Bobotie. Een bekende onder de Zuid Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika.
De Sub-Sahara Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van pinda's, gierst, sorghum, cassave, zoete aardappelen, bakbananen, okra en andere groene groenten. De Noord-Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van fruit, knoflook, couscous en bulghur, schapenvlees en olijfolie.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
Het ontbijt of fufu bestaat meestal uit granen met melk, brood met ei of vis. De lunch is eerder een snack: sandwich, banaan met pindanoten. Het avondmaal is vaak een grote maaltijd en telt als belangrijkste maaltijd van de dag.
Wat vlees betreft kan je van alles krijgen in Zuid-Afrika. Zebra, impala, buffel en zelfs krokodil! Of je dit wilt eten moet je voor jezelf bepalen, maar het is op tal van plaatsen te krijgen. Over het algemeen is het natuurbeheer in Zuid-Afrika goed en is stropen strafbaar.
Uiteraard is Afrika ook een gigantisch groot continent, en telt ze ontelbaar verschillende keukens... Er zijn héél veel lokale verschillen, maar ook enkele typische ingrediënten die je vaak ziet weerkeren: kip, melkproducten, cassave, bakbananen, rijst, okra, pittige chilipepers en véél kruiden.
Je wordt meestal uitgenodigd om 's avonds te komen eten en dan word je zo tussen zeven en acht uur verwacht. Dan krijg je een drankje, een drankje en nog een drankje. Het enige wat er is om te voorkomen dat je voor negen uur al stomdronken bent is een schaaltje chips.
Ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit. Kruiden komen er ook vandaan: peper, kaneel en kerrie. Het komt allemaal uit het regenwoud.
De Afrikaanse nachtschade is een andere populaire bladgroente die voorkomt in de tropische regio's van Afrika. De plant behoort tot dezelfde familie als die van de aardappel, tomaat en aubergine. De bladeren worden geblancheerd en verwerkt in stoofschotels of als bijgerecht geserveerd.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.
Fufu of foufou is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West- en Midden-Afrika is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten.
Één van de bouwstenen van de cultuur in Zuid-Afrika is vlees. Als je ooit wordt uitgenodigd voor een echte, onvervalste Zuid-Afrikaanse braai – en die kans is groot – neem dan vooral je eigen eten mee en zorg dat het geen kip is. Kip telt namelijk niet als vlees en wordt gezien als een vegetarische maaltijd.
Zuid-Afrika heeft veilig drinkwater
Het kraanwater in Zuid-Afrika is drinkbaar. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken bij het spoelen na het tandenpoetsen, ijsklontjes in je frisdrank en gewassen rauwkost bij het diner. In sommige landelijke gebieden is het water minder betrouwbaar.
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding.
De Zoeloes kennen vier maaltijden op een dag. De meeste maaltijden zijn vegetarisch hoewel ze ook van vlees houden. Mais, knollen en pompoen worden het meest gegeten in verschillende vormen (bijv. gekookt).
In Lesotho eten ze vooral maismeel met een spinazie-achtige groentenbrei. Dit zorgt voor ontzettend veel energie. De lokale bevolking eet dit 2x per dag. Daarnaast eten ze veel vis die ze zelf uit de rivier halen.
De verkeersregels
Veiligheidsgordels zijn verplicht en je mag niet bellen tijdens het rijden. Alle snelheidslimieten in Zuid-Afrika zijn in kilometers per uur. In het algemeen is de maximumsnelheid voor stedelijke gebieden 60 km/u, op secundaire wegen 100 km/u en op de nationale snelwegen 120 km/u.
Brandstof. Benzine kost ongeveer €1,20 (R20,-) per liter. Let erop dat je op tijd tankt (vooral in meer afgelegen gebieden is het aan te bevelen je tank zo vol mogelijk te houden).
Het inkomen in Zuid Afrika is gemiddeld 2600 USD per inwoner. 23% van de bevolking is werkeloos. Het land telt 1,1 miljoen inwoners (schatting 2001). Hiermee is de bevolkingsdichtheid op 63 per vierkante km.
Afrikaanse kruiden die het vaakst worden gebruikt zijn kardemom, kurkuma, koriander, komijn, fenegriek en gember. Ons assortiment Afrikaanse kruiden voegt smaak en kleur toe aan elk gerecht.
Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat. Hierdoor zijn de Afrikaanse zomers heet en zonnig en de Afrikaanse winters koel en droog. Tijdens de lente (half september tot november) ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 26 graden. De zomer (december tot en met maart) loopt de temperatuur op tot ongeveer 30 °C.