Ook de hardheid van de schaal speelt een belangrijke rol. Kreeften met een harde schaal zijn meer matuur en bevatten heerlijk vlees, maar zijn niet zo eenvoudig te eten als jonge kreeften met een zachtere schaal. Vermijd tenslotte kreeften waarvan de staart onder het lichaam is gekruld, die kunnen al dood zijn.
De eetbare delen zijn de staart, poten en de scharen. Je begint bij de dunne poten, die je gemakkelijk van het lijf draait. Etiquette-alarm: niet leegzuigen, maar schrapen met de pen. Door met de voorkant: de scharen, draai ze van het lijf en breek de kleine schaar van de grote af.
Aan de binnenkant van het lijf, tref je waarschijnlijk een groen- of zwartkleurige substantie aan. Dit is de tomalley, een orgaan dat de functie van de lever en alvleesklier vervult. Het wordt vaak geserveerd als verfijnde delicatesse, als gerecht op zich of verwerkt in een saus.
Kreeften hebben 2 magen
De eerste maag van de kreeft zit niet op de meest voor de hand liggende plek, namelijk op hun hoofd. Nog meer bizar is dat hun maag tanden heeft die het voedsel eerst vermaalt. De twee maag ligt net achter de eerste en hangt vast aan de buik.
Duw zijdeling in, zodat de gewrichtjes breken en 'pel' de schaal van de staart. Geef een klein sneetje achterin de staart, en haal het darmkanaal eruit. Snij de kop in twee, en haal het maagzakje eruit (zit onder de ogen). In de kleine pootjes van de kreeft zit ook nog veel vlees!
Een eerste belangrijk argument waarom kreeft levend verkocht en bereid wordt, is voedselveiligheid. Kreeften (en andere schaaldieren) worden vaak als ideale huisvesting gezien door schadelijke bacteriën. Wanneer hun gastheer dood is, verspreiden die zich nog sneller.
De leeftijd van een kreeft wordt bepaald door haar gewicht. Men raamt 1 kg gewicht / 10 jaar. Dit betekent dat een kreeft van 5 Kg (foto links) ongeveer 50 jaar oud is ...
“Ze bijten je vinger er niet af, maar ze kunnen je wel lelijk verwonden.” Onze schamele vangst is niet consumptieklaar. Een kreeft moet een tijdje in schoon water verblijven, krijgt daar niets meer te eten.
Een kreeft heeft ook weinig aan ogen, want hij leeft op de bodem van de zee in totale duisternis.
Voordat de kreeft op het menu van dure restaurants terechtkwam, was hij goedkoop blikvoer voor het volk. Maar door overbevissing werden de schaaldieren schaars en steeg de prijs. Ook sushi, foie gras en oesters begonnen hun leven als volksvoer.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Je kunt rivierkreeft zelf koken of heel easy gekookt kopen. Dat je het ook gewoon rauw kunt eten, is minder bekend. Rauw verwerken begint bij – ja… dat moet echt gebeuren – het snel doden van het kreeftje.
Het ene vlees is het andere niet en bij kreeft (ondanks dat het geen 'vlees' is) is dit nog veel erger. Kreeftenvlees is een enorm goede broedplaats voor 'vibrio bacteriën'. Deze kleine monsters staan bijvoorbeeld aan de basis van cholera, dus het zijn niet zomaar bacteriën.
Corail of ook wel rood kreeftenmerg genoemd, komt enkel voor bij de vrouwelijke kreeft. Dit zijn de eitjes in wording bij de vrouwelijke kreeft. Bij een rauwe kreeft is dit een donkergroene massa die tijdens het koken bloedrood kleurt. De mannetjes bevatten geen 'corail'.
Het vlees dat je uit een kreeft kan halen, is ongeveer 30% van het gewicht, dus als je een kreeft van 800 gr koopt, is er ongeveer 240 gr kreeftenvlees aan.
Het oudst geregistreerde schaaldier is een Europese kreeft (Homarus gammarus) van 72 jaar oud. Ook bij op land levende krabben (tot 40 jaar) en zoetwaterkreeften (tot 50-60 jaar) zijn gezegende leeftijden vastgesteld.
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
Dat kreeften heel snel kunnen zwemmen, ze kunnen wel 4,5 meter per seconde door het water schieten.
Met de smaak van kreeft krijg je een soort van twee smaken ineen. Je ervaart de zoetheid van mager vlees maar tegelijkertijd ook het knapperige van de vezels van de pezen. De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab. Het is echter nog steeds niet vergelijkbaar.
"De scharen van zo'n grote kreeft kunnen gemakkelijk je pols breken of een vinger afknippen." In Oesterput besloten ze om de kreeft Hans te noemen, naar Hans Vanaken die recent naar Club Brugge transfereerde.
Steek je vinger niet in de schaar van een kokoskrab. De knijpkracht bedraagt namelijk 3.300 Newton, wat hoger is dan de bijtkracht van vrijwel ieder ander dier.
We raden aan om altijd naar een dierenspeciaalzaak te gaan voor de aankoop. Tip: de prijsrange van een blauwe kreeft ligt tussen de € 3,- en € 15,- euro.
Blootgesteld aan lucht, verzwakt hun conditie zienderogen en uit het water sterven ze in elk geval na enkele dagen. De kers op de taart van deze inhumane lijdensweg: de dieren worden onbedwelmd gekookt of levend doormidden gesneden.
De grootste kreeft die -volgens het Guinness Book of Records- ooit is gevangen, woog 20 kilogram en werd in 1977 gevangen voor de kust van het Canadese Nova Scotia.
Een kreeft ademt via kieuwen. Kreeften houden het wel even uit boven water, maar moeten onder water zijn om te kunnen ademen.