Non-verbale aanwijzingen
Iemand die liegt, weet vaak welke woorden hij moet gebruiken, maar niet welke gebaren hij daarbij moet maken. Meestal houden leugenaars hun lichaam erg stil wanneer ze aan het liegen slaan. Ze spreken minder luid, ademen trager, knipperen minder met de ogen en richten hun blik op de grond.
Als hij of zij echt een leugen heeft verteld, geef hen dan een manier om die leugen terug in te trekken. Praat daarna over wat er gebeurd is, en wat ze de volgende keer kunnen doen als ze in de verleiding komen om te liegen. Zoek de reden achter de leugen. Dat is een cruciaal deel van het gesprek.
Bij gaslighting verdraait iemand de waarheid om zo een ander steeds meer aan zichzelf te laten twijfelen. Dit geeft macht: hoe onzekerder het slachtoffer is, hoe meer hij of zij vertrouwt op en afhankelijk wordt van de gaslighter. Waar komt de term 'gaslighting' vandaan?
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
De meeste mensen voelen zich extra gespannen als ze liegen, waar ook hun lichaam op reageert. Hartkloppingen, zweten, misschien trillen – dezelfde reacties als je bij angst hebt. Dat is natuurlijk omdat je bang bent dat je leugen wordt doorzien.
De ogen knipperen in een consistent ritme
Tijdens het liegen wordt er langzamer geknipperd. Na het liegen wordt er tot meer dan acht keer zo snel geknipperd dan normaal. Kortom hieraan kun je duidelijk zien of er sprake is van een leugen of niet. Bij een consistent knipper ritme is de kans op de waarheid zeer groot.
Tijdens het vertellen van een leugen, is het belangrijk dat je rust uitstraalt en geen opvallend of afwijkend gedrag vertoont. Veel mensen die liegen bewegen meer of anders met hun benen, lichaam en armen. Het vertellen van een leugen gaat dus ook makkelijk wanneer je in een ontspannen houding op een stoel zit.
Het gedrag is nerveus
Vaak gaan ze sneller praten en kunnen gaan zweten. Echter vaak zie je bij narcisten dat deze dermate geslepen zijn in hun gedrag dat het liegen ze gemakkelijk afgaat. Vaak zonder enig blikken of blozen liegen ze recht in je gezicht.
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een Cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt.
Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen. Het liegen kan er echter voor zorgen dat je vrienden, familieleden en je werkgever je niet meer vertrouwen en je verlaten. Daarom is het van belang om hier iets aan te doen en weer een oprecht persoon te worden.
Een pathologische leugenaar is een 'ziekelijke' leugenaar. Pathetische leugenaar kán een fout zijn: dan is eigenlijk pathologische leugenaar bedoeld. Op zichzelf kan met pathetische leugenaar ook 'een persoon die allerlei overdreven leugens vertelt' bedoeld zijn.
Liegen is zwaarder voor de hersenen dan de waarheid vertellen, en dus vallen leugenaars terug op kopieergedrag. Volgens de onderzoekster is er nog een andere mogelijke verklaring. „De leugenaar past zijn gedrag bewust of onbewust aan zijn gesprekspartner aan, om zo de kans te vergroten dat hij geloofd wordt.
Liegen: wie, waarom en waarover? Volgens 'De Leugenacademie' liegen mensen om er zelf beter van te worden of omdat ze aardig gevonden willen worden. Ook zaken als geld en aanzien zijn een belangrijke reden (2). Mannen schijnen drie keer zo vaak te liegen als vrouwen (3).
De narcist liegt om verschillende redenen.
Soms liegt hij voor een reden waarom de meesten onder ons wel eens liegen. Hij kan ook liegen om zijn imago te verbeteren of om uit de problemen te geraken. Ook om zijn verantwoordelijkheid te ontwijken. Hij liegt soms gewoon om tegendraads te doen.
De narcist gelooft zijn of haar eigen leugens ook vaak. Omdat ze er van overtuigd zijn dat ze beter zijn dan anderen. Vanuit die overtuiging is een deel van de leugens die ze vertellen voor henzelf vaak de waarheid. Maar ze weten het vrijwel altijd als ze leugens moeten vertellen om jou onder controle te kunnen houden.
Een verborgen narcist is overgevoelig (met name voor kritiek), voelt zich met regelmaat onbegrepen, is passief-agressief en voelt zich veilig als hij of zij macht heeft over anderen. Vaak heeft een verborgen narcist onpersoonlijke en/of stroeve relaties met zijn of haar omgeving.
De narcist zuigt uit, liegt, bedriegt, beledigt, verlaagt, negeert, geeft je de stiltebehandeling, controleert etc... Dit alles zijn vormen van manipulatie en mentaal misbruik. De narcist is meester in heimelijke manipulatie. Hij is een verborgen verslaafde.
Een narcist maakt gebruik van manipulatietechnieken. Een ervan is gaslighting, een vorm van mentaal misbruik. Het doel is om je te laten voelen dat alles wat jij denkt of doet onbelangrijk is. Niet waar, gelogen.
Pseudologica fantastica is chronisch, excessief liegen dat onderdeel is geworden van iemands persoonlijkheid. Bij pseudologica fantastica is de patiënt niet uit op gewin en is er geen motivatie om de rol van zieke op zich te nemen.
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.