De kans op bijvoorbeeld hartaanvallen en beroertes blijkt even groot te zijn voor de stevige koffiedrinker en iemand die één kop per dag drinkt. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat het drinken van koffie zou zorgen voor een verstijving van de slagaders, waardoor het hart extra belast wordt.
Studies tonen aan dat het drinken van koffie voor het slapengaan negatieve effecten kan hebben op de slaapkwaliteit en de gezondheid van het hart. Dit betekent dat je het risico loopt op hartaandoeningen en uiteindelijk op borstcompressies.
Koffie bevat geen cholesterol maar wel twee cholesterol verhogende stoffen die van nature in koffiebonen voorkomen: Cafestol en kahweol. Die stoffen verhogen het LDL-cholesterol doordat het de galwerking van de lever misleidt.
Bekende hart- en vaatziekten zijn hartkramp, hartinfarct, beroerte en etalagebenen. Uw risico hierop is verhoogd bij roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, nierschade, reuma, hart- en vaatziekten in uw familie, veel stress. Ga naar uw huisarts om uw persoonlijke risico te weten.
Zo blijkt uit de resultaten dat er geen verband bestaat tussen het drinken van koffie en verstijfde slagaderen. Deze bevindingen hielden stand, ook nadat rekening werd gehouden met bijdragende factoren zoals leeftijd, gewicht en roken.
Eet meer vis
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben vaker geen drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst.
Kun je een hartinfarct aan voelen komen? Vaak lijkt een hartinfarct opeens te ontstaan. Maar meestal zijn er al eerder vernauwingen in de bloedvaten rond het hart te zien.Je kan ook al langer klachten hebben.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Te veel koffie drinken zorgt voor vermoeidheid, maar dat is niet alles. Wie vermoeid is, ziet er sneller ouder uit, en gaat ook meer snoepen waardoor het risico op overgewicht toeneemt. Daarnaast werkt cafeïne opwekkend, maar verhoogt het ook stressgevoelens. Na het drinken van koffie voel je je vaak meer gespannen.
Volgens een nieuwe studie uit Japan onder bijna 800.000 patiënten, is het drinken ervan slecht voor het hart.Al één blikje frisdrank per dag verhoogt voor mannen het risico op een hartaanval met 20 procent ten opzichte van iemand die er slechts een per maand drinkt. Voor vrouwen is dat zelfs 35 procent.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
- Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen. - Beweeg lichtjes. Wat sporten kan helpen om de cafeïne sneller uit je systeem te krijgen.
De conclusie is, dat gefilterde koffie het veiligst is. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology. “Ongefilterde koffie bevat stoffen die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Houd je hart veilig
Verrassend genoeg zijn jonge, werkende mensen het meest vatbaar voor de maandag, voor hen gold een hoger risico van maar liefst 20%. Wat betreft de verschillende maanden in een jaar: december was het meest risicovol, juli het minst.
Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken.
Stresscardiomyopathie. Een stresscardiomyopathie of takotsubo cardiomyopathie kan ontstaan na hevige stress. De klachten lijken op een hartinfarct. Mogelijk zorgen stresshormonen voor een soort tijdelijke verlamming van een deel van de hartspier.
Gezonde voeding en voldoende rustperiodes inlassen, zijn dus de beste manier om onze bloedvaten gezond te houden en een hartaanval te voorkomen. Soms kunnen ook geneesmiddelen, zoals aspirine of cholesterolverlagers, verlichting brengen. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.
U bent sneller moe of buiten adem als u zich inspant.U bent 's nachts benauwd als u ligt.U wordt in 3 dagen 2 kilo of meer zwaarder.U krijgt steeds dikke voeten en enkels.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Advies. Zijn advies luidt: tussen de 6 en 10 koppen koffie op een dag moet kunnen. De Hoge Gezondheidsraad van België adviseert niet meer dan 300 à 400 mg cafeïne per dag te nemen opnemen, wat neerkomt op 6 (gemiddelde) kopjes koffie, maar: “Zelfs wie dat overschrijdt, zal niet snel in de problemen komen.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.