Vul je aquarium met lauw warm leidingwater tot ongeveer 10 cm. Dat is de makkelijkste manier om aquariumplanten te planten. Leg een bord op het grind, en giet daar het water op. Zo blijft het grind op de juiste plek liggen.
Je vult het aquarium dus eerst met water en pas na de algenfase kun je het koraalzand toevoegen. Voor een aquarium met zout water is koraalzand niet het enige wat je nodig hebt voor de bodem. Voordat je koraalzand toevoegt, moet de bodem gevuld worden met levend steen. Dit zit vol nuttige bacteriën.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Je aquarium moet zo natuurlijk mogelijk lijken dus experimenteer met verschillende opstellingen van je stenen en hout. Probeer symmetrie te ontwijken, dit geeft geen natuurlijke uitstraling. Ook is het belangrijk om naar stroomlijnen in je hout en stenen te kijken, en vanuit daar verder te bouwen.
Je kunt het beste zo'n 2 – 3 weken wachten voordat je de eerste vissen toevoegt aan je aquarium. Je kunt de bacteriecultuur in je aquarium opstarten door Safestart te gebruiken. Het is daarentegen ook belangrijk om je leidingwater visvriendelijk te maken.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Leg een laag gewassen grind (3-5 cm) op de bodem van het aquarium. Zorg dat er iets minder grind tegen de voorkant vanje aquariumruit ligt om diepte te creëren. Vermeng grind eventueel met bodemmeststof. Zelf gebruik ik geen voedingsbodem omdat het niet noodzakelijk is en na verloop van tijd toch is uitgewerkt.
Welk zand is het beste voor een aquarium? Filterzand of rivierzand met een gemiddelde korrelgrootte is het beste om als bodem te gebruiken in een aquarium. Hierdoor kunnen goede bacteriën zich in het zand vestigen, ontstaat er een goede bodem voor bodembewoners en kunnen planten zich goed wortelen.
Veelgestelde vragen. Hoeveel bodembedekking heb ik nodig? Dit hangt er vanaf wat je gebruikt. In een gemiddeld aquarium wordt een bodem van ongeveer 5 cm dik aangeraden met een grotere hoeveelheid achterin.
In elk aquarium hopen zich vanzelf substanties als nitraat en fosfaat op, die in grote hoeveelheden zeer giftig voor de vissen zijn. In de natuur worden deze substanties door stromend water weggespoeld of verdund. Hetzelfde effect bereikt u door het water regelmatig te verversen.
Een mooi tropisch aquarium schoonhouden lijkt veel werk, maar valt in praktijk best mee. Je kan het aquariumschoonmaken in een stappenplan onderverdelen. Op een mooi aquarium raak je niet gauw uitgekeken, er is altijd wat te beleven. Een stabiel aquarium moet onderhouden worden.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Wanneer je je filter schoonmaakt en je de sponsen en biomedia met water afspoelt verdwijnen er een hoop bacteriën door het putje. Het is daarom aan te raden om na iedere schoonmaakbeurt van je filter even wat bacteriën toe te voegen.
Misschien wel de belangrijkste functie van aquarium stenen is het bieden van een thuis aan nuttige bacteriën. Deze bacteriële kolonies zijn nodig om afval van de vissen, voedselresten en plantenresten te verwijderen.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
Aquariumplanten zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor gezonde vissen in je aquarium. Dit is enkel mogelijk wanneer de planten gezond zijn en kunnen groeien. De planten in aquaria hebben voeding nodig. Wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen zullen ze slecht groeien, verkleuren en uiteindelijk sterven.
Heel vaak zeggen mensen bijvoorbeeld je hebt een aquarium van 100 centimeter lang en 50 centimeter diep. Als je dan zo hoog zand wil hebben liggen. Dan moet je de drie zijdes met elkaar vermenigvuldigen en dan weten we hoeveel liter we nodig hebben. Dan koop je gewoon zoveel kilo.
de standaard is ongeveer 1 kilo per 10 liter water. ik had in m`n 60 liter bakje ongeveer 5 a 6 kilo. ik zou wel voor een beetje luchtige stenen kijken i.p.v. masieve stenen.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Houd de liter-regel aan.
Een goede leidraad voor het bepalen van het aantal vissen die veilig in een aquarium kunnen is de vissen-per-liter regel. Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water.
De meeste hobbyisten beginnen een nieuw aquarium door het te laten draaien als een gefilterd verwarmd aquarium met dagelijks voer gedurende 4 tot 8 weken. Dit heet “indraaien” van het aquarium. Meestal kun je dit het beste doen zonder vissen in het aquarium.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.