Egyptisch is de taal die tussen 2700 voor Christus en 1000 na Christus in het oude Egypte werd gesproken. De taal behoort tot de Hamito-Semitische, ofwel Afro-Aziatische talenfamilie. Het Egyptisch is na het Soemerisch de oudst bekende, geschreven taal.
De Egyptische hiërogliefen bestaan uit een mengeling van klanktekens, pictogrammen, en ideogrammen, waar nog determinerende tekens bij komen, die complete zinnen of tekstgedeelten een geheel andere wending kunnen geven.
Arabisch (Egyptisch) is het dialect dat wordt gesproken door de hedendaagse Egyptenaren. Het dialect staat ook bekend als de Egyptische omgangstaal of het Egyptische dialect.
In de oudheid bedachten de Egyptenaren al een manier om te schrijven. Voor belangrijke en godsdienstige teksten gebruikten ze het hiërogliefenschrift. Volgens de Egyptenaren was het hiërogliefenschrift een heilige manier van schrijven, dat door de god Thoth aan de Egyptenaren was gegeven.
De islam is de staatsgodsdienst van Egypte. Ongeveer negentig procent van de bevolking zijn soennitische moslims. Daarnaast is 10 procent christen. De grootste christelijke groepering is de koptisch-orthodoxe Kerk.
Thebe was de hoofdstad van Egypte tijdens periodes van het Middenrijk en het Nieuwe Rijk. De stad bevat de mooiste overblijfselen van de geschiedenis, kunst en religie van het oude Egypte.
De Arabische naam van Egypte is Miṣr. Deze naam is van semitische oorsprong. De naam lijkt zeer sterk op het oorspronkelijke Assyrische Miṣir/Muṣur, maar is ook met het Hebreeuwse מִצְרַיִם (Mitzráyim) verwant. Het betekent land of staat.
Maar waarom is dit? En produceert Egypte écht betere katoen? Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, wat de hoogste niveaus van zuiverheid garandeert. Bovendien geeft handmatig plukken geen stress op de vezels – in tegenstelling tot mechanische plukjes – waardoor de vezels recht en intact blijven.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
Egypte, dat eerder bestond uit een aantal kleine koninkrijken, werd rond 3150 v. Chr. verenigd door Narmer, de sterke leider en krijgsheer die Opper- en Neder-Egypte (het zuiden en het noorden) met militaire kracht bijeenbracht. Narmer was volgens de geschiedenisboeken de eerste officiële farao.
Ontstaan. Over het oude Egypte is veel bekend. We weten dat het rijk van de farao's omstreeks 3100 v. Chr. is ontstaan.
Er zijn veel verschillende manieren om Arabisch te leren. Je kunt bijvoorbeeld (online) cursussen en taallessen volgen, maar ook privé-lessen krijgen. Als alternatief kun je jezelf de taal leren met behulp van een app of een boek. Eerst begin je met het leren van het Arabische alfabet.
De 22 Arabische landen zijn: Algerije, Bahrein, de Comoren, Djibouti, Egypte, Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Somalië, Soedan, Syrië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten en Jemen.
De taal komt oorspronkelijk van het Arabisch schiereiland. Daar was het de taal van de vele Arabische heidense stammen. Door de komst van de Islam in de 7e eeuw werd het Arabische rijk steeds groter. Met de islam kwam ook de Arabische taal naar deze landen.
Hoofdgerechten in Egypte zijn gegrilde of gebraden duiven, met gehakt gevulde aubergines (batingan), kebab, kofta (gehaktballetjes van gekruid schapenvlees) of kip met rijst. Zoetigheid of fruit ronden de maaltijd af. Drinken in Egypte: Thee, koffie en karkadee zijn de nationale dranken.
Egypte is een heel betaalbaar land voor de zelfstandige reiziger of backpacker. De entreekosten voor verschillende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de graven in de “Valley of the Kings” zijn over het algemeen wel redelijk hoog.
De kans op sociale onrust en geweld is in Egypte altijd aanwezig. Naast de verhoogde kans op politieke onrust en terroristische aanslagen is het ook goed om rekening te houden met de criminaliteit in Egypte.
Leer ze voor de aardigheid ook een woordje Egyptisch aan: 'maashi' betekent 'oké', 'sirsar' geeft aan dat iets niet goed is.
Egypte {eigennaam}
Egypt {eigenn.}
Caïro is de hoofdstad van Egypte. Vroeger was dat Alexandrië. In 2013 telde deze grote stad 12.100.121 inwoners.
Het oude Egypte was een beschaving die rond 3300 v. Chr. is ontstaan langs de Nijl. Deze beschaving ging pas ten onder in 332 v. Chr., na de verovering van Egypte door Alexander de Grote.
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste. Hij zou 90 jaar zijn geworden.