Wortels, appels en suikerbieten vinden paarden vaak erg lekker. Er zit wel wat energie in wortels, maar vooral veel water en vezels. Appels en suikerbieten bevatten wat meer suikers en dus ook wat meer energie.
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
Een paard mag veel verschillende soorten fruit eten, maar met mate. Er zitten namelijk vaak veel suikers in fruit, wat minder goed is voor uw paard. Daarbij heeft te veel fruit een verstorende werking op de darmflora van het paard. Onder andere een appel, peer, banaan perzik of pruim kunnen aan uw paard worden gevoerd.
Gras en hooi van goede kwaliteit bevat voldoende energie en eiwitten om in deze basisbehoefte te voorzien. Kuil bevat wat te veel energie en te weinig structuur om als enige voer gevoerd te worden. Voor paarden die meer energie nodig hebben dan de basisbehoefte kun je krachtvoer bijvoeren.
Sommige groentes zijn specifiek interessant vanwege de bitterstoffen, dat zijn: broccoli, rode bietjes, komkommer, artisjok, pompoen, sla en witlof. En dan zijn er nog meer, maar die mag je alleen in zeer kleine hoeveelheden (1×1 cm) voeren, geef deze ook alleen aan gezonde paarden: bloemkool, boerenkool en spruitjes.
Brood kan zelfs leiden tot koliek! Als het gaat gisten in de buik, bestaat kans op gaskoliek. Wil je een paard brood geven, geef dan niet meer dan een paar sneetjes en zorg dat het droog/ouder brood is.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Groente en fruit
Dit zijn natuurlijk de meest gezonde opties. Zorg wel dat groente en fruit altijd een aanvulling zijn op de voeding en niet dienen als hoofdvoeding. Wortel, appel en banaan zijn vaak de favoriet onder de paarden. Een wortel past binnen elk rantsoen, lekker en gezond voor uw paard of pony.
De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel. Ook de avocado behoeft enige uitleg: de vrucht zelf is paardveilig, maar de schil, pit en bladeren zijn giftig.
Bananen kunnen met de schil worden gevoerd en zijn zeer rijk aan kalium. ”Studies hebben aangetoond dat paarden de voorkeur geven aan een banaan over de traditionele munt-, wortel- en appelsmaken”, legt voedingsdeskundige Olivia Colston uit aan het website Horse & Hound.
Geef een paard dat dikker moet worden goed voedzaam hooi of voordroogkuil en vermijd grofstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer. De kwaliteit en de voedingswaarde van ruwvoer kunnen per partij verschillen. Wil je zeker weten dat de kwaliteit van je hooi goed is, dan moet je het laten testen.
Paarden zijn gelukkig en tevreden als aan hun basisbehoeften tegemoet wordt gekomen: contact met soortgenoten, licht, lucht en voldoende beweging. Dan zijn ze gemotiveerd, coöperatief en leergierig.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Naar voren = blij, geïnteresseerd. Zijwaarts afhangend = ontspannen, soezen in de zon, als de oren zijwaarts afhangen en tijdens een rit ritmisch meedeinen dan is je paard superontspannen! Naar achteren = geeft aan waar het paard zijn aandacht op richt, nl op iets achter zich (bijvoorbeeld naar de ruiter).
Bananen zijn bijvoorbeeld rijk aan kalium, één van de belangrijkste mineralen voor een paard. Kalium is essentieel voor het behouden van de waterbalans in de cellen en voor het samentrekken en ontspannen van de spieren. Vooral citrusvruchten bevatten verder veel vitamine C (ascorbinezuur).
Brood bestaat voornamelijk uit tarwe, een product dat je ook terug ziet in paardenvoer. Maar omdat brood voor de mens wordt gemaakt, is het niet ideaal voor paarden. Bij het voeren van vers brood kan er een grote deegbal gevormd worden die slecht verteerbaar is en voor verstoppingen kan zorgen.
Sommige soorten fruit bevatten pitten en die zijn niet goed voor je dier. Dus als je ze kersen, nectarines, abrikozen, Cantaloupe of (water)meloen wilt geven. Zorg er dan voor dat je de pit(ten) eruit gehaald hebt. Voor meloen, Cantaloupe en watermeloen is het daarnaast goed om de schil ook niet te geven.
Paarden houden van de zoete smaak van fruit en zullen niet snel een aangeboden appel of peer weigeren. Een enkel appeltje kan meestal geen kwaad. Het voeren van grote hoeveelheden fruit kan echter leiden tot grote gezondheidsproblemen. Te veel appels of fruit kunnen koliek veroorzaken.
Een of twee per dag is genoeg. In veel fruit, zoals appels en perziken) zitten pitten die cyanide bevatten. Een grote inname hiervan, kan giftig zijn. Verwijder dus liever eerst het klokhuis als je meerdere appels aan je paard wil geven.
Ja, echt, een in plakjes gesneden kiwi. Daar zit veel vitamine C in, maar meestal geef je een pony toch eerder een appel of een wortel als je hem wilt verwennen.