Cascading Style Sheets, afgekort CSS is een programeertaal die zorgt voor de opmaak van HTML bestanden. Aan de basis van elke pagina op een website zit een HTML bestand, dat zorgt voor alle inhoud die je te zien krijgt (tekst, afbeeldingen, links..) .
Nog een goede website om HTML, CSS en andere programmeertalen te leren is Codecademy. Je kunt je registreren op de website en een cursus volgen, maar je kunt ook direct beginnen met een cursus. Je krijgt een stuk uitleg en vervolgens moet je het uitvoeren en wordt er gecontroleerd of je alles goed hebt gedaan.
Maak een nieuw CSS bestand
Klik in het dialoogvenster op CSS stylesheet. Voer vervolgens een naam in voor uw CSS stylesheet en klik op Create.
Met CSS kan je bepaalde onderdelen van de pagina selecteren en van uitzicht veranderen. Belangrijke eigenschappen die je kan aanpassen zijn: Typografie: lettertype, lettergrootte, regelafstand, hoofdletters, initialen, kleur van de letters, tekstschaduw... Vorm: breedte, hoogte, randen, schaduwen, afrondingen...
HTML is de afkorting voor Hyper Text Markup Language. Van de HTML codering zelf zul je op een website niets zien. De browser herkent automatisch dat het bestand in HTML is geschreven en zal de codering omzetten naar koppen, lettertypes, afbeeldingen of hyperlinks. Dit noem je ook wel de statische kant van de website.
Cascading Style Sheets
Terwijl HTML een markup-taal is, die de structuur van een website beschrijft, is CSS een stylesheet-taal. Het beschrijft de opmaak, ofwel de lay-out van de website. CSS is een afkorting die staat voor Cascading Style Sheets.
CSS staat voor Cascading Style Sheets, maar dat is waarschijnlijk nog steeds abracadabra voor je. Iets simpeler gezegd is CSS een programmeertaal waarmee je een website kunt opmaken. WordPress thema's bevatten allerlei codes. Met HTML en CSS kan er aangegeven worden hoe bepaalde elementen eruit komen te zien.
Afzonderlijke bestanden is een goed idee, want het maakt het makkelijk hetzelfde stylesheet voor verscheidene HTML-pagina's te gebruiken: je hoeft het stylesheet maar één keer te schrijven. Maar voor deze stap houden we alles in één bestand. We zullen een <style> element aan de HTML moeten toevoegen.
Het eerste wat je nodig hebt als je zelf een webpagina maken wilt, is een html-editor. Een goede, gratis editor die geschikt is voor zowel Windows, Mac en Linux is Brackets. Dit is de editor die ik tegenwoordig zelf het meest gebruik.
Een Basis HTML Bestand Maken
Een standaard HTML bestand is vrij simpel te maken. Het enige wat je nodig hebt is een tekst editor zoals bijvoorbeeld "kladblok" dat standaard bij Windows zit. Het is echter aan te raden om een HTML editor te gebruiken. Dit werkt makkelijker en sneller.
Waar HTML zorgt voor een algemene layout, is CSS gemaakt om te details te voorzien. Denk daarbij aan onderandere de exacte positie van een element, kleuren, lettertype, letter groote en veel meer.
JavaScript is een scripttaal waarmee je webpagina's interactief kan maken. Een stukje van een scripttaal bestaat uit een aantal opdrachten die de browser uitvoert. De browser ontvangt deze opdrachten als een HTML-pagina wordt ingeladen. De scripttaal staat namelijk in de HTML-code.
Met HTML kan je namelijk ook aangeven welke tekst groter of kleiner moet zijn, je kan er alinea's of hele paragrafen mee maken, je kan teksten uitlijnen, bepalen welke afbeeldingen er komen te staan en nog veel meer. Wanneer je HTML gaat leren kom je vanzelf achter alle mogelijkheden.
CSS staat voor Cascading Style Sheets en is net als HTML eigenlijk ook niet echt een programmeertaal. CSS kan eerder gezien worden als een 'stijlbladtaal'.
HTML leren is niet moeilijk. Het beste is vooral om eenvoudig te beginnen met het opzetten van een website met behulp van een HTML document. Deze website kan je steeds verder uitbreiden. Hierdoor kom je er ook achter wat alle HTML tags en attributen betekenen.
Druk op Ctrl+U (Windows) of ⌘-Option-U (Mac).
Het <nav> -element omsluit een blok met koppelingen die voor de navigatie instaan. Dit kan bijvoorbeeld een navigatiemenu van een website zijn. Spraaksynthesizers kunnen bijvoorbeeld dit element overslaan bij het voorlezen, zodat de gebruiker sneller de daadwerkelijke inhoud van het document te horen krijgt.
De tekstkleur wordt door de color property bepaald.
De laatste code die je kunt gebruiken is de code: text-transform: capitalize; Deze code zorgt ervoor dat alle eerste letters van de woorden in de tekst hoofdletters worden. Als deze letters al hoofdletters zijn in je HTML tekst (links) dan blijven deze ook groot op je website.
HTML is de afkorting van HyperText Markup Language en is de standaard opmaaktaal voor webpagina's. Het is de taal waarmee webpagina's worden gemaakt, die vervolgens kan worden bekeken op je browser. HTML is een stuk code waarmee je de structuur van een webpagina bepaalt.