Hoeveel fooi in Turks restaurant? In de wat duurdere restaurants krijg je de rekening op een schoteltje aan tafel gepresenteerd. Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk.
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Bij een all-inclusive zijn de fooien in principe inbegrepen. Toch kan het geen kwaad het personeel af en toe een extraatje toe te stoppen. Je zal zien, je zal een graag geziene gast zijn en ze zullen ook net dat extraatje doen om het je naar wens te maken.
Turkije. Op reis in Turkije is het net als in Nederland: een fooi is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Je kunt dan 5 tot 10 procent extra geven als blijk van waardering.
Toch is het wel gebruikelijk om fooi te geven als blijk van waardering en goede service. In de meeste hotelrekeningen zijn de servicekosten van 10-12% inbegrepen. Mochten de servicekosten niet in de restaurantrekening inbegrepen zijn, dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Volgens de cijfers van Turkstat was het gemiddelde bruto maandsalaris in Turkije in 2020 zo'n ₺ 3.593,- (Turkse lira). Dit is omgerekend ongeveer € 454,-. Volgens de cijfers van het CBS was het gemiddelde bruto maandsalaris in Nederland in datzelfde jaar zo'n € 2.692,-.
In landen dichterbij huis, zoals Spanje, Frankrijk en Turkije, gelden over het algemeen dezelfde regels als in Nederland. Fooi geven is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Zeker wanneer het eten bijzonder lekker was of de service beter dan normaal, is een extraatje geven een mooi compliment.
Vaak zijn alleen lokale dranken inbegrepen bij een All Inclusive resort en moet je voor geïmporteerde drank een klein bedrag extra betalen. Bij Ultra All Inclusive is dit meestal niet het geval en is letterlijk alles inclusief. Maar let op! Dit verschilt per land en zelfs per resort.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Nee, het geven van fooi is niet verplicht. Als je niet tevreden bent over de service, kun je ervoor kiezen om geen extraatje te geven. Maar als je wel tevreden bent, is het geven van fooi een mooie manier om het personeel te bedanken.
Hoe kan ik het beste betalen in Turkije? Contant geld is de beste manier om de meeste dingen te betalen. Alleen grote hotels en restaurants accepteren creditcards. In Istanbul betaal je hotels vaak net zo makkelijk met euro's.
"Een gemiddeld salaris ligt rond de 7000, 8000 lira, Dat is omgerekend 400, 450 euro.
Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai.
Een ander niet geheel onbelangrijk punt is het geven van fooien in restaurants. Dat is in Japan namelijk niet nodig. Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen.
Vooropgesteld: fooi geven is niet verplicht omdat we in Nederland een goed minimumloon hebben, zegt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau. De algemeen bekende vuistregel is om in restaurants tussen de 5 en 10 procent op de rekening te geven. Maar dat is geen ijzeren wet.
Een fooi is in Turkije niet verplicht, maar men is wel gewend aan fooien in restaurants. Ze rekenen hierdoor stiekem wel op 5 tot 10%. Bij een taxirit is dit overigens geen gewoontegoed, al ronden de meeste toeristen het bedrag netjes naar boven af. In Italië gelden dezelfde taxi-regels.
Volgens deskundigen is de hoge inflatie in Turkije te wijten aan onder meer het ongebruikelijke beleid van president Recep Tayyip Erdogan. Op zijn verzoek heeft de centrale bank meerdere keren de rente verlaagd. Maar volgens economen is het in tijden van inflatie juist verstandig om de rente te verhogen.
Voordelig kleding shoppen in Turkije
Toch plan ik altijd wel een paar uurtjes om kleding te kopen. Omdat kleding in Turkije gewoon veel goedkoper is dan in Nederland.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Voor en tijdens de bediening
De fooi kan behoorlijk stijgen als de bediening en/of gastheer/vrouw zich voorstelt met zijn/haar eigen naam (+53%). Door gehurkt naast de tafel de bestelling op te nemen praat u als het ware op hetzelfde niveau en dat kan leiden tot ca. 20% meer fooi.