Het geringe kalkoen aanbod bestaat hoofdzakelijk uit kalkoenfilet. Het is ongeveer twee keer duurder dan kipfilet.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Wat is rood vlees? Rood vlees betekent niet per se rauw vlees, ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd. Dat komt omdat het vlees er rood uitziet als u het rauw koopt, dat in tegenstelling tot kip, kalkoen of ander gevogelte.
Goedkope kipfilet kopen | De goedkoopste kip bestellen? Kipfilet en kipdijfilet in bulk kopen bij een online slager is vaak veel voordeliger dan in losse verpakkingen bij de supermarkt. Het is direct ook beter voor het milieu omdat er minder plastic verpakkingen worden gebruikt.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd.
Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
Fanatieke krachtsporters hebben veel eiwitten nodig om spiermassa te behouden en op te bouwen, hoeveel dit is lees je in onze blog over eiwitten (klik hier). Verder bevat kip een aantal gezonde vitaminen en mineralen zoals; vitamine a & b, ijzer, zink en fosfor.
Ook levende kippen. De aanvoer is inmiddels gestopt en dat drijft de prijs op.” Samen met de gevolgen van de vogelgriep zorgt dat voor een verdubbeling van de prijzen voor kipfilet en kippendij. En dat zijn nu juist de producten die zoveel gekocht worden tijdens de ramadan.
Welke vleessoorten zijn goedkoop? Het goedkoopste vlees uit de supermarkt is afkomstig van een kip of varken. Diepvriessnacks (zoals frikandellen) zijn het goedkoopst en te koop vanaf een gemiddelde kiloprijs van €1,61. Voor goedkoop vers vlees betaal je minimaal gemiddeld €3,96 per kilo.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Geen kernthermometer? Prik met een satéprikker of vleespen in dijvlees; het sap dat vrijkomt moet helder zijn. Is het sap nog roze van kleur, dan is de kalkoen nog niet gaar.
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Magere vleessoorten
Gevogelte is over het algemeen een uitstekende magere keuze. Kipfilet en kalkoenfilet bevatten bijvoorbeeld nauwelijks vet. Dat wil echter niet zeggen dat andere diersoorten per definitie vet zijn. Biefstukken en kalfslapjes zijn bijvoorbeeld goede keuzes voor wie van rundvlees houdt.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
"De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."
Wie wil besparen kan daarom beter gaan voor vlees van de borst of schouder. Minder duur, want minder populair, maar zeker niet minder lekker. De stukken zijn minder populair omdat ze minder mals zijn, maar vaak juist wel van relatief goede kwaliteit (als je ze bij een goede slager haalt) én heel smaakvol.
Goedkoopste supermarkt 2022
Dat was volgens onderzoek van het televisieprogramma Kassa jarenlang het geval. In 2022 is er een andere winnaar. Jumbo blijkt dit jaar de goedkoopste supermarkt te zijn. Op de tweede plek is Plus geëindigd.
Een consument betaalt in de supermarkt gemiddeld 8,17 euro voor een kilo kipfilet. Hoe is die prijs opgebouwd? Het Centraal Bureau voor de Statistiek biedt woensdag een inkijkje in de productieketen van kipfilet. Voor een kilo betaalde de Nederlandse consument vorig jaar in doorsnee 8,17 euro bij de supermarkt.
Kipfilet steeg het afgelopen jaar niet zoveel in prijs als sommige andere producten: 8,7 procent. Vergeleken met bijvoorbeeld pils (een plus van meer dan 16 procent) en brood (+10 procent) valt de stijging nog mee. Kipfilet kostte vorig jaar in april 9,13 euro per kilo. Dit jaar was dat 9,93 euro.
Ook aan de kip zitten biefstukken. Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.
Te veel kip
Ook voor kip geldt: te veel van één soort is nooit goed. Dit kan namelijk leiden tot meerdere gezondheidsklachten. Zo is een overmatige consumptie van kip slecht voor je gewicht, hart en loop je het risico op voedselvergiftiging.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.