Het charedisch Jodendom is vaak bekend onder de minder neutraal klinkende naam “ultra-orthodox”. Charedische Joden zijn voorstanders van de meest traditionele navolging van de joodse wetten. Chared betekent letterlijk vrezend, in dit verband “vrezend voor God”.
Het charedisch jodendom (Hebreeuws: יהדות חרדית , Jahadut charediet), vaak bekend onder de minder politiek correcte naam "ultraorthodox", is een van de twee hoofdrichtingen binnen het orthodox jodendom. De andere richting is het modern-orthodox jodendom.
Orthodoxe joden volgen heel nauwkeurig de wetten en voorschriften uit de joodse geschriften. Ze dragen wat meer traditionele kleding en de jongens en mannen hebben vaak lange krulletjes langs hun gezicht en een keppel of hoed op hun hoofd. De liberale joden gaan wat moderner om met de joodse wetten en voorschriften.
Ultraorthodoxe mannen werken meestal niet. Sommigen hebben banen of een bedrijfje in hun eigen gemeenschap, maar ze werken zelden ergens anders. In plaats daarvan wijden ze zich fulltime aan religiestudie.
Het traditionele Jodendom kent veel stromingen: van liberaal tot ultra-orthodox. Orthodoxe joden accepteren de Thora als strikte waarheid en leven de joodse wetten volledig na. De zeer orthodoxe joden zijn herkenbaar omdat zij zich in het zwart dragen.
De meerderheid van hen woont in Amsterdam en in Amstelveen. Een aanzienlijk deel van hen, waaronder vrijwel alle traditioneel-religieuze joden, woont in de Amsterdamse wijken Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Buitenveldert.
Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
Sommige Joodse gelovigen gaan ervan uit dat de Thora en de Talmoed verbieden dat mannen anale seks hebben en vrouwen met hun geslachtsdelen tegen elkaar wrijven, maar dat andere vormen van seksualiteit, genegenheid en liefde tussen mannen onderling en tussen vrouwen onderling wel zijn toegestaan.
Orthodoxie (Grieks: ὀρθός, orthos, recht en δόξα, doxa, mening, glorie) is letterlijk juiste aanbidding of juiste leer. Een synoniem is rechtzinnigheid.
Het aandeel van de orthodoxen binnen het Nederlandse Jodendom is nu nog 3%, een groep van 1500 mensen. Toch maken ze maar liefst 40% uit van de 1061 Nederlanders die op basis van de Wet op de Terugkeer sinds 1995 naar Israel zijn vertrokken.
De Orthodoxe Kerk gelooft dat de mens God op een persoonlijke en intieme manier kan leren kennen. De ontmoeting met God raakt alle aspecten van de mens, en leidt de mens- voor zover hij hiervoor open staat - binnen in Gods Koninkrijk.
De voornaamste verschil- en geschilpunten tussen de Rooms-Katholieke en de Orthodoxe Kerk: De universele jurisdictie en onfeilbaarheid van de paus wordt door de orthodoxe kerk niet erkend. De pauselijke suprematie wordt niet aanvaard omdat deze tegen de conciliaire structuur van de kerk is.
De kerk is meestal georganiseerd langs nationale grenzen, de meeste oosters-orthodoxe kerken hebben nationale patriarchen. Wereldwijd zijn er 260 miljoen oosters-orthodoxen waarvan de grootste groep in Rusland woont, ongeveer 100 miljoen. De grootste gemeenschap buiten Oost-Europa is die in Ethiopië.
Het chassidisme is een joodse vroomheidsbeweging, die ontstaan is in Oost-Europa in de achttiende eeuw. De term is afgeleid van het joodse begrip chassidoet (חסידות: Ḥasidut), wat 'vromen' of de 'vroomheid' betekent.
Hoewel er sporen te vinden zijn van een vroegere aanwezigheid, vestigden de Sefardische joden, oftewel de joden van het Iberisch Schiereiland, zich vooral tussen de 5e en de 15e eeuw op het grondgebied dat nu tot Portugal behoort. Ze hebben op verschillende manieren bijgedragen tot de Portugese cultuur.
Uit recent genetisch onderzoek is gebleken dat de meeste Asjkenazische Joden hun afkomst kunnen traceren tot Griekse en Perzische gemeenschappen in de omgeving van Trabzon in de Pontus, vanwaar zij vanaf de 7e eeuw werden verdreven uit het Byzantijnse Rijk richting het Rijk der Chazaren.
Українська Біблія is een Bijbelvertaling uit 2011 in modern Oekraïens door de Oekraïense Bijbelvertaler en theoloog Raimond Turkonjak, uitgegeven door het Oekraïense Bijbelgenootschap. Deze Bijbel wordt voornamelijk gebruikt door Oekraïens-orthodoxe christenen.
In de Orthodoxe kerk is de strenge vorm dat je geen de gehele Vastentijd geen vlees, melkproducten, vis, olie, noch wijn (dus geen alcohol) mag eten of drinken. Ook het aantal maaltijden wordt beperkt. Op sommige dagen zijn dat 2 maaltijden, op sommige dagen geen. Dit allemaal om geestelijke groei door te maken.
De leider van de Russisch-orthodoxe kerk wordt door paus Franciscus “de misdienaar van Poetin” genoemd.
Halacha. De Halacha, de Joodse wetgeving die zowat alle aspecten van het dagelijkse leven reglementeert, verbiedt elke vorm van seksuele betrekkingen voor het huwelijk, omdat seks enkel mag dienen om de voortplanting te garanderen.
In het Jodendom worden vrouwen beschouwd als gelijken aan mannen. De verplichtingen en verantwoordelijkheden van vrouwen zijn anders dan die van mannen, maar niet minder belangrijk. De gelijkheid van mannen en vrouwen begint op het hoogst mogelijke niveau.
Namen als Samuel (Sem, Sam), Bram, Levie, Sara en Eva klonken ooit typisch Joods, maar zijn als trendnaam door het grote publiek omarmd. We vinden in de top-50 van Joodse voornamen ook namen die nu nog niet zo heel populair zijn, maar dat best wel eens zouden kunnen gaan worden.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
Kaas is altijd een melkproduct. Alleen kaas met een kosher certificering symbool mag worden gegeten, om er zo zeker van te zijn, dat er kosher gecertificeerd stremsel is gebruikt bij de productie. Fruit, groenten en granen. Alle fruit, groenten en granen zijn voor consumptie toegestaan.