Voordat een boeket wordt overhandigd, is het vaak al een tijdje onderweg en heeft het soms korte tijd geen water gehad. Hierdoor is de onderkant van de stelen vaak uitgedroogd en kan de stengel niet meer voldoende water opnemen. Daarom moeten bloemen altijd schuin afgesneden worden.
De bloem zal zo snel mogelijk de wond proberen te dichten om zich te beschermen tegen bacteriën, schimmels en uitdroging. Je kunt dit vergelijken met een wond aan je vinger. Zet je de steel direct in het water zonder schuin af te snijden, dan zal de bloem geen of te weinig water op kunnen nemen.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Bart Bresser, bloemist bij Bresser Bloemen: "Bloemen met een houterige steel, zoals seringen en rozen, moet je schuin afsnijden en in warm water zetten. Zo komt de sapstroom beter op gang.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Direct zonlicht of de warmte van de verwarming, de zon of een kachel hebben geen goed effect op de rozen. De rozen kunnen hier heel slecht tegen. De rozen verdampen hierdoor meer vocht, terwijl ze dit heel hard nodig hebben. De rozen zullen hierdoor snel hun kop laten hangen en slap worden.
Rozen en tulpen kunnen elkaar niet uitstaan
En vooral niet met de roos. De tulp en de roos kunnen elkaar namelijk niet zo goed uitstaan. Gevolg? De tulp zal zijn koppie als het goed is wel overeind houden, maar de roos zal er treurig bij gaan staan en gaan hangen.
Voordat een boeket wordt overhandigd, is het vaak al een tijdje onderweg en heeft het soms korte tijd geen water gehad. Hierdoor is de onderkant van de stelen vaak uitgedroogd en kan de stengel niet meer voldoende water opnemen. Daarom moeten bloemen altijd schuin afgesneden worden.
Het Hofftech 6237 Bloemenschaartje voor in de Tuin is wellicht de beste snoeischaar voor jou. Hij is namelijk perfect om zowel dunne als dikke takken en zelfs bloemen te verwijderen. Zo gebruik je slechts één tool om je tuin te onderhouden. Als je aan de slag gaat met de schaar, dan ben je veilig bezig.
Hoe groter het gesneden oppervlak is, hoe meer water de tulp kan opnemen. Door de stengel recht af te snijden, houd je de opening dus zo klein mogelijk en schiet de tulp minder snel door.
Schone vaas en vers water
Maak de vaas daarom grondig schoon met water en zeep en droog hem goed af met een schone theedoek. Vul de vaas met vers kraanwater op kamertemperatuur en ververs dit water dagelijks. Daar worden je tulpen gelukkig van en ze zullen er langer door leven.
Ben je zuinig op je bloeiende bloemen, dan knip je alleen de uitgebloeide bloemen bij de bloemsteel laag weg. Wil je sneller echte herbloei, dan knip je de hele 'tros' weg, maximaal 1 cm boven een gezond 5-blad en de groei vanuit de bladoksel komt dan snel op gang of zelfs gelijktijdig bij het bladoksel daaronder.
Zorg voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Het is belangrijk om de bloemstelen schuin af te snijden. Doe dit met een zeer scherp mes zodat er mooie en diepe snijwonden ontstaan. Dit zal ervoor zorgen dat de tulpen gemakkelijk water kunnen opnemen.
Je maakt ze door een A4tje dubbel te vouwen en om de centimeter in te knippen tot 4 centimeter van de onderkant. Dan rol je het A4tje op, lijm je het uiteinde vast en maak je de 'lussen' open met je handen. Dan knip je uit papier bloemen en wat lange groene sprietjes en die plak je op en tussen je graspol.
Verwijder de bladeren van de stelen die in het water zouden komen te staan. Snijd de stengels schuin af met een mes of snoeischaar (ongeveer 2 centimeter). Deze stap is erg belangrijk. Het schuin afsnijden zorgt voor een groter oppervlak waardoor de roos beter water en voedingsstoffen kan opzuigen.
Rozen in water zetten
Gebruik warm water in de vaas ( warmer dan 40 graden! ). Verwijder de bladeren van de stelen die in water komen te staan. Snij de stengels van de rozen schuin af. Dan gaan ze namelijk minder snel hangen.
Hoe moet je rozen snijden? Wij adviseren altijd om de stelen van de rozen schuin af te snijden met een scherp mes of snoeischaar. Let er hierbij wel op dat het mes of de snoeischaar schoon is. Door de bloem schuin af te snijden zorg je ervoor dat deze meer ruimte heeft om voedingsstoffen op te nemen.
De verse rozen komen rechtstreeks van de veiling en gaan gemiddeld 1,5 week mee, behalve de choco rozen; deze kunnen wel 3 weken goed blijven.
Zet de rozen bij voorkeur in een glazen vaas die altijd schoongemaakt is met chloor. Aardewerk en stenen vazen zijn minder geschikt omdat zij poriën hebben waarin bacteriën achterblijven. Deze verstoppen de vaatbundels in de steel, waardoor de roos geen water op kan nemen en de knop laat hangen.
Anthuriums kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een dag zonder water laten staan, terwijl een roos na een tiental minuten al verslapt.
De meest bekende trosroos is Rosa 'The Fairy'. Deze roos is in 1932 gekweekt en heeft heel veel kleine lichtroze bloemen die licht geuren. Dit geeft hem een prachtig sprookjesachtig uiterlijk. Het is een sterke roos die lekker lang doorbloeit.