Heb je de hele dag zin om te eten? Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed.
Om je hongergevoel onder controle te houden (en ook voor je gezondheid) is het belangrijk om dagelijks voldoende vezels te eten. Deze vezels kun je het beste halen uit: groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, noten, haver, chia en lijnzaden.
Zorg goed voor je lichaam
Als je uitgerust bent en regelmatig een pauze neemt, kun je veel beter omgaan met stress en emoties. Ook frisse buitenlucht en sporten helpen hierbij. Zorg voor een gezond eetpatroon: eet zo puur en onbewerkt mogelijk, drie maaltijden per dag en voldoende van alle voedingstoffen.
Compulsief overeten
Bij overmatig eten eet je teveel omdat je bepaalde voeding bijvoorbeeld erg lekker vindt. Dwangmatig overeten is geen keuze. Het is dan ook een eetbuistoornis. Het is niet duidelijk wat binge-eating disorder (BED) precies veroorzaakt, maar schuldgevoel speelt vaak een rol.
Wanneer je te weinig groente eet, ontstaat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B. Hierdoor kan het zijn dat je maag wel vol zit, maar door het tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijg je nog steeds een hongerig gevoel.
Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden. Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
Om jou te beschermen tegen gevaar wil het energiek blijven. Het eten van koolhydraten of zoetigheid geeft je lichaam snel energie en dat wil je lichaam graag, vooral als het voelt dat jij moe wordt. Zorg daarom 's avonds voor gedempt licht en ga bijtijds naar bed als je moe bent.
Boulimia Nervosa
Je hebt geen controle over wat je eet. Net als bij de eetstoornis anorexia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Je bent bang om aan te komen of dik te worden. Na je eetbui voel jij je schuldig en wil jij de eetbuien zo snel mogelijk compenseren.
voel je vooral in je lichaam onder je nek: bijvoorbeeld een borrelende maag. komt een paar uur na een maaltijd opzetten. gaat weg wanneer je gegeten hebt en vol zit. eten zorgt voor een verzadigd gevoel.
EETSTOORNIS - ALGEMEEN
Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden - meestal ongezond en calorierijk - voedsel.
Oorzaken van overeten
Iemand met een eetprobleem heeft te maken met angst en de opvatting dat hij/zij dik wordt of blijft. Deze eetstoornis heeft geen specifieke oorzaak maar gaat wel gepaard met omstandigheden waarin verschillende factoren een rol kunnen spelen.
Ghreline is een hormoon dat betrokken is bij het opwekken van je hongergevoel. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van groeihormoon en het reguleren van insuline. Ghreline wordt grotendeels geproduceerd in de maag en in kleine hoeveelheden in de alvleesklier, dunne darm en hersenen.
Als je altijd trek hebt, dan geeft je lichaam een belangrijk signaal af. In veel gevallen vertelt je lichaam dat je een tekort hebt aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en vezels. Aan de andere kant vertelt je lichaam dat je te veel suiker en geraffineerde koolhydraten eet.
Dat hongerige gevoel in de avond is eigenlijk de schuld van natuurlijke, biologische processen. Onze biologische klok staat nou eenmaal zo afgesteld dat het weerstaan van zoete, zoute en zetmeelrijke producten in de avond moeilijker is.
Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar 'troosteten' grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.
Een eetstoornis kan zich heel geleidelijk ontwikkelen. Het begint met afwijkend eetgedrag. Je bent bang om dik te worden en je voelt je onzeker over je lichaam. Je piekert steeds wat je wel of niet mag eten en telt elke calorie.
Eten tot je ziek wordt: 180.000 Nederlanders lijden aan deze eetstoornis. Binnen twee uur al het eten dat je kunt vinden naar binnen werken, totdat je er ziek van wordt. En in het extreemste geval zelfs knock-out gaat. Daar hebben naar schatting 180.000 Nederlanders wekelijks last van.
Een normale honger is gezond
In de natuur krijg je honger wanneer je lange tijd niet gegeten hebt. Honger is een positieve emotie omdat het ons aanzet om te bewegen en naar voedsel te zoeken. Terwijl we honger hebben zijn de hersenen alert en gaat de vetverbranding op volle toeren.