Maak een kleine incisie aan de zijkant van het aasvis dan scheidt het extra geuren, oliën en bloed af, op deze wijze heb je meer kans op een snoek aan je dreg. Wanneer je lood wilt gebruiken, betekend het dat je vist zonder een drijfvermogen, daarnaast kun je verder werpen als wanneer je dit met een dobber doet.
Bij de montage wordt een eerste haak in de bek van de aasvis geprikt terwijl een dreg aan de zijkant bij de rugvin wordt gestoken. De floater zit vast aan een lijntje met een lusje. Dat lusje wordt aan de dreg gehangen waardoor de aasvis netjes boven de bodem hangt en zo extra opvalt voor hongerige snoek.
Doodaas takels
De haakmaat laat je afhangen van het formaat van de aasvis. Als standaard is een takel met twee dreggen maat 4 perfect. Als je met een grotere of kleinere aasvis vist kun je uitwijken naar een grotere maat 2 of een kleinere maat 6.
Qua drijfvermogen, kies een dobber van tussen de 20 en 30 gram. Zwaarder is niet nodig, de kans is groter dat de vis daar weerstand van gaat voelen en de aasvis loslaat.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
Peil eerst met een peilloodje hoe diep het water is. Dit doe je door het peilloodje aan de haak te haken. Gooi vervolgens langzaam je lijn in het water op de plek waar je wil gaan vissen. Als het peilloodje op de grond 'staat' en je dobber boven het water zichtbaar is, dan staat de dobber te diep afgesteld (1).
Beschrijving. Zalm Olie is een zeer geschikte attractor voor het roofvissen met dood aas. Dit product is zowel geschikt om in de aasvissen injecteren met een Injectienaald als over de aasvis heen te spuiten. Ook is het een optie om de aasvissen een tijdje voor de geplande sessie in de zalmolie te soaken.
Snoekbaars kunnen we erg goed vangen met dood-aas. Dit kunnen we doen met een dobber, maar ook met een loodje op de bodem. We monteren een schuifloodje op de lijn en leggen de hengel op de steun. Een snoekbaars heeft niet alleen erg goede ogen, ook zijn reukzin is erg goed ontwikkeld.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
Het is vrij simpel, zoek uit hoeveel grams dobber je hebt. Situatie 1grams dobber: Zet deze op de lijn met een wartel en stoppertjes. Plaats een loodje van 0.2 gram als laatste loodje, plaats 4x 0.2 of 2x 0.4 gram.
Snoek vissen met dood aas en pluggen favoriet
Opvallend is dat dood aas en kunstaas pluggen verreweg het hoogste scoren. Tezamen vertegenwoordigen ze met bijna 60% het favoriete aas om mee te snoek vissen. De verdeling tussen deze twee aassoorten is bijna gelijk.
Minimummaten vissoorten
Baars heeft een minimummaat van 22 cm. Echter, het is (m.u.v. het IJsselmeer) toegestaan om als aas maximaal 20 dode baarzen onder de minimummaat in bezit te hebben.
Veel soorten zeevis zijn een erg goed aas voor grote snoek. Makreel, sardien en spiering zijn prima aasvissen die vol oliën zitten, deze olie is lichter dan water en zorgt dus voor een goede verspreiding van de geur. Vooral wanneer je in dieper water vist kan de geurwolk passerende roofvis naar de bodem lokken.
Om die reden start ik bij wedstrijden steeds ongeveer 10cm boven de bodem. Na een tijd is het lokvoer echter volledig op de bodem gezakt waarbij de losse deeltjes over de bodem voortrollen door de aanwezige stroming. De vis volgt het aas en zoekt nu de bodem af naar de lekkerste brokjes.
Ook op het gebied van onderlijnen is er erg veel keuze. Toch kiezen de meeste snoekvissers ervoor om onder de dobber met een enkele dreg (haakmaat 1/2/4) te vissen. Deze dreg wordt onder de rugvin van de aasvis bevestigd zodat de vis op een natuurlijke wijze in het water hangt.
De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Om de voortplanting van snoek, baars en snoekbaars te beschermen, is de gesloten tijd ingelast. Naast de bescherming van de voortplanting is de besloten tijd ingelast om overbevissing op deze vissoorten te voorkomen.
Snoekvissen levend aas techniek
De kern van het snoekvissen met levend aas is dat je de aasvis aan je haak bevestigt die vervolgens onder aan een snoekdobber komt te hangen. De aasvis zwemt onder de snoekdobber rondjes of zwemt er kleine stukjes mee weg. Snoek zal op een gegeven moment de aasvis zien en toeslaan.
Vis je met kakelverse voorns? Vergeet dan niet de zwemblaas lek te prikken, die zit net voor de buikvin en ietsje omhoog.
Het beste allround aas waarmee je alle vissoorten kunt vangen zijn grote witte maden. Hoe gretiger de vis, hoe meer maden je aan het kontje op de haak prikt.
Om grote vissen te vangen moet je een goede hengel, sterk visdraad en goed aas hebben. Maar welk aas is geschikt voor grote vissen? Het aas aan jouw hengel is natuurlijk erg belangrijk. Een simpele vuistregel is dat groot aas zorgt voor grote vissen.
Karper en brasem zoeken bijvoorbeeld in zandwinplassen de diepere waterlagen op. Bij een goed zuurstofgehalte is de vis dan meestal tussen de 8 en 12 meter te vinden en te vangen! Maar ook dan geldt, niet te lang drillen, vooral de vis niet bewaren in een leefnet of een bewaarzak.