Inktvissen zwemmen met behulp van straalaandrijving. Ze spuiten met grote kracht water door hun trechter. Daardoor spuit de inktvis zichzelf naar achteren. Octopussen gebruiken ook straalaandrijving om snel weg te zwemmen.
Ze bewegen zich voort door water in hun mantel te pompen wat ze er krachtig weer uitpersen, langs de sifon. Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.
Inktvissen en octopussen ademen met hun kieuwen.
Octopussen bewegen zich gewoonlijk voort door zich met de zuignappen op hun armen tegen de bodem af te zetten. Ze liggen hierbij plat op de bodem en gebruiken een groot aantal van hun acht armen. Sommige soorten octopussen kunnen echter ook twee van hun armen gebruiken als benen en zo over de zeebodem 'lopen'.
Als het prooi een weekdier is met een harde schaal dan doorboort de octopus de schaal met zijn kaken. Tegen gevaarlijke prooien spuit hij een wolk inkt in het water zodat het zicht van zijn prooi wordt afgenomen. De octopus sluipt dan naar zijn prooi en pakt hem van achteren.
Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken. Wie gebeten wordt, raakt eerst verlamd en kan binnen drie minuten dood zijn. Dat is dan wel afhankelijk van de hoeveelheid ingespoten gif.
Je vindt ze in alle zeeën en oceanen en kunnen zelfs een korte tijd uit het water leven. Zolang ze hun kieuwen maar nat houden. De meeste octopussen zijn niet giftig.
Zo blijkt dat sommige inktvissen over meer dan 500 miljoen (!) neuronen beschikken. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo'n 20.000. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
Octopussen gebruiken ook straalaandrijving om snel weg te zwemmen. Maar meestal bewegen octopussen zich langzaam door het water. Ze leven op de bodem van de zee en kruipen veel met behulp van hun tentakels.
Verschil inktvis en octopus
Ook al is een octopus een inktvissoort, niet alle soorten inktvis zijn hetzelfde. Het verschil zit 'm onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben.
De inktvis heeft veel vijanden, die zijn: walvissen, haaien, roggen en kabeljauw. Ook zeehonden, zeevogels en pinguïns lusten inktvis. De mens is ook een grote vijand. Hij kan zich verdedigen met het maken van een rookgordijn en het veranderen van kleur.
Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten. Octopus heeft een behandeling nodig. Vroeger werd het vlees door vissers mals gebeukt tegen de havenmuur, tegenwoordig gaat de octopus in een speciale centrifuge, gevolgd door een korte verhitting op een graad of 40.
Inktvissen zijn niet altijd giftig, hun inkt is vooral erg vervelend. Pas dus maar goed op als je een achtpotig dier in de oceaan ziet zwemmen!
Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai. Of neem bijvoorbeeld de zeekat (sepia) die pigmentcellen in zijn huid heeft, waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen.
Van die zes wordt er trouwens één af en toe gebruikt om de vrouwtjesoctopus mee te insemineren. Een soort tijdelijke penis dus. Tentakel, poot, arm of penis, acht is een flink aantal.
“Wij ontdekten dat inktvissen lichaamspatronen en -houdingen gebruiken om tijdens ruzies te communiceren,” vertelt onderzoeker David Scheel. “De houdingen en patronen kunnen best flitsend zijn, zo kunnen ze zich heel groot maken en heel donker worden.”
De reactie van een octopus bij pijn is waarschijnlijk vergelijkbaar met die bij gewervelde dieren. Ze kunnen een pijnlijke, moeilijke en stressvolle situatie aanvoelen en onthouden. Het staat absoluut buiten kijf dat ze pijn voelen. Het zenuwstelsel van een octopus is alleen anders verdeeld dan bij ons.
De inktvissen van het geslacht Histioteuthis heeft één groot uitpuilend oog en een kleiner oog van normale grootte. Vermoedelijk gebruikt het dier het grote oog om de silhouetten van prooien in het licht boven zich te onderscheiden. Het kleine oog dient om lichtgevende organismen in de diepte te zien.
Een octopus heeft drie harten: één pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!