U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken.
Bent u op zoek naar een bestemmingsplan, een structuurvisie of algemene regels die gemeenten, provincies en het Rijk hebben gemaakt? Op de site ruimtelijkeplannen.nl vindt u alle geldende ruimtelijke plannen van Nederland.
Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u bekijken welk bestemmingsplan van toepassing is op uw perceel. U kunt bestemmingsplannen ook inzien bij de gemeente.
Heeft u een pand of locatie op het oog, zoek deze dan op de plankaart van uw gemeente op.De kleur op de kaart geeft de bestemming aan. Bijvoorbeeld: geel is “wonen” en paars is “bedrijven”. Vervolgens kunt u in de regels lezen wat elke bestemming betekent: wat mag wel en wat mag niet op de locatie.
Van Ruimtelijkeplannen.nl naar Omgevingsloket
In dit tijdelijke omgevingsplan zijn onder andere de geldende (vigerende) bestemmingsplannen opgenomen. Deze plannen blijven geldig tot zij worden omgezet naar het nieuwe omgevingsplan. De geldende bestemmingsplannen zijn gepubliceerd via Ruimtelijkeplannen.nl.
Op ruimtelijkeplannen.nl controleer je de bestemming van een pand: Klik op de homepage op 'Plannen zoeken', vul het adres in en bekijk de plannen onder 'Gemeente'. Selecteer aan de linkerkant het meest recente bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is definitief wanneer er 'onherroepelijk' bij staat.
De gemeente kan een omgevingsvergunning verlenen met als doel af te wijken van het bestemmingsplan. Dit wordt ook wel een “buitenplanse afwijking” genoemd.
Het bestemmingsplan mag alleen regels op het gebied van ruimtelijke ordening bevatten. Het omgevingsplan bevat regels die betrekking hebben op alle onderdelen van de fysieke leefomgeving. Het bestaande bestemmingsplan wordt dus uitgebreid met allerlei regels die nu nog in de APV of in een Kapverordening voorkomen.
Zo'n omgevingsvergunning, ook wel bekend als bouwvergunning, kun je aanvragen via de gemeente. Bij het online omgevingsloket kun je checken of je inderdaad een vergunning nodig hebt. In het bestemmingsplan kun je lezen of de locatie überhaupt een woonbestemming heeft en wat de regels zijn voor bebouwing.
Voor een normale woning gelden er geen verdere beperkingen en mag de woning door iedereen bewoond worden. Als u niet zeker weet of uw woning een bedrijfswoning is kunt u dat opzoeken in het bestemmingsplan. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u eenvoudig uw adres invoeren en de huidige bestemming bekijken.
Er zijn twee mogelijkheden om erachter te komen wat voor bestemming een pand of perceel heeft. De eerste mogelijkheid is om bij de gemeente de bestemming op te vragen. U kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Een grotere gemeente heeft meestal een aparte afdeling die informatie over bestemmingsplannen verschaft.
Informatie over de eigenaar van een perceel of appartementsrecht is te vinden in het rapport Eigendomsinformatie. De informatie in het rapport Eigendomsinformatie is afkomstig van het Kadaster, de officiële bron voor dergelijke gegevens.
Hoe kan je zeker weten of het om bouwgrond gaat? Je kan alvast zeker zijn dat de grond die je aankoopt bouwgrond is, wanneer die gelegen is in een niet-vervallen verkaveling. Er moet dus nog een geldige verkavelingsvergunning (of omgevingsvergunning zoals dat nu heet) zijn, op het ogenblik dat je de grond aankoopt.
Als er geen zienswijze (bezwaar door een externe partij) wordt ingediend kun je rekenen op een half jaar proceduretijd. Maar dat kan zomaar oplopen, zeker als er beroep wordt aangetekend door de personen die ook een zienswijze hebben ingediend. Dan ben je al gauw 35 weken kwijt.
Een object met een woonbestemming mag u gebruiken als een woning. Vaak staat er in het bestemmingsplan ook met hoeveel huishoudens je in het huis mag wonen. U kunt er dus niet zomaar met meerdere gezinnen in gaan wonen of de woning opsplitsen in tweeën.
De hoogte van de daknok mag in ieder geval maximaal 5 meter hoog zijn, en wordt verder in hoogte begrensd volgens de formule: (afstand daknok tot de perceelsgrens [m] x 0,47) + 3= maximale daknokhoogte [m].
De maximaal toegestane grootte van een vergunningsvrije aanbouw hangt af van het type woning en de locatie. Landelijk geldt de volgende regel: je mag tot 4 meter uitbouwen mits 50% van de tuin onbebouwd blijft en niet in een beschermd stadsgezicht ligt of een monumentaal pand is. Check dit altijd bij jouw gemeente.
Overkapping aan achterzijde huis vergunningsvrij
De tuin overkapping moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen: De overkapping staat op het achtererf. De overkapping valt binnen een zone van 2,5 meter en is niet hoger dan 4 meter. De oppervlakte van de overkapping is niet groter dan 50 procent van de tuin.
De volgende regels mogen niet in het omgevingsplan: Regels die niet gaan over de fysieke leefomgeving (artikel 1.2 en 2.4 Omgevingswet).Regels over onderwerpen die in andere regelgeving uitputtend zijn geregeld. Tenzij die andere regelgeving aangeeft dat het wel mag (artikel 1.4 Omgevingswet).
Een bestemmingsplan is een plan waarin is vastgelegd waar welke functies zijn toegestaan. Een omgevingsvergunning is een vergunning die nodig is voor bijvoorbeeld bouwactiviteiten of het kappen van bomen. Een omgevingsvergunning kan worden verleend als het bestemmingsplan dat toestaat.
In een bestemmingsplan staan de gebruiks- en de bouwmogelijkheden voor een gebied. Beschreven is of dit gebied bedoeld is om te wonen, te werken of te sporten. Ook staat er in een bestemmingsplan de regels die voor bouwen gelden.
Bestemmingsplan wijzigen kosten
De mate van complexiteit van de aanvraag bepaalt de kosten. Is het een eenvoudig bestemmingsplan, dan betaalt u al snel €3.500. Bij ingewikkeldere aanvragen kan dit oplopen tot wel €7000.
Bij afwijken van het bestemmingsplan blijft het onderliggende bestemmingsplan onveranderd. Het herzien van een bestemmingsplan, dat iedere tien jaar moet plaatsvinden, is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
In de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat een bestemmingsplan elke 10 jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Dat kan door een heel nieuw bestemmingsplan vast te stellen, maar ook door het nemen van een verlengingsbesluit. Bij een verlengingsbesluit blijft het bestemmingsplan ongewijzigd.
Een bestemmingsplan mag ook niet te oud zijn. Het is de bedoeling dat de gemeente iedere tien jaar een bestemmingsplan herziet. Een dergelijke herziening, of de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan, is aan de gemeenteraad.