Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
Als er een bult op de hoofdhuid of het voorhoofd zit, leg er dan gedurende 20 minuten ijs op door een ijszak, een zak met bevroren erwten of ijsblokjes in een washand te gebruiken. Ga in de eerste nacht na het ongeval twee keer, of om de drie tot vier uur bij je kind kijken.
Gebeurt de kneuzing op een sterk doorbloede plaats, zoals het voorhoofd, dan vormt de onderhuidse bloeduitstorting een buil. Blauwe plekken en hematomen zijn min of meer pijnlijk bij aanraking afhankelijk van de ernst van de botsing. Ze verdwijnen meestal spontaan na enkele dagen.
Bel de huisarts na een heftige val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u is die direct de huisarts kan bellen: als u bewusteloos wordt. als u suf wordt of in de war.
Adviezen direct na een val of klap op het hoofd
Koel de bult dan met een ijszak in een theedoek, of met ijsblokjes in een washandje. Doe dit maximaal 20 minuten. U kunt ook iets anders uit de diepvries gebruiken, bijvoorbeeld een zak met bevroren erwten, ook in een theedoek. Kijk bij schaafwond of scheurwond.
Terwijl het bot geneest, kan er een grote 'bult' ontstaan. Dit maakt deel uit van het herstelproces. De grote bult verdwijnt meestal na lange tijd, maar er kan een kleine bult achterblijven.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Vanwege cosmetisch of medische redenen kan een vetbult verwijderd worden. Belangrijk is dat een medisch specialist beoordeeld heeft of het ook om een vetbult gaat. Een vetbult verwijderen vindt meestal plaats onder lokale verdoving met een sneetje in de huid.
Doe geen sporten waarbij u het risico loopt om te vallen of iets tegen het hoofd aan te krijgt. Na twee weken kan u dit weer oppakken, tenzij uw arts iets anders geadviseerd heeft. Slik bij erge hoofdpijn pijnstillers, zoals paracetamol.
Het meest voorkomende hematoom is de gewone 'blauwe plek', een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
De zwelling kan na een aantal dagen alweer minder gaan worden, dit ligt er ook aan of je direct nadat het gebeurd is gekoeld hebt. De kneuzing kan wel nog langer aanhouden, ook als de zwelling al weg is. Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren.
Bij een slag of stoot kunnen de onderhuidse weefsels beschadigd raken en bloeden. Als er geen open wonde is, hoopt het bloed zich op onder de huid. Eerst voelt het gekneusde gebied zacht aan. Na enige tijd kleurt het donkere bloed onder de huid blauwrood.
Een bloeduitstorting of hematoom is een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen de omliggende weefsels terecht komt. Wanneer dit onder de huid plaatsvindt, veroorzaakt het een 'blauwe plek' en in sommige gevallen een zwelling. Bloeduitstortingen kunnen in principe overal voorkomen: van je gezicht tot je benen.
De meeste mensen hebben na één tot twee weken geen moeite meer met de resterende zwelling en kunnen hun dagelijkse bezigheden weer oppakken. In de loop van enkele maanden tot een jaar zal de resterende zwelling verder afnemen.
Meestal treedt bij breuken in het gezicht een forse zwelling op die de eerste dagen na het trauma (of na de operatie) nog toeneemt. Na vier tot vijf dagen neemt deze zwelling langzaam weer af. Breuken van het aangezicht zijn meestal na zo'n zes weken genezen, waarna je weer gewoon alles kan eten.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Hirudoid is aangewezen bij de behandeling hematomen, kneuzingen, gezwellen, oedemen of blauwe plekken.
Van een blauw oog afkomen
In eerste instantie kunt u het beste ijs op het aangedane gebied doen. Als het na twee dagen nog steeds pijnlijk is, probeer dan een warm kompres, maar maak het niet te heet – uw huid zou niet moeten verbranden. De warmte kan de metabole afbreking ondersteunen en het helingsproces versnellen.
In het algemeen wordt er geadviseerd zo snel mogelijk, na het ontstaan van een blessure, te koelen. Koelen in combinatie met gecontroleerde oefeningen heeft zin tot 72 uur na de blessure, zo blijkt uit onderzoek.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.
Het uit zich in een onderhuids knobbeltje dat ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt. Het is een holte waarin zich dode huidcellen, talg en zweet ophopen. Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen.
Een lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid. Een lipoom kan overal in of op het lichaam voorkomen, zolang hier maar vetcellen zitten. Als u klachten ervaart door de vetbult, zoals pijn, of als u de vetbult storend vindt, kan de vetbult verwijderd worden door een arts.