Ingrediënten: mineralen, vulstof (microkristallijne cellulose), vitaminen, glansmiddelen (magnesiumzouten van vetzuren, hydroxypropylmethylcellulose, talk, glycerol, carnaubawas), kleurstof (ijzeroxide).
Een multivitamine is een supplement bedoeld als aanvulling op je voeding. Doorgaans bevat een multivitamine alle 13 vitamines: Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, biotine (B8), foliumzuur (B11), B12, C, D, E, en K. Plus de belangrijkste mineralen, zoals magnesium, calcium, ijzer, en zink.
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!
Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn.
Een multivitamine is een supplement met alle 13 vitamines. Je kunt je energierijker voelen. Je wordt gezonder ouder. Multivitaminen geven jou de zekerheid dat je de vitaminen en mineralen inneemt die nodig zijn voor het lichaam.
Ten slotte: Over het algemeen gaan we ervan uit dat een supplement drie maanden moet worden gebruikt om vast te stellen of het voldoet aan uw verwachtingen. Als de werking van een supplement na drie maanden niet is vastgesteld, is het beter ermee te stoppen.
In hoge doseringen kunnen sommige vitamines bij langdurig gebruik schadelijk zijn, waardoor vervelende bijverschijnselen kunnen ontstaan, zoals hoofdpijn en misselijkheid (bij vitamine A en D) of het uitvallen van bepaalde zenuwfuncties (bij vitamine B6).
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
De Kruidvat Merk producten hebben volgens de keten de hoogste kwaliteit, maar worden wel verkocht 'voor een Kruidvat-prijsje'.
Op nummer één in de categorie 'beste multivitaminen voor vrouwen 50 tot 70 jaar' staat 'Flinndal Multi 50+'. Het product bevat de aanbevolen 10 microgram vitamine D en het heeft een normale dosering van de andere vitamines en mineralen, zo schrijft de Consumentenbond.
IJzer is een belangrijk mineraal, met verschillende functie in het lichaam. Daarom zult u in het assortiment van Plantina geen multivitamine zonder ijzer aantreffen. Vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een verhoogde kans op ijzergebrek door hun maandelijks bloedverlies.
Sommige groepen krijgen via de voeding onvoldoende vitamines binnen, en zij krijgen daarom het advies om vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken. Bekijk of jij het advies krijgt extra vitamines te slikken.
Vitamine D in een standaard multivitamine niet altijd voldoende. Lees ook: Hoe weet je of je een vitamine D-tekort hebt? Aanbevolen wordt om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken uit een supplement om een tekort te voorkomen. De meeste multivitamines bevatten dan ook deze 10 mcg per dosering.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Vitaminen B5 en B12 spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Vitamine B5 ondersteunt niet alleen tijdens drukke werkzaamheden,maar ook in spannende tijden en in stress-situaties. Zowel voor lichaam als geest. Samen met vitamine B12 helpt vitamine B5 ook bij vermoeidheid en moeheid te verminderen.
De eerste en meest duidelijke conclusie is dat multivitaminen supplementen er niet voor zorgen dat je langer leeft. Ze hebben geen effect op je risico op hart en vaat ziekte, kanker of dementie. Het slikken van multivitaminen kan dus geen kwaad, maar het doet ook geen goed.
Bij chronische overdosering van vitamine A, dat net zoals vitamine D een vetoplosbare vitamine is, bestaat een risico op stapeling, waardoor onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, visusstoornissen, buikpijn, droge huid en haaruitval kunnen ontstaan.
De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam een voorraad aanlegt. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen.
Bij een multivitamine is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mineralen in verwerkt zitten, met uitzondering van fosfor, fluor en natrium. Deze zitten namelijk al voldoende in voeding verwerkt. Als je een voedingssupplement neemt met lage doseringen, wordt het natuurlijk erg lastig om een tekort te verhelpen.
Ongeveer de helft van de (oudere) Nederlanders heeft een te lage vitamine D-spiegel. Voor álle ouderen boven de 70 jaar geldt daarom het advies om dagelijks een supplement van 20 microgram vitamine D in te nemen. Vrouwen zouden vanaf hun 50e jaar ook al extra vitamine D moeten innemen, 10 microgram per dag.
Het beste is om vitaminesupplementen tijdens de maaltijden in te nemen. De vetoplosbare vitamines worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, omdat daar meestal ook wat vet inzit. uit de maaltijd verbetert.