Als de doorgang van de slokdarm of maag versmalt is, kan de voeding niet goed zakken. Dit noemen we passageklachten. Vooral droog eten of grote stukken voeding kunnen dan moeilijk zakken en blijven gemakkelijk hangen. Wat u wel en niet kan eten is heel wisselend en moet u uitproberen.
Eten blijft hangen (passageklachten)
De meest voorkomende klacht bij slokdarmkanker is het gevoel dat eten blijft hangen of niet goed zakt. Dit heet ook wel passageklachten. Een tumor in de slokdarm kan ervoor zorgen dat eten kan blijven hangen of blijven steken.
We spreken van passageproblemen als het eten niet goed wil zakken of als de doorgang vernauwd is. U kunt uw normale voeding zelf malen of vloeibaar maken. Hierbij is het van belang dat u voldoende energie (= calorieën) en voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat u in goede conditie komt of blijft.
Klachten en symptomen bij achalasie van de slokdarm
De voornaamste klacht is dat voedsel blijft hangen in de slokdarm. Dit worden ook wel passageklachten genoemd. Door de ophoping van voedsel in de slokdarm wil op den duur ook vocht niet goed meer zakken. Slikken wordt hierdoor steeds moeilijker.
Niet goed zakken van eten is de meest voorkomende klacht bij achalasie. Mensen kunnen wel goed het voedsel uit de mond naar de slokdarm slikken, maar dan blijft het ergens achter het borstbeen steken. Opvallend bij achalasie is dat het gaat om zowel vaste als vloeibare kost.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Wij adviseren u om met zacht voedsel te beginnen, aardappelpuree, gepureerde groenten, yoghurt, vla en dergelijke. Dit dieet gebruikt u 1 dag. Ook tijdens deze periode is het zo dat als u klachten krijgt van pijn, koorts en/of benauwdheid stopt u met eten en drinken en neemt u contact op met het Maasstad Ziekenhuis.
Voedingsmiddelen die de aanmaak van maagzuur bevorderen of zorgen voor ontspanning van de onderste sluitspier van de slokdarm worden best vermeden. Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd. Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken. De meeste medicijnen voor maagzuur smaken niet lekker en werken vaak ook niet effectief, geven gebruikers aan.
Een slokdarmontsteking wordt behandeld met behulp van antischimmelmiddelen of medicijnen om de maagzuurproductie te remmen of te beschermen. Daarnaast kunnen aanpassingen in de voeding uitkomst bieden. In zeldzame gevallen is een anti-reflux operatie noodzakelijk.