Een vrouwtje grote groene sabelsprinkhaan zit met haar legboor tussen twee stoeptegels te porren.Ze legt hier haar eitjes, die vervolgens eerst twee tot vijf keer overwinteren voordat ze uitkomen.
Sprinkhanen planten zich voort door middel van eieren, die los of in pakketjes worden afge- zet. De meeste soorten zetten hun eieren af in de bodem. De eieren ontwikkelen zich hier het beste bij een warm en vrij droog microklimaat.
Een paar weken geleden heeft een sprinkhaanmoeder deze eieren gelegd. Binnenin de eieren is beweging te zien. Een ei barst open. Er worstelt zich een raar wit beestje naar buiten.
De lange stekel(legbuis) aan het achterlijf van veel soorten, vooral bij de sabelsprinkhanen, dient om de eitjes in de grond af te zetten. Deze stekel doet ons denken aan een angel, maar het is een deel van het geslachtsorgaan en sprinkhanen kunnen hier niet mee steken.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt.Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
Een ondiepe plas of een vergeten emmer waar het regenwater zich in heeft opgehoopt; een klein laagje water is al genoeg voor het vrouwtje om wel 100 tot 300 eitjes in te leggen. Als de larven zich aan de wateroppervlakte wagen, halen ze adem via speciale adembuizen.
Volwassen sprinkhanen en krekels hebben een levensverwachting van enkele weken tot maanden. Slechts weinig soorten zijn meerjarig, een uitzondering zijn de op Nieuw-Zeeland endemische weta's.
Natuurlijke vijanden zijn vogels, parasitaire wespen en roofwespen, zoals Scelio fulgidus), parasitoïde vliegen (Blaesoxipha spp., Trichopsidea oestracea en Cercia sp.), bepaalde soorten kevers, mijten (Tarsonemid sp. en Leptus sp.) en nematoden (Amphimermis).
De Sprinkhaan staat voor astraal reizen, stapt over obstakels heen en maakt nieuwe stappen vooruit. Ook bezit de sprinkhaan het vermogen om snel van carrière te veranderen. Dit is de boodschap waar ik nu heel veel aan heb, ik heb een paar slapeloze nachten gehad en mijn lichaam dat met mij op de loop is gegaan.
De sprinkhaan zingt alleen als het zonnig is, het mannetje maakt dan een zoemend geluid. Het lijkt een beetje op het geluid van ruisend riet. De vrouwtjes leggen pakketjes van drie tot acht eitjes op of in de bodem.
De jonge nimfen zien er bij geboorte bijna hetzelfde uit als de volwassen huiskrekels; ze zijn echter kleiner en missen nog hun vleugels. De gehele ontwikkelingsduur van ei tot volwassen insect is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en duurt bij 20 tot 23°C 6 tot 11 maanden.
Het voedsel bestaat voornamelijk uit andere insecten die op planten leven, prooien worden met de stekelige voorpoten gegrepen en door de sterke kaken aan stukjes geknipt.
Sprinkhanen kunnen springen of zelfs vliegen over langere afstanden. Ze komen zo ook soms in huis terecht. Sprinkhanen zijn ongevaarlijk en bijten of steken niet.
Zijn insecten gezond? Sprinkhanen, meelwormen en kevers staan in Nederland dus het vaakst op het menu. En ze passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding, meldt het Voedingscentrum. 'Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B.
Met hun krachtige achterpoten katapulteren sprinkhanen zich gemiddeld 25 cm hoog en makkelijk een meter ver. Als je hun lichaamsomvang in acht neemt, kan je deze prestatie vergelijken met een mens die over een voetbalveld heen springt. Jep, ronduit indrukwekkend.
Sprinkhanen kan je warm zetten in een goed ventilerende bak met genoeg klimmogelijkheden. Sprinkhanen zoeken altijd de warmte van de lampen op in de bak. Sprinkhanen eten het liefst gras! Hier halen ze hun vocht en voedingsstoffen uit.
Wist je dat krekels en sprinkhanen geen water drinken? Alles wat ze nodig hebben is vers groenvoer.
Ze kunnen flink bijten, indien vastnemen niet noodzakelijk is moet het vermeden worden.
Bidsprinkhanen kunnen met hun krachtige voorpoten vogels te vangen en verorberen (zie filmpje). Vooral kolibries in de Verenigde Staten zijn vaak slachtoffer van de insecten, maar ook zangvogels vallen regelmatig ten prooi aan de sprinkhanen.
Bovendien hebben sprinkhanen niet twee, maar wel vijf ogen. De drie extra ogen worden ook wel ocelli genoemd.
Durf jij een sprinkhaan te eten? Hij is best wel groot, maar wel lekker. Een sprinkhaan smaakt een beetje naar walnoten en je kunt hem daarom ook makkelijk gebruiken in allerlei recepten. Ook gemarineerd en heel even gebakken is hij erg smakelijk en de bite is dan een stuk steviger.
De sprinkhaan komt voor in grote delen van Europa en komt ook in Nederland en België voor. Het is een bewoner van vochtige zandgronden, kleigronden worden vermeden. De sprinkhaan kan zwemmen en komt onder andere voor langs oevers.
Gemiddeld kan een sprinkhaan namelijk zo'n 25 centimeter hoog en makkelijk een meter ver springen.
Eten en gegeten worden Wat krekels en sprinkhanen eten hangt helemaal af van welke soort ze zijn. Er zijn er die enkel planten eten, de herbivoren. Er zijn ook soorten die vlees eten, de carnivoren. Verder zijn er ook soorten die het allebei lusten, vlees én planten, de omnivoren.