Een rode wijn past goed bij de verschillende vleeswaren. Wanneer vlees met rode wijn wordt gecombineerd, worden de tannines in de wijn door de eiwitten in het vlees verzacht. Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry.
Witte wijnen van de Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc of Pinot Gris druif laat een groente- of kippensoep volledig tot zijn recht komen. Bij een salade kunt u het best kiezen voor een witte wijn die niet te zoet en niet te kruidig is.
Het is een witte wijn die heerlijk wegklokt op het terras, maar ook perfect is om bij te eten. De lichtere stijlen bij lichte vis- en groentegerechten, de wat rijkere Pinot Grigio's, want die zijn er ook, bij wat lichtere vleesgerechten en gevogelte, zoals kip of een varkenshaasje.
Kies dan bijvoorbeeld voor een prosecco. Deze is niet te zuur of te zwaar en is vaak fris en fruitig. Vooral bij gefrituurde borrelhapjes doet een Prosecco het erg goed. Het vettige karakter van de hapjes gaat erg goed met de bubbels.
Merlot & Spijs
Zoals gezegd kun je merlot heel goed op zichzelf drinken, maar combineren met lam, kalf, stoof en rundvlees kan. Kip of varkensvlees mogen ook, maar let dan wel op de bereidingswijze en de saus. Het mag dan wel wat voller en steviger.
Bij dit geurige geheel – met de krokante, malse kip als middelpunt – passen talrijke wijnen. Fris en fruitig rood, eventueel gekoeld geserveerd, zijn speelse begeleiders. Bijvoorbeeld Pinot Noir (Bourgogne, Loire), Beaujolais, Dolcetto en Bardolino.
Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
Gegrilde groente
De smaak van gegrild groente past goed bij zowel witte wijn, rosé als een rode wijn. Heb je bijvoorbeeld wortels, aubergine en paprika op de gril liggen, ga dan voor de volgende wijnen: - Wit: gruner Veltliner of sauvignon blanc. - Rood: Lichte bordeaux, een Bourgondische pinot noir of een sangiovese.
Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Deze wijnen zijn perfect voor bij de borrelplank! Mousserende wijn. Witte wijn. Rode wijn.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Sauvignon Blanc met een fruitige smaak
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam.
Bijna altijd zal van een Chardonnay een droge witte wijn worden gemaakt, aangezien wijndrinkers wereldwijd de Chardonnay kennen als een droge wijn.
De Pinot Gris – aka Pinot Grigio of Grauburgunder – is iets donkerder dan de Pinot Blanc. Ahankelijk van de regio waar de druif groeit – in Italië, de VS, Duitsland of Frankrijk – vind je ze in lichtroze tot blauwe tinten. In tegenstelling tot vroeger, wordt vandaag van Pinot Gris naast witte ook roséwijn gemaakt.
Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.