De ondervloer wordt op het vochtscherm geplaatst. Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Voor u uw laminaat- of parketvloer aanbrengt legt u eerst een isolerende ondervloer. Deze laag zorgt ervoor dat u lang plezier hebt van uw nieuwe vloer, de ondervloer zal de levensduur van uw nieuwe vloer verlengen.
Ondervloer laminaat appartement
van een bouwvereniging moet meestal een ondervloer gelegd worden die aan bepaalde normen voldoet. De zogenaamde tno gecertificeerde ondervloer. Wij verkopen een tno gecertificeerde foam met folie ondervloer . Deze is 18db geluidsisolerend en vochtwerend.
Als de betonvloer goed voorbereid is, dan kan de ondervloer folie neergelegd worden. Deze folie is gemiddeld 2 mm dik geluid reducerend, warmte-isolerend en zorgt ervoor dat vocht niet in je houten vloer of parket kan trekken.
Bij het leggen van een zwevende laminaat- of parketvloer is het belangrijk om een ondervloer te plaatsen alvorens u de vloerbedekking plaatst. Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een laminaatvloer of pvcvloer met aangehechte onderlaag, zoals de vloeren van COREtec Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken.
Als het beton waar de vloer op wordt geplaatst jonger is dan 9 maanden, als de vloerverwarming korter draait dan 6 weken of als de ondergelegen kelder of kruipruimte vochtig is. als 1 van de drie van toepassing is dient men een vochtscherm te plaatsen.
Dampfolie aanbrengen op isolatiemateriaal zorgt voor een betere vochthuishouding in een geïsoleerd huis. Het zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan onder de vloer, in de muur of in het dak.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
De dikte van de ondervloeren variëren van 2 tot en met 25 mm.
Check altijd de mate van oneffenheden in je basisvloer. Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden.
Unifloor Jumpax Classic (10 mm) is de perfecte ondervloer voor onder kurk, vinyl of linoleum. De ondervloer heeft goede geluidsisolerende kwaliteiten op contactgeluid en thermisch isolerende eigenschappen en een groot egaliserend vermogen.
PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken, zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud en zijn tevens zeer geluiddempend.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Let erop dat je de ondervloer in dezelfde richting als de vloer legt. Plaats er een doos planken op zodat dit deel op zijn plek blijft en rol dan de rest in de andere richting uit. Snijd het af aan de dichtstbijzijnde geperforeerde rand. Het is geen probleem als de muren geen perfecte hoek vormen.
Wanneer je de oude laminaatvloer verwijdert, kun je een nieuwe leggen. Vaak kun je de oude ondervloer weer gebruiken. Is deze beschadigd of door ouderdom verpulverd, koop dan een nieuwe ondervloer. Je nieuwe laminaat kun je heel goed zelf leggen.
Vloeren met een kliksysteem zijn echter zeer eenvoudig om zelf te leggen. Hierbij heb je wel een geschikte ondervloer nodig. De ondervloer zorgt ervoor dat de vloer goed blijft liggen en dat het loopgeluid wordt gedempt. Ook helpt een ondervloer bij het isoleren van je woning en egaliseert het de bestaande ondergrond.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Ondervloer voor lamelparket, laminaatvloer, SPC, Vinyl, PVC of LVT. De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.