Alan Turing wist – met een heel team medewerkers – tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma code te kraken. Op 26 mei kun jij zelf in de huid van een codekraker kruipen en algoritmes bouwen waarmee versleutelde teksten zijn te ontcijferen.
Het waren in beslag genomen codeboeken, fouten door operators en onveilige procedures bij de versleuteling van berichten die het kraken van de Enigma code mogelijk maakten. Kortom, het proces en de mens achter de techniek waren minstens zo relevant in het breken van de code.
De Enigma is met drie rotors vol cijfers en een schakelbord waarmee letters aan elkaar worden gekoppeld dusdanig complex, dat er ongeveer 1.000.000.000.000.000 (een biljard) combinaties mogelijk zijn.
Het nieuwe Britse geldbiljet van 50 pond krijgt de afbeelding van wiskundige Alan Turing. Turing was het brein achter het kraken van de geheime Enigma-code van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.
Arthur Scherbius ontwikkelde de eerste Enigma-machine in 1919. 100.000 Enigma-machines werden er tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog geproduceerd. 100 miljard lettercombinaties kon de Enigma-machine uitspuwen. Alan Turings machine 'The Bombe' kon op zijn hoogtepunt 84.000 Enigma-berichten per maand ontcijferen.
Het principe van de Enigma-machine werd voor het eerst bedacht in 1919 door de Nederlandse uitvinder Hugo Alexander Koch. Door gebruik te maken van meerdere rotoren behaalde het elektromechanische apparaat een ongeëvenaard cryptologisch veiligheidsniveau.
Een van de bekendste methodes om een bericht geheim te maken, was de zogenaamde Caesar-versleuteling, die ook op substitutie gebaseerd was. Het woord versleuteling wordt ook wel encryptie genoemd: je hebt een sleutel nodig om een bericht geheim te maken.
De Duitsers maken tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral gebruik van de Enigma-machine. Dat is een apparaat waarmee boodschappen kunnen worden overgezet in geheimschrift. Dit schrift wordt verzonden via morsecode.
Op 22 juni 1941 begint Duitsland met een grote aanval op de Sovjet-Unie, de communistische staat, die bestaat uit Rusland en een aantal buurlanden. Deze aanval heeft de codenaam 'Operatie Barbarossa' en is maandenlang voorbereid door Hitler en het leger.
Het verzet communiceerde tijdens de Tweede Wereldoorlog door middel van codetaal, omdat de Duitsers het communiceren erg lastig hadden gemaakt. Zo sloten de Duitsers telefoonlijnen af en controleerden ze de kranten op wat er geschreven werd.
Turing wordt beschouwd als de vader van de computer en de Artificiële Intelli- gentie (AI), dankzij zijn werk over de fundamenten van de wiskunde. Computers dwingen ons na te denken over onze plaats in de wereld.Ze kunnen beter rekenen dan mensen.
raadsel, mysterie - Woordfeit: Enigma is in 1824 voor het eerst in een Nederlandse tekst aangetroffen. Het komt via het Latijnse aenigma `raadsel` van het Oudgriekse ainigma `duistere taal, raadsel`.
Ook iets langere wachtwoorden zijn niet onhackbaar. Het duurt amper vijf minuten om een wachtwoord met cijfers, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens te kraken.
Een lange mix van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers is de beste manier om uw wachtwoord veiliger te maken. Een wachtwoord van 12 tekens met ten minste één hoofdletter, één symbool en één cijfer zou door een computer pas na 34.000 jaar kunnen worden gekraakt.
Een wachtwoord van 6 tekens/cijfers is bij een Brute Force aanval binnen enkele uren al gekraakt. Bij een wachtwoord van 7-8-9 tekens/cijfers kan dit al 1 dag gebeuren. Een wachtwoord wat bestaat uit meer dan 10-12 tekens/cijfers duurt dan enkele maanden.
De bombe werd ontworpen door Alan Turing met belangrijke aanvullingen van Gordon Welchman. De Enigma-machine gebruikte drie rotoren die elk op 26 verschillende posities gezet konden worden.De bombe probeerde elk van deze posities en voerde daarop een test uit.
In de Tweede Wereldoorlog was Alan Turing één van de leidende codebrekers op Bletchley Park, het landgoed even ten noorden van Londen dat als hoofdkwartier van de cryptanalysten diende. Hoofddoel was het kraken van de Enigma, de codeermachine die de Duitsers voor hun geheime berichten gebruikten.
Alan Turing wordt op 23 juni 1912 geboren in Londen. Van 1931 tot 1934 studeert hij wiskunde aan het King's College in Cambridge. Hier is men dermate onder de indruk van zijn kwaliteiten dat hij in 1935 als fellow in Cambridge aan het werk kan.
Electronic Code Book ECB
Een foute bit kan er echter voor zorgen dat een blok verloren gaat, bit verlies is niet te repareren. Omdat identieke klare teksten vercijferd worden tot identieke cijferteksten ontstaan er data-patronen. De vertrouwelijkheid van de boodschap is hiermee dan ook in het geding.
Encryptie wordt ook wel versleuteling genoemd. Je husselt de informatie in een e-mail zo door elkaar, dat je het niet mee kunt lezen. Met encryptie maak je digitale bestanden dusdanig onherkenbaar, dat alleen iemand met de juiste sleutel de inhoud kan zien.
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
De Grieken hebben zichzelf eigenlijk nooit Grieken genoemd, maar Hellenen. Ze noemen hun land Ελλάδα (Ellada) en officieel ook wel Ελλάς (Ellas of Hellas).
Voor de oude Grieken was het onderscheid tussen zij die Grieks spraken en zij die geen Grieks spraken van belang: ze noemen anderstaligen barbaren. Hiermee doelden zij vooral op het murmeltaaltje van de hen bekendste niet-Griekssprekenden: de Perzen, de erfvijanden van het oude Griekenland.