Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Leg een houten lepel op je pan.De houten lepel zorgt ervoor dat het water in de pan niet overkookt. Bezoekster Kim had ook nog een handige tip om overkoken te voorkomen, namelijk een klontje boter toevoegen aan het kookwater, gelijk bij het opzetten van de pan met water en niet als het water al kookt.
Wanneer je een pannendeksel volledig op de pan legt, kan de druk van de stoom die zich in de pan opbouwt niet ontsnappen. Hierdoor kookt water al snel over. Bij bepaalde gerechten, zoals rijst of aardappelen, kan er ook nog eens veel schuim ontstaan op het water tijdens het koken.
Hoe voorkom ik het? Zorg ervoor dat je aardappelen zo kort mogelijk moeten koken.Dat doe je door ze in gelijke stukken te snijden, zodat ze ook gelijkmatig gaar worden. Gebruik een kookpot die groot genoeg is zodat de aardappelen volledig bedekt zijn met een laagje water, zo'n 2 cm boven de aardappelen.
De truc om het overkoken te voorkomen is eigenlijk heel simpel: doe alle ingrediënten in het water en leg een houten lepel op de pan. De lepel steunt dus op de randen van de pan. Zodra het water omhoogkomt en het hout raakt, stopt het met stijgen en zal de pan niet overkoken.
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Voorkom dat je pan overkookt met...
Of je de deksel er nu op hebt of niet: een pan aardappelen, pasta of rijst kookt nog weleens over. Dit komt doordat de oppervlaktespanning van het water de kracht van de opstijgende stoom niet kan tegenhouden.
Wanneer pasta, rijst, aardappelen of peulvruchten erin worden gekookt, heeft het water een hoger zetmeelgehalte.Voor melk is het daarentegen het eiwit dat het laat overkoken . Gecoaguleerd eiwit en zetmeel stabiliseren de gasbellen die ontstaan tijdens het kookproces.
Ten eerste gebruik je een deksel op je pan om de warmte in de pan te houden. Dit is tijdbesparend en daardoor ook weer energiebesparend. Ten tweede kan een deksel handig zijn om spatten tegen te gaan en je kookplaat schoon te houden. Bijvoorbeeld bij het bakken van vlees.
Helpt verbranden van je olie te voorkomen als je het op het vuur laat staan. De pan is heet, je doet er olie in en volgt vrijwel direct met voedsel. Het voedsel koelt de olie af en terwijl het kookt en water afgeeft, reguleert het de temperatuur van de olie.
Eenvoudig uitgelegd: zodra de luchtbelletjes van het kokende water de koude lepel raken, spatten ze uiteen en komt er stoom vrij die meteen weer condenseert tot water. Omdat dat water zwaarder is dan de belletjes eronder valt het meteen weer in de pot. Dit werkt zolang de lepel niet te heet wordt.
De eiwitten in melk zijn de veroorzakers van het overkoken. Bij het opwarmen van melk bewegen de deeltjes in eiwitmoleculen steeds harder. Deze beweging zorgt ervoor dat moleculen kapot gaan en het eiwit zijn eigenschappen verliest: De eiwitten worden onoplosbaar en veroorzaken een vel op de melk.
Waarom je pastawater in je saus moet toevoegen? Het zetmeel in het water helpt bij het verdikken van de saus. Door een scheutje pastawater aan de saus toe te voegen, wordt deze romiger zonder extra ingrediënten te gebruiken. Win win!
Je kunt zelf veel doen om uitdroging te voorkomen. Let er bijvoorbeeld op dat je genoeg drinkt (minstens anderhalve liter per dag), ook al heb je geen dorst. Als je vocht verliest, bijvoorbeeld door diarree, overgeven, koorts en veel zweten, probeer dan extra te drinken (2-3 liter per dag). Je kunt ook ORS nemen.
Je leest het goed: de truc om je pastawater nooit te laten overkoken is door een houten lepel op je pan met kokend water te leggen. De verklaring is een klein staaltje fysica. Wanneer de bubbels kokend water het hout van de lepel raken, zullen de belletjes barsten in minuscule druppeltjes.
Houten pollepel voorkomt overkoken
Een houten pollepel of spatel kan een overkokende pan water tegengaan. Als je deze dwars over de pan heen legt houdt de lepel de belletjes als het ware tegen. De bellen slaan kapot tegen de lepel zodra ze deze raken.
Vocht verstoort ook het creëren van een gekarameliseerd, knapperig oppervlak op roergebakken en gefrituurde gerechten. Alle gerechten geven wat stoom af tijdens het koken, dus het is belangrijk om het deksel van de pan te laten tijdens het frituren, zodat de stoom verdampt in plaats van zich op het deksel te verzamelen en terug te druppelen in de hete olie .
Sudderen verschilt eigenlijk niet van stoven. Ook hier gaat het om ingrediënten koken op een lage temperatuur in een gesloten pan of pot. Het kunnen ingrediënten in vocht zijn, maar ok in een min of meer gebonden saus. Sudderen in een braadpan met een dikke bodem is belangrijk om aanbranden te voorkomen.
Zet een pan met water op hoog vuur.Zodra het water begint te koken, plaats je een houten lepel op de pan zodat deze op de tegenoverliggende randen rust . De houten lepel laat de bubbels uit het kokende water springen, terwijl de temperatuur van het water ook iets daalt als je het aanraakt.
Wat je kunt doen om overkoken te voorkomen, is je pan van te voren insmeren met olie of bakspray. Je brengt dit aan tot boven het water. Dit simpele trucje zorgt er namelijk voor dat de waterbubbels zich niet hechten aan je pan. Het gevolg hiervan is dat de bubbels niet omhoogkomen en je pan niet zal overkoken.
Voeg geen olie toe aan je pasta. Het voorkomt niet dat het gaat plakken en klonteren. Voeg zout toe zodra het water kookt, zodat het zout kan oproeren en oplossen. Zout voegt niet alleen smaak toe aan je pasta en aardappelen, het kan ook voorkomen dat de bubbels zo hoog koken als je het op dat moment toevoegt!
Rijstkorrels zijn bedekt met veel zetmeel — meer dan je voor zulke kleine korrels zou denken. Wanneer ze in water worden gekookt, vormen die zetmelen grote, zeepachtige, boze bubbels die door stoom omhoog en uit de pan worden geduwd .
Zodra dit gebeurt kun je de pan compleet aflsuiten met de deksel. Check regelmatig of nog niet al het water verdampt is voor de rijst klaar is, aangezien dit er voor zal zorgen dat de rijst aanbrandt. Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.