Foliumzuur (vitamine B11) draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van je kindje. Daarom adviseert de Gezondheidsraad, om naast de voeding, dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken tot de tiende week van je zwangerschap. Davitamon Compleet Mama is volgens deze richtlijn samengesteld.
Hoe lang Foliumzuur? De Gezondheidsraad adviseert vrouwen met kinderwens om dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur te gebruiken van 4 weken voor de conceptie tot en met 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.
Davitamon Elke Dag 90 tabletten
Gezond en gevarieerd eten is de basis om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het lukt niet iedereen altijd om elke dag volgens de adviezen van de Schijf van Vijf te eten. Dan kan een aanvulling in de vorm van een voedingssupplement raadzaam zijn.
Davitamon Foliumzuur met Vitamine D3 is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Het voorziet in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid extra foliumzuur en vitamine D3 zoals geadviseerd wordt door de Gezondheidsraad.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.
Foliumzuur (vitamine B11) draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van je kindje. Daarom adviseert de Gezondheidsraad, om naast de voeding, dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken tot de tiende week van je zwangerschap.
Als u zwanger wilt worden, moet u minstens 4 weken voor de bevruchting al foliumzuur gebruiken. Begin er bijvoorbeeld mee als u stopt met de pil. Gebruik foliumzuur tot en met 10 weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie.
Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
Foliumzuur en vitamine D zijn samen de meest essentiële zwangerschapsvitamines. Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Daarnaast vind je het vette vis en eieren. Omdat de botten van je ongeboren kindje nog volop in ontwikkeling zijn, is het raadzaam om extra vitamine D te slikken.
Davitamon is misschien wel het bekendste merken voor vitaminepillen, en richt zich vooral op een goede werking van de weerstand en spieren. De pillen zijn suiker-, lactose-, en glutenvrij, waardoor ze binnen bijna ieder dieet passen. Door de erg kleine ronde vorm neem je de pillen makkelijk in.
Bekende multivitamines voor vrouwen zijn de Strata Fem van Orthica en de Female Multiple van Solgar. De Female Multiple levert per dagdosis van 3 tabletten maar liefst 400 mg calcium, 400 mg magnesium en 18 mg ijzer, in de vorm van het goed opneembare ijzerbisglycinaat.
Daarom wordt een supplement geadviseerd. Het advies: begin minimaal 4 weken voor je zwangerschap met 400 microgram foliumzuur per dag en ga daar de eerste tien weken van je zwangerschap (8 weken na de conceptie) mee door. Ook daarna is foliumzuur belangrijk. Maar een supplement is dan niet meer nodig.
Als je gezond en gevarieerd eet heb je dus geen multivitaminen nodig. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. Wanneer je ze toch wilt gebruiken, kies dan multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Je hoeft dan geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken.
Vanaf je veertiende week tot dat je zevenentwintig weken zwanger bent zijn calcium, vitamine D en magnesium extra belangrijk. Let op: calcium kan ook bekende zwangerschapsklachten, zoals een hoge bloeddruk voorkomen.
Als je 10 weken zwanger bent, kun je stoppen met het slikken van foliumzuur. Je mag het ook blijven slikken, bijvoorbeeld als het opgenomen is een multivitaminepreparaat voor zwangeren dat je gebruikt. Ook als het lang duurt voordat je zwanger bent, is er geen enkel bezwaar om foliumzuur te blijven slikken.
Volgens Pauwels is het langdurig slikken van foliumzuur dus niet verstandig. "Er is geen reden om foliumzuur door te blijven slikken, dus stop gewoon na twaalf weken", zegt ze tegen RTL Nieuws. Ook is het volgens de onderzoekster niet nodig om zonder medische indicatie een multivitamine te slikken.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Maar volgens nieuw onderzoek brengt het te lang slikken van foliumzuur de kans op obesitas bij het kind met zich mee. Dat zegt biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU Leuven. Samen met een team onderzoekers nam ze de voedings- en leefgewoonten van ruim 150 zwangere vrouwen onder de loep.
je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een grote groep zwangeren niet genoeg foliumzuur opnemen uit de voeding gedurende de hele zwangerschap.
Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je 10 weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig, maar als je dat wilt, kun je gedurende je hele zwangerschap extra foliumzuur blijven slikken.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.
Foliumzuur slikken
Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om 400 µg foliumzuur in te nemen. Foliumzuur is goed voor de ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap. Het advies is om in ieder geval door te gaan met het nemen van foliumzuur tot 8 weken na de bevruchting, dat is de 10e week van je zwangerschap.
Teveel vitamine C is ook weer niet goed, je kunt dan darmklachten of diarree krijgen. Vitamine C halen we vooral uit de volgende voedingsproducten: Fruit (sinaasappel, citroen, kiwi en aardbei bevatten veel vitamine C) Groenten.