Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Weber Flexibele tegellijm is een stofarme poeder tegellijm. De flexibele tegellijm is geschikt voor het leggen van tegels op tegels. Flexibele tegellijm voor het tegelen op: beton, zandcement, steen, gipsplaten en is zeer geschikt voor het tegelen over vloerverwarming.
Gronderen/voorstrijken van de gipsplaat
Kiwitz PRM 110 (voor zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 (1:1 verdund met water aanbrengen) voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.
Je kunt prima tegelen op groen gipsplaten, daar zijn ze onder andere ook voor bedoeld. Voorstrijken is wel aan te raden vanwege de sterk zuigende werking van de gipsplaten. Daarna kan iedere wandtegellijm gebruikt worden.
Een strak aangebrachte stuclaag vormt de perfecte basis voor het aanbrengen van tegels in de badkamer. De stuc zorgt ervoor dat de badkamer hygiënisch en waterdicht gemaakt kan worden. Lees meer over de badkamer stuken voor tegelen en ontdek de vele voordelen hiervan.
Is heel goed mogelijk, om die platen te betegelen. Eerst even voorstrijken, met een tegel voorstrijkmiddel. Voegen met een WD voeg, en de voeg op het aanrechtblad afkitten. Dus net zoals op een andere ondergrond.
Wanneer men tegelwerk wil toepassen op een gipspleister, dient de minimale laagdikte van de toegepaste pleister minimaal een centimeter te bedragen. Dit heeft betrekking op de treksterkte van de tegellijm. De treksterkte is tegenwoordig zo groot, dat een minimale pleisterlaag losgetrokken kan worden van de ondergrond.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Volledig houten platen (multiplex) en houtvezelplaten (spaanplaten of cementgebonden spaanplaten) zijn met de huidige stand der techniek niet geschikt om rechtstreeks op te tegelen.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Het is vaak nodig om de ondergrond voor te strijken. Zowel bij zuigende ondergronden en niet zuigende ondergronden (zoals tegel over tegel) adviseren wij om de ondergrond voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Ook bij een gipsgebonden ondergrond moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken.
Voordat je gipsplaten kunt schilderen, zul je deze platen moeten voorzien van een voorstrijkmiddel. Een van de beste voorstrijk voor gipsplaten is bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk voor gipsplaten. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf.
Bij het betegelen van gyproc moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken dat geschikt is voor gyproc. Dit middel zorgt ervoor dat de lijm goed kan hechten aan het oppervlak zonder dat het vocht in de lijm geabsorbeerd wordt door het gips. Dit is een belangrijkste eerste stap.
Als de platen gebruikt zijn, zit er vaak bekistings olie op. Dat zal er eerst helemaal vanaf moeten. Ook zijn de platen heel glad, en nemen geen vocht op. Let daarmee op met de tegel en lijm keuze.
Ook in badkamers en andere plaatsen waar het nat wordt, is het gebruik van gipsplaten mogelijk. Je gebruikt dan wel het liefst een watervaste gipsplaat. Deze zijn groen en vochtbestendig. Wanneer je het plafond in een natte ruimte wilt voorzien van gipsplaten, raden we de speciale badkamerplafondplaten aan.
Wij adviseren twee verftypes die geschikt zijn voor het schilderen van gipsplaten, namelijk structuurverf en latexverf. Latexverf is misschien wel onze favoriet. Wanneer er onverhoopt iets misgaat, zit u niet direct in de penarie. U kunt de verf makkelijk weer afnemen.
Fix & Finish wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet-dragende scheidingswanden bestaande uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Voor een goede uitvoering van het tegelwerk is het van groot belang dat naast de juiste lijmsoort ook voldoende lijm achter de tegel zit. Het lijmcontact oppervlak dient minimaal 80% te zijn.
Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
Gebruik dan Gyproc Badkamer Stuc voor mooi stucwerk in natte ruimtes! Speciaal voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer, wc of keuken. Perfect als ondergrond voor tegels, verf of latex.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Maar hoe doe je dat en waarmee kan je gipsplaten lijmen? Gipsplaten lijmen. Deze kan je lijmen op vele ondergronden zoals hout, baksteen, beton en tegels. Je kunt het lijmen met verschillende producten zoals speciale montagekit, tegellijm, cementmortel en Fix en Finish.
Er zijn veel mogelijkheden en keuzes tussen stucen van gipsplaten. Zo kan er een afwerking van spackspuiten, gladpleisterwerk of spachtelputz worden aangebracht. Spackspuiten is een van de goedkoopste vormen van stucwerk. Deze afwerking begint al vanaf 7,- euro per m².