Water in je oren geeft over het algemeen geen reden tot bezorgdheid. Wanneer je echter tekenen van een infectie aan je oren bemerkt, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. Let op de typische symptomen van een oorontsteking, zoals zwelling, roodheid en oorpijn.
Is het gevaarlijk als er water in je oren blijft zitten? Nee, dit is zelden gevaarlijk, althans op korte termijn. Als water echter te lang blijft zitten, kunnen bacteriën gaan broeien in de warme, vochtige omgeving van de gehoorgang. Deze oorontsteking noemen we een 'zwemmersoor'.
Iedereen kent het vervelende gevoel van water in het oor. In veel gevallen loopt het water er binnen enkele minuten weer uit.
Als er vocht in het oor zit, kan het oor droog gemaakt worden door een tijdje op het oor te gaan liggen, zodat het vocht eruit kan lopen. Ook kunt u met een tissue het vocht verwijderen of u kunt gebruik maken van een föhn. Door de warme lucht verdampt het vocht.
Als de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) niet goed functioneert, kan er vocht achter het trommelvlies (otitis media met effusie) ontstaan. Vaak ontstaan vocht achter het trommelvlies na een verkoudheid. Soms kan een vergrote neusamandel of tumor het vocht achter het trommelvlies veroorzaken.
Bij het doorprikken van trommelvlies wordt het vocht achter het trommelvlies weggehaald. Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken.
Een lijmoor kan worden behandeld door kleine buisjes te plaatsen in het trommelvlies. U kunt bij de KNO-arts terecht voor meer informatie over deze behandeling en om vragen te stellen over de aandoening.
Het zwemmersoor is een ontsteking van het oor die buitengewoon hinderlijk en pijnlijk kan zijn. Water is een belangrijke oorzaak hiervoor, vandaar de term. Gewoonlijk kan water in en uit de gehoorgang lopen, zonder veel problemen te veroorzaken.
De meest voorkomende oorzaak van pulserend oorsuizen is een goedaardige overdruk ter hoogte van de hersenen. Een andere belangrijke oorzaak van pulsatiele tinnitus is een arterio-veneuze malformatie (arterio-veneuze fistel). Een probleem met de slagaders, verantwoordelijk voor zo'n 15% van de gevallen.
Als vocht achter je oor te lang blijft zitten kan het een soort slijm worden. Dit wordt ook wel lijmoor genoemd. Dit zorgt ook weer voor oorpijn en het trommelvlies kan bol gaan staan van het vocht. Soms kan het trommelvlies die druk niet meer aan en breekt het.
Een drukgevoel in het oor kan veroorzaakt worden door: een acute middenoorontsteking: het vocht in het middenoor drukt tegen het trommelvlies en geeft een drukgevoel en pijn. een probleem met de buis van Eustachius (vb. door een verkoudheid): deze 'tunnel' verbindt de neusholte met het middenoor.
In het kort
Als er vocht uit het oor komt, heeft u last van een loopoor. Dit vocht kan er helder uitzien, bloederig uitzien en er kan ook pus bij komen.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn.Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen. Toch kan de behandeling van dichte oren dingen erger maken.
Tot het uitspuiten kunt u 3 keer per dag een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor druppelen. Houd daarbij uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen, zodat de druppels de tijd hebben om naar binnen te lopen. Het helpt ook als u een uur voor het uitspuiten 10 druppels lauw water in uw oor druppelt.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Op de markt zijn er geneesmiddelen die het klaren kunnen vergemakkelijken. Echter een neusspray in je oren spuiten, daar heb ik nog nooit van gehoord. Wel kun je neusspray gebruiken om je opening van de buis van Eustachius in de keel/neusholte meer te openen zodat het klaren van je middenoor makkelijker gaat.
De intensiteit van tinnitus kan verschillen van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Bij stress bijvoorbeeld kan het oorsuizen luider worden. Ook het geluid kan variëren van een tuut of een piep tot ruis, gesis, gezoem of gebrom.
Behandeling van tinnitus
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van medicijnen tegen oorsuizen. Helaas bestaat momenteel nog geen medicijn dat oorsuizen geneest. Sommige patiënten hebben wel baat bij bepaalde medicijnen, zoals slaapmedicatie of antidepressiva.
De meeste mensen hebben wel eens een piep in het oor ervaren. Meestal is er niks aan de hand en verdwijnt het geluid binnen dertig seconden. Gepiep in je oor kan ontstaan doordat je haarcellen in je oor gaan trillen zonder een geluid op te vangen.
Geen wattenstaafjes te gebruiken. Elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
Wanneer verkoudheid de oorzaak is kunt u een ontzwellende neuspray (xylometazoline) gebruiken die de gezwollen slijmvliezen weer laten slinken zodat uw oor weer open gaat. Denkt u dat er sprake is van een oorsmeerpropje? Bij de huisarts kunt u laten controleren of dit het geval is.
Bij hevige pijn, terugkerende pijn of koorts is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Wil je de pijn wat verzachten dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen: Als er veel oorsmeer in het oor zit wat last geeft dan kan druppelen met olijfolie in het oor helpen om het los te weken.
Verstopte oren bij verkoudheid of griep
Het komt vaak voor; u bent snotterig en uw oren zijn ook verstopt door een verkoudheid. Dat komt omdat de oren in verbinding staan met de neusholtes en de keel. Verstopte oren na een verkoudheid gaan meestal vanzelf weer over. Wat gelijk oplucht is een stoombadje nemen.
Een loopoor geneest vaak vanzelf. Meestal is het oor binnen 1 week weer droog. Het gaatje in het trommelvlies groeit meestal binnen 2 weken vanzelf weer dicht. Uw kind kan dan weer normaal horen.
De meeste klachten van jeuk in het oor worden veroorzaakt door overmatig oorsmeer, veelvuldig peuteren, eczeem of een reactie op oordoppen/oorstukjes. Minder voorkomende oorzaken zijn gehoorgangontsteking en allergieën.