Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet.
UVB- en UVA-stralen in het zonlicht hebben de meeste invloed op de huid.
Deze straling is verantwoordelijk voor het bruin worden, maar ook voor het verbanden van de huid. Doordat de huid zichzelf wil beschermen tegen deze verbranding en de overige effecten van UV-straling, maakt zij extra melanine (pigment) aan. Dit is de reden dat dat je bruiner wordt wanneer je veel in de zon komt.
De zon straalt ultraviolet licht (UV) uit. Dat licht kunnen we niet zien, maar wel voelen. Door veel UV kan de huid rood kleuren of verbranden.
Het verschil UVA en UVB straling is het volgende: UVA stralen zijn ultraviolette stralen die onze huid veroudert, de A staat voor de Engelse term Aging, oftewel in het Nederlands veroudering. De B in UVB staat voor Burn, het Engelse woord voor verbranding.
UVB-stralen maken slechts 5% uit van de UV-stralen die de aarde bereiken. In tegenstelling tot UVA, worden ze tegengehouden door wolken en glas, maar ze kunnen wel doordringen in de opperhuid. Zij zijn verantwoordelijk voor het bruinen van de huid,maar ook voor zonverbranding, zonneallergie en huidkanker.
UVB-stralen zorgen ervoor dat we bruin worden, maar ook dat we zonder bescherming verbranden. Daarnaast kunnen UVB-stralen DNA-schade veroorzaken, allergische reacties met zich meebrengen en huidkanker veroorzaken.
Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet.
Als UV-straling op je huid komt, gaat deze in zelfbeschermingsmodus. Door zonlicht verdikt de opperhuid en maakt de huid een pigment aan met de naam melanine. Dit pigment zorgt er voor dat de grootste hoeveelheid ultraviolette straling wordt geabsorbeerd en gereflecteerd en geeft je huid de bruin kleur.
Huidtpe 1. Heb je huidtype 1, dan verbrand je waarschijnlijk erg snel en wordt je maar langzaam bruin. Huidtype 1 kenmerkt zich door een zeer lichte huid, vaak met veel sproeten en in combinatie met rood of lichtblond haar en blauwe ogen.
Vervellen is dus heel normaal en gebeurt langzaam, maar altijd. Als je sneller vervelt, betekent het dat de buitenste laag van je huid is beschadigd door bijvoorbeeld de zon. Je huid maakt dan sneller dan normaal nieuwe huidcellen aan om de beschadigde cellen te vervangen.
De zon is nooit goed voor de huid (uitzondering hierop zijn enkele huidziekten). De huid droogt uit in de zon. Een tegenreactie is dat er dan extra talg aangemaakt wordt, waardoor je huid juist vetter wordt en bacteriën een kans krijgen. Het is echt een mythe dat acne verholpen kan worden door in de zon te gaan.
De zon stimuleert bovendien de aanmaak van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat droog en pluizig haar weer kan herstellen. Aan de andere kant zorgt de zon er juist voor dat je haar (extra) uitdroogt, waardoor er juist keratine verloren gaat. Als dit gebeurt, kan je haar beschadigen en afbreken.
Door de zon sterven alle bacteriën op je huid. Heb je dus last van acne of eczeem? Dan is de zon een goed middeltje om een zuivere huid te krijgen. Jouw lichaam heeft vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen.
Een beetje zon is goed voor je: je lichaam maakt vitamine D aan en het heeft een positief effect op je stemming. Maar helaas zorgt uv-straling er ook voor dat onze huid beschadigt en verbrandt. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de gevolgen op lange termijn.
UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.
Effect zonkracht
Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger). De zonkracht hangt ook af van de hoeveelheid bewolking, Op een zonnige dag is er meer UV-zonlicht dan wanneer het volledig bewolkt is.
Infrarood is een verzamelterm voor de verschillende vormen of golflengtes van de straling van zonlicht. Vergelijk het dus zeker niet met UV-licht, dat verantwoordelijk is voor de schadelijke effecten die de zon uitstraalt. Infrarood is daarentegen gewoon de warmtestraling van de zon, zonder UV.
Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie. Alfastraling bestaat uit de kernen van heliumatomen die met 10.000 tot 20.000 km/s rondrazen.
Gammastraling is de energiekste straling die er bestaat, radiostraling de zwakste. Eén gammafoton draagt miljoenen malen de energie van een foton zichtbaar licht.
Antennes, hoogspanningslijnen, mobiele telefoons en elektrische apparaten zorgen voor elektromagnetische velden. Sterke elektromagnetische velden kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met bronnen van sterke elektromagnetische velden.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Ultraviolette straling is elektromagnetische straling waarvan de golflengte kleiner is dan de onderste zichtbaarheidsgrens van licht. Ultraviolet licht heeft een golflengte tussen 315 en 440 nanometer en ligt links van de kleur violet.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.