Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Op een inductieplaat duurde het maar 5 minuten en 50 seconden tot het water kookte en dit kostte slechts 0.126 kilowattuur (kwh) aan elektriciteit! De inductiemethode bleek dus 32 procent sneller en verbruikte 57 procent minder energie dan gas.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Beste manier van koken
Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken. Gebruik alleen pannen met een vlakke bodem.
Inductieplaat aansluiten
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Inductie of keramisch fornuis
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
1. Verwarmen. Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.
Verbruik inductiekookplaat
Het energieverbruik van een inductiekookplaat ligt gemiddeld rond de 175 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo'n € 86,- aan stroomkosten op jaarbasis (Bron: Nibud). Het stroomverbruik van een keramische kookplaat ligt wat hoger, namelijk rond de 225 kWh per jaar.
Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren.
Keramisch: Keramische kookplaten zijn over het algemeen iets goedkoper in de aanschaf dan inductiekookplaten. In gebruik duurder dan inductie. Het opwarmen en de restwarmte van de kookplaat na het koken kost extra energie.
De elektrische waterkoker had 4 minuten nodig om 1 liter water aan de kook te krijgen en gebruikte daarvoor 0,16 kWh, hetgeen € 0,04 kostte. Met de ketel op gas duurde het 6 minuten om 1 liter water aan de kook te krijgen, hetgeen 0,03 m3 aardgas ofwel € 0,02 kostte.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
De gemiddelde kosten voor het aansluiten van een inductiekookplaat liggen tussen de €80 tot €150,-. Dit zijn de gemiddelde prijzen die onze professionals rekenen. Hier komen nog kosten bij voor materiaal. In deze prijsgids lees je ook meer over mogelijke extra kosten.
De gemiddelde prijzen starten bij € 500,- en kunnen voor dure inductiekookplaten oplopen tot wel boven de € 1.500,-. De aanschafprijs is duur, maar een inductie kookplaat is wel zuinig in gebruik. Gemiddeld zal je jaarlijks een bedrag van rond de € 38,- kwijt zijn.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Een koekenpan (inductie) zonder een anti-aanbaklaag is een goede keuze voor bakken en braden. Voor inductie is het belangrijk dat de bodem van de koekenpan magnetisch is. Koekenpannen van van roestvrijstaal, gietijzer en plaatstaal zijn alle drie geschikt voor inductie.