Officieel mag je al 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad. Het wordt echter aangeraden om op z'n vroegst te gaan vliegen met je baby als hij 6 weken of ouder is. Dan zijn de longetjes namelijk volledig ontwikkeld en is je kindje alweer wat sterker.
Een baby mag vliegen van zodra hij 7 dagen oud is tenzij hij prematuur geboren is. Voor de leeftijd van 3 maand is de ontwikkeling van de longen nog heel pril. Een lange vliegreis op grote hoogte kan nadelig effect hebben.
Vanaf welke leeftijd is het mogelijk om met een baby op vakantie te gaan? Er bestaat geen regel voor wanneer een baby klaar is om te reizen. Theoretisch is het mogelijk met een pasgeboren baby. Artsen en verloskundigen raden over het algemeen aan te wachten tot de baby twee tot drie maanden oud is.
Volgens de officiële regels mag je dus vliegen met een pasgeboren baby van minimaal 7 dagen oud. Toch is het, zoals je hierboven hebt gelezen, verstandig om te wachten tot je baby minimaal 1,5 maand oud is. Het fijne aan reizen met een jonge baby is dat hij of zij nog weinig meekrijgt van de reis.
Je kan al vanaf 6 weken na de geboorte veilig met je baby het vliegtuig nemen. Reizen per vliegtuig heeft ook wel wat haken en ogen. Als jouw kleintje het even wat lastig heeft en gaat huilen kan je jezelf hierdoor wat opgelaten voelen. Vaak zie je dat een speentje of een kleine voeding al wat meer rust brengt.
Een lange autorit met je baby
Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Moet je toch een keer een lange rit maken?
Als je tenminste een bevalling hebt gehad zonder complicaties. Maar de vraag is of dat verstandig is en of je er dan al zin in hebt. Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte. Je kindje is dan alweer wat sterker.
Na het krijgen van de eerste vaccinatie (twee maanden) mag je baby zwemmen, al adviseren veel consultatiebureaus ook om te wachten tot drie maanden. Kleine baby's raken namelijk nogal snel onderkoeld. Bij koorts, open wondjes, ontstekingen, hoesten of vlak na een vaccinatie wordt babyzwemmen afgeraden.
Er zijn veel plaatsen voor baby om te ontdekken, hoewel de eenvoudigste bestemmingen vaak het populairst zijn. Een wandeling in het park geeft baby een beetje frisse lucht. Met 6 maanden kan hij rechtop in zijn kinderwagen zitten en kan hij de verschillende landschappen observeren en ontdekken.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Toch is het advies voor pasgeboren kindjes die in de zomer worden geboren, om de eerste 1 tot 3 weken kleding aan te trekken met lange mouwen. Omdat pasgeborenen zichzelf nog niet op de gewenste temperatuur kunnen houden, zijn newborn kleertjes (ook in de zomer) belangrijk.
Meeste nieuwe moeders die weinig tot geen complicaties hadden tijdens de geboorte van het kind zullen na een paar weken weer kunnen vliegen na hun keizersnede. Echter raden verloskundige aan om niet-essentiële lange afstand vluchten uit te stellen tot de baby minimaal 3 maanden oud is.
Ondanks dat, raden de meeste artsen aan om pas te gaan vliegen met je baby zodra deze 6 weken of ouder is. Voor die tijd kunnen de grote hoogtes namelijk schade geven aan de longetjes van je kindje. Voor een vlucht van langer dan 4 uur is het verstandig om te wachten tot de baby 3 maanden is.
Wanneer je je kindje bij je op de schoot neemt, krijg je wel een speciale veiligheidsgordel van het cabinepersoneel. Ook krijg je soms een bassinet of babybasket, een speciaal bedje waarin je baby tijdens de vlucht kan slapen.
De beste stoel in het vliegtuig met baby's
Baby's jonger dan twee jaar mogen meestal gratis vliegen, maar dat betekent ook dat ze geen eigen stoel krijgen en tijdens de vlucht bij een ouder op schoot moeten zitten. Daarom zijn de beste plaatsen in het vliegtuig voor gezinnen met baby's achter tussenschotten.
Hun huid is teer en gevoelig. Het jacuzziwater bevat een (beperkte) dosis chemicaliën en je beperkt best het contact hiermee. Vanaf de leeftijd van 6 maanden mag je een kindje gerust enkele minuutjes mee in de jacuzzi nemen. Observeer het kindje goed en kijk hoe zij of hij reageert.
Gaan zwemmen met een voldragen, gezonde baby wordt afgeraden om verschillende redenen: infectiegevaar. irritatie aan de slijmvliezen en luchtwegen. temperatuurschommelingen (ze kunnen zelf hun temperatuur nog niet goed op peil houden)
Kies bij voorkeur een moment uit waarop het rustig is in het zwembad. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, tijdens familiezwemmen of tijdens babyzwemmen. Ook belangrijk: blijf niet langer dan 30 minuten in het water. Dat is echt genoeg voor je baby.
De eerste maanden
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Spelen baby 0-3 maanden oud
Het “spelen” bestaat uit kroelen, knuffelen, zachtjes strelen. Praten, zingen, wiegen op schoot of in een draagdoek zijn ook prima spelletjes. Praten is belangrijk voor de ontwikkeling van de spraak/taal. Dat betekent dat je als ouder/verzorger veel tegen je baby moet praten.
Ontwikkeling van je baby
Hij kan wel al licht, bewegingen en vormen zien, maar alles op een afstand van meer dan 20 à 25 cm is nog wazig voor hem. Hij kan zijn oogjes bovendien ook nog niet specifiek richten op iets. Je baby gaat, naast huilen, ook andere geluidjes beginnen te maken.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 3 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (waarvan 2 weken verplicht te nemen).