Voorblad van het nieuwsblad La Vie illustrée met daarop afgebeeld Mme Camille du Gast als verdachte in een smaadproces. Smaad is een vorm van strafbare belediging. De wet zelf geeft geen definitie van het begrip belediging. Het wordt doorgaans omschreven als 'aanranding van de eer of goede naam'.
Smaad is het opzettelijk zwartmaken van een ander. Deze persoon wordt in dat geval beschuldigd van strafbare feiten die hij zou hebben gepleegd. Hier is sprake van als iemand opzettelijk 'slechte' of 'nare' dingen zegt over een ander persoon met als doel dat hij of zij in een kwaad daglicht komt te staan.
Bij laster probeert iemand je goede naam te beschadigen door leugens over je te verspreiden. Of door je vals te beschuldigen, soms zelfs van een strafbaar feit zoals mishandeling of bedreiging. De persoon weet dat de berichten niet waar zijn.
Laster betekenis
Een persoon die publiekelijke beschuldigen uit over een ander (bijvoorbeeld van een strafbaar feit), terwijl deze persoon weet dat die publiekelijke beschuldigen niet waar zijn, maakt zich schuldig aan laster. Volgens het wetboek van strafrecht is er sprake van een misdrijf.
Het artikel luidt: “Hij die het misdrijf van smaad of smaadschrift pleegt, wetende dat het te laste gelegde feit in strijd met de waarheid is, wordt, als schuldig aan laster, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”
Verzamel dan zoveel mogelijk bewijs, zoals berichten, foto's of opnames van telefoongesprekken. Houd ook een logboek bij. Hierin beschrijft u wat de persoon doet en ook wanneer, waar en hoe lang hij het doet. Vertel anderen dat iemand u stalkt, bijvoorbeeld uw buren of familie.
Is kwaadsprekerij strafbaar? Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit.
Bij een valse aangifte kunt u het beste een advocaat inschakelen. Een advocaat kan u verdedigen tegen de aanklacht en zoeken naar feiten en omstandigheden die de valsheid kunnen aantonen.
Verschil tussen smaad, belediging en laster
Het openbaar maken van overspel of een afwijkende seksuele voorkeur, of het uitvergroten daarvan, kan als een vorm van smaad worden aangemerkt. Een minder ernstig vergrijp is belediging, bijvoorbeeld het uitschelden van een persoon.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Dus enkel wanneer u iemands goede naam aantast door onware feiten bent u strafbaar op grond van laster. Wanneer u de waarheid vertelt en iemands goede naam aantast, kan dit smaad zijn. Op het plegen van laster is een maximale straf gesteld van twee jaren gevangenisstraf of een boete van de vierde categorie.
De politie kan helpen om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt. In een stopgesprek voert de politie, meestal een wijkagent, een persoonlijk gesprek met de stalker.Om uit te leggen dat het stalken moet stoppen omdat de politie anders moet ingrijpen.
Verschil tussen laster en eerroof:
Laster heeft betrekking op valse aantijgingen van feiten waarvan de wet het bewijs toelaat.Eerroof betreft valse aantijgingen waarvan de wet het bewijs niet toelaat. Wanneer een bepaalde persoon een openbare hoedanigheid bekleedt, is het bewijs met alle middelen toegelaten.
Belediging is een misdrijf dat strafbaar is gesteld in artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht. Het is een handeling waarbij iemand opzettelijk in zijn goede naam wordt aangetast, en dit kan op verschillende manieren plaatsvinden.
Volwassenen die vanaf 1 maart een politie- of gemeenteambtenaar beledigen, riskeren dan een GAS-boete van 350 euro.Jongeren die dat doen, betalen 175 euro.
De belager of stalker kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van vijftig euro tot driehonderd euro of met een van die straffen alleen.
Smaad, smaadschrift en laster, net zoals belediging trouwens, zijn misdrijven. Maar deze worden niet zomaar vervolgd. Het zijn namelijk zogenaamde klachtdelicten. Dat betekent dat je klacht moet doen bij de hulpofficier van justitie.
Indien u schuldig bent aan laster en eerroof, kan u veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van minimaal acht dagen tot zes maanden en/of een geldboete van 208 tot 8.000 euro. Dit alles al dan niet met uitstel of een werkstraf als u hierom vraagt.
Laster is een valse aantijging van een bepaald feit waarvan de wet het bewijs toelaat. De bewijslevering is verschillend naar gelang de aard van de aangetegen feiten. Om te kunnen spreken van dit misdrijf moet er voldaan zijn aan de volgende wettelijke bestanddelen; Een kwaadwillig opzet.
Dat kan, omdat alle gegevens van (mobiele) telefoons opgevraagd kunnen worden. Als je een valse melding doet (dit betekent: zeggen dat er iets gebeurt, wat niet waar is), of misbruik maakt van 112 (alleen bellen en de verbinding verbreken of lachen, schreeuwen, schelden, etc.), dan pleeg je een misdrijf.
De wetgever heeft het doen van een valse aangifte strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht: “Hij die aangifte of klacht doet dat een strafbaar feit gepleegd is, wetende dat het niet gepleegd is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.”
Op huisvredebreuk in de zin van artikel 138 wetboek van strafrecht staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar of een geldboete van € 8.700. Vaak vindt huisvredebreuk plaats in combinatie met een ander strafbare gedraging.
Haatzaaien is het opzetten van mensen tegen bepaalde bevolkingsgroepen in de samenleving. Dit kan leiden tot dehumanisering van een bevolkingsgroep en lokt agressie en zelfs geweld uit. De geschiedenis heeft geleerd wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.
De poging in het strafrecht
Poging tot misdrijf is strafbaar, wanneer het voornemen van de dader zich door een begin van uitvoering heeft geopenbaard. Het maximum van de hoofdstraffen op het misdrijf gesteld wordt bij poging met een derde verminderd.