RVS kan je wel solderen met zilver , maar je moet het erg heet maken. zilversoldeer heet dat inderdaad. Maar dan mag je wel met een brander komen en de boel flink heet stoken!
Hardsolderen wordt vaak gebruikt om roestvast staal te verbinden met andere metalen, zoals aan koolstofstaal en koperlegeringen. Dit is veruit de belangrijkste reden van het hardsoldeerproces. Er is een grote verscheidenheid aan hardsoldeertypen verkrijgbaar.
Voor het solderen van RVS aan koper kan een vloeimiddel als bovengenoemd worden gebruikt. Bij het solderen van RVS aan aluminium dient een speci aal voor aluminium ontwikkeld vloeimiddel te worden gebruikt Al13 (F-LH1 vlgs. DIN 8511 ).
Welke metalen kun je solderen? Metalen die je kunt solderen met een normaal soldeersel zijn onder andere koper, ijzer, staal, blik, brons, zilver, messing en zink. Chroom kun je niet solderen en voor aluminium heb je een speciaal vloeimiddel nodig.
Bij het hardsolderen wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van een zilver of een messing legering. De messing legering is de sterkste en meest warmtebestendige legering. Als FLUX (vloeimiddel) wordt een witachtig poeder of pasta gebruikt.
Vuil: solderen kan alleen op koper en zilver. Een vettige laag op je koper geeft dus zeker problemen. Maak je werkstuk indien noodzakelijk eerst goed schoon, anders kun je (in de meest extreme gevallen) niet eens solderen en hecht je soldeer NOOIT / niet goed genoeg.
Gietijzer is moeilijk te solderen maar het kan wel. Je moet hier speciaal vloeimiddel voor gebruiken en behoorlijk veel warmte.
Het soldeer dat bij hardsolderen wordt gebruikt heeft een smeltpunt boven de 450 graden Celsius. Hierdoor ontstaan sterkere verbindingen die daarnaast ook nog bestand zijn tegen hogere temperaturen dan de verbindingen die tot stand zijn gebracht doormiddel van zachtsolderen.
Net als andere metalen is het mogelijk om aluminium te solderen. Binnen het solderen maken we onderscheid tussen zacht- (beneden de 450°C) en de hardsoldeer processen (boven de 450°C). De hardsoldeer processen worden gebruikelijk hoog temperatuur solderen genoemd.
Je pakt een aansteker en verwarmt de ring en beweegt je aansteker daarna rustig van links naar rechts totdat het krimpkousje zich om de mantel van de elektriciteitsdraden sluit. Zonder een soldeerbout soldeer je de draden aan elkaar vast en de krimpkous maakt dat de verbinding waterdicht wordt.
S39 gebruik je om de leidingen van de CV, gas of water in je huis te solderen, of hobbywerkjes met koperstaaf.
Het verschil met lassen is dat solderen wordt uitgevoerd bij een relatief lage temperatuur, waarbij het materiaal van het werkstuk niet smelt. Hierdoor is het ook beter mogelijk metalen met een verschillende samenstelling met elkaar te verbinden.
Hardsolderen doe je rond de 800 graden en dat is met butaan/propaan en lucht prima te halen.
Voor het hardsolderen is een brander met alleen gas, bv een campingaz brander of soldeerbrander voor leidingwerk maar net aan heet genoeg. De vlam heeft wel genoeg temperatuur, maar je moet heel lang stoken om het warm te krijgen. Gas en zuurstof is veel beter, je kan heel snel op de plaats van de soldering verhitten.
Zacht solderen gebeurt tussen de 90 en de 400 graden Celsius. Hard solderen gebeurt bij een smeltpunt boven de 400 graden.
Een lijm die veel gebruikt wordt voor het lijmen van aluminium is MMA (MethylMethAcrylaat) lijm. Deze lijm biedt een snelle uitharding en een stevige verbinding. En wat deze lijm daarnaast interessant maakt is het feit dat deze daarbij toch flexibel blijft.
Solderen van aluminium is wegens de vorming van een aluminium oxidehuid moeilijk. Er kan tegenwoordig echter uitstekend zacht en hard gesoldeerd worden met speciale vloeimiddelen die de oxidevorming tegen gaan.
Aluminium kan met aluminium worden verbonden, maar ook met andere substraten. Een voordeel van lijmen ten opzichte van klassieke verbindingstechnieken is de gelijkmatige verdeling van de spanning.
Solderen van goud of zilver moet altijd gebeuren met hard soldeer, edelmetaal solderen met tin is uit den boze ! U gebruikt soldeer (goud of zilver) feitelijk is dit een goud of zilver legering waarbij het smelt punt van het metaal lager is.
Soldeertin met lood heeft als voordeel dat het een lage smelttemperatuur heeft. Het smelt al bij 180 graden Celsius. Daarom is dit een goede keuze bij het solderen van metalen met een lage smeltpunt.
Door gietijzer lassend te repareren kun je de originele eigenschappen terug krijgen. Het is noodzakelijk eerst de volledige scheur te lokaliseren door middel van penetrant onderzoek. De scheur vervolgens uit te boren, zodat deze niet verder scheurt.
Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt. En natuurlijk zijn er allerlei speciale boren voor specifieke metaalsoorten en toepassingen.
In de keuze van de lastechniek ben je vrij, zowel met elektrode lassen, TIG lassen en MIG/MAG lassen is gietijzer in het algemeen goed te lassen.