De Koninklijke Marechaussee controleert het grensverkeer van personen. Op de luchthavens, in zeehavens, bij de grenzen van Nederland en van Europa.
Tijdens de coronapandemie voerden veel Schengenlanden grenscontroles in om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet lang geleden lieten de meeste landen deze controles weer los, maar inmiddels hebben Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden ze heringevoerd.
De marechaussee controleert het grensverkeer van personen en bestrijdt criminaliteit die zich niet laat tegenhouden door grenzen. Op alle plaatsen waar dit voor de Nederlandse Staat van belang is.
Wie onlangs per auto vanuit Oostenrijk de grens met Duitsland heeft gepasseerd, heeft het vast opgemerkt: de grens wordt strenger bewaakt dan bijvoorbeeld die tussen Duitsland en Nederland. Files voor de grensposten, politiebeambten met geweren en paspoortcontroles: het is een ongewoon beeld in het Schengengebied.
Grensbewaking is een overheidstaak die door elk autonoom land uitgeoefend wordt. Op grensdoorlaatposten kan men om toegang verzoeken, meestal op vertoon van een geldig document voor grensoverschrijding (meestal een paspoort) en daarbij eventueel een geldig visum.
Controle buitengrenzen Schengengebied
Aan de buitengrenzen van het Schengengebied is er nog wel controle. In Nederland door het bewaken van de Europese buitengrens op vliegvelden, in zeehavens en langs de kust.
Er is geen standaard grenscontrole, maar zowel de Duitse als de Nederlandse politie en marechaussee controleert wel extra. Dat geldt voor een zone van rond de 30 kilometer vanaf de grensovergangen. Ga je dus net over de grens in Duitsland en is dat niet noodzakelijk?
Vice-bondskanselier Mitterlehner voegde eraan toe dat Oostenrijk overgaat tot de strengere grenscontrole, omdat 'de EU de buitengrenzen niet goed beschermt'. Eerder lieten andere Schengenlanden als Noorwegen, Zweden en Denemarken ook al weten de grenzen strenger te bewaken.
De grensbewaking draagt bij aan het voorkomen van onrechtmatige grensoverschrijding, de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en de aanhouding van personen die onrechtmatig het grondgebied binnenkomen.
Denemarken gaat de grenzen strenger bewaken vanwege de recente koranverbrandingen in het land. Dat heeft het Deense ministerie van Justitie bekendgemaakt. Volgens justitieminister Peter Hummelgaard is de "veiligheidssituatie in het land veranderd" door de verbrandingen.
Iedereen, van welke nationaliteit dan ook, kan reizen tussen de Schengenlanden zonder grenscontroles. Het is wel mogelijk dat nationale overheden politiecontroles verrichten aan de grens of in grensgebieden.
Bevoegdheden. De Marechaussee heeft ten aanzien van opsporingsbevoegdheden vergelijkbare bevoegdheden als de politie. Zij kunnen dus verdachten aanhouden en verhoren. Ook burgers.
Volgens de rechtbank discrimineert de marechaussee niet; iemands nationaliteit zou mee mogen spelen in het besluit tot controle, en huidskleur en veronderstelde etniciteit zouden daarvoor indicatoren kunnen zijn.
Zijn er grenscontrole in Zwitserland? Ja, er zijn grenscontroles in Zwitserland. Zwitserland is niet lid van de Europese Unie en heeft daarom de mogelijkheid om de grenzen te controleren. Deze controles kunnen van tijd tot tijd wijzigen afhankelijk van de politieke en veiligheidssituatie.
De Schengenzone is een apart onderdeel van de EU waar binnenlandse grenscontroles tussen de deelnemende landen zijn opgeheven, wat betekent dat reizigers zonder paspoortcontrole binnen de zone kunnen reizen.
Weet jij het verschil tussen de Politie en Koninklijke Marechaussee? De Politie zorgt voor de veiligheid op straat en de Koninklijke Marechaussee zorgt voor de veiligheid van de staat.
Met ingang van 1 januari 2023 worden de personencontroles aan de land- en zeegrenzen tussen Kroatië en de andere Schengenlanden opgeheven.
Duitsland houdt vanaf vandaag stationaire grenscontroles aan de grenzen met Polen en Tsjechië. Daarmee moet de toegenomen illegale migratie worden tegengegaan. Vorige maand intensiveerde Duitsland de controles al door mobiele patrouilles op wisselende plekken langs de grens.
Tijdens de pandemie werden de controles bij de diverse grenzen al ingevoerd maar dit is zeker richting Oostenrijk al weer afgeschaft. Toch hebben de 5 landen besloten om de tijdelijke grenscontroles opnieuw in te voeren dit keer niet vanwege corona maar door de oorlog in Oekraïne.
'Neem een papieren of digitaal bewijs (de CoronaCheck-app) mee, in Oostenrijk noemen ze dit 'der Grüner Pass. ' Wat de test betreft: een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud volstaat, of een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur. Ben je gevaccineerd, dan kun je ook het gele inentingenboekje laten zien.
Voor Duitsland heeft u geen visum nodig. Reizigers met een geldige Nederlandse verblijfsvergunning mogen maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in landen van het Schengengebied zijn (Duitsland is een Schengenland).
De controles werden gehouden aan de Rovertse Leij en aan de Leikant aan de A58. Ook zijn er meerdere rijdende controles geweest in zowel België als Nederland. De rijdende voertuigen waren bezet met een Nederlandse politieambtenaar met een groene BOA of een Belgische politieambtenaar.
Op de grens van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ligt het Bodenmeer (Bodensee).