Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is een siroop gemaakt van het sap van de esdoorn. In Canada en Amerika worden er liters van weggewerkt bij de bekende pancakes, en ook Nederland begint het steeds meer te omarmen (klik, klik, klik, klik en klik!).
Je kunt het vervangen voor agavesiroop, stroop of honing. De smaak is echter uniek en niet te vervangen door iets anders. Houd hier dus rekening mee.
Esdoornsiroop (ook wel bekend als ahornsiroop of maple syrup) wordt uit de stam van de Noord-Amerikaanse esdoorn getapt. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Ahornsiroop komt voor in verschillende kleurgradaties. Afhankelijk van de kwaliteit wordt het ingedeeld in 3 verschillende kwaliteitsklassen. De beste kwaliteit is de A-kwaliteit, die in het begin van de winningsperiode gewonnen wordt en de duurste is. De B-kwaliteit is donkerder dan de A-kwaliteit.
Ahornsiroop bevat iets meer voedingsstoffen dan gewone suiker, maar 2/3e bestaat nog steeds uit pure suiker. Het is dus wellicht iets gezonder, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Je vitaminen, mineralen en antioxidanten haal je het beste uit groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en gezonde vetten.
Re: Kristalisering of schimmel ahornsiroop? Je kunt het gewoon proeven, je gaat er echt niet dood aan. Smaakt het normaal dan is het gewoon schuim, smaakt het vies dan is het schimmel.
Maple syrup bevat calcium, kalium, ijzer, zink en mangaan. Vooral aan de laatste twee is de siroop rijk, maar vergeet niet dat 100 gram siroop 67 gram suiker bevat! Maple syrup is per definitie dus niet gezond, vanwege het hoge suikergehalte. Maar het is wél zo dat het beter is dan gewone suiker.
Cool Bear heeft de beste en gezondste zoetstoffen in zijn suikervrije siroop. Het is namelijk eentje zonder aspartaam of sucralose. Daarnaast is de smaak erg lekker. De zoetstof die wordt gebruikt is stevia.
Ahornsiroop is afkomstig van de esdoornboom waarvan het onttrokken sap wordt ingedikt. Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant (een vetplant). Ook hier wordt het gewonnen sap verwerkt tot siroop. De suikers bestaan voor 80 % uit fructose waardoor deze siroop een lage glycemische index heeft.
Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is gemaakt van het sap van de esdoorn. In Canada en Amerika razend populair bij de welbekende pancakes.
Ahornsiroop graad A is verkregen bij de eerste tapping en is lichtbruin van kleur. Deze siroop heeft een zachte smaak. Ahornsiroop graad C is verkregen bij een latere tapping en is donkerbruin van kleur. Deze siroop heeft een sterkere karamelsmaak.
De Maple siroop bevat geen calorieën, is minder schadelijk voor de tanden dan traditionele pannenkoekenstroop en geeft geen schommelingen in het bloedsuikergehalte. Dit maakt hem ideaal voor iedereen die suikervrij eet, op zijn of haar gewicht let, voor kinderen en diabetici.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Ahornsiroop smaakt aangenaam zoet en kan tegelijkertijd enigszins wrang zijn. Afhankelijk van de kwaliteit en de kleur heeft hij een sterkere of mildere smaak. Hoe lichter de kleur, hoe milder, en hoe donkerder de siroop, hoe sterker hij smaakt. De licht houtachtige geur doet denken aan het bos.
Agavesiroop bestaat namelijk uit 56% fructose en 20% glucose en is vloeibaarder en zoeter dan honing. Qua hoeveelheid energie (calorieën) is agavesiroop te vergelijken met ahornsiroop. Naast de suikers levert agavesiroop vooral water.
SLIMPIE ondervond echter ook veel problemen door het feit dat zij de zwaar-onder-vuur-liggende aspartaam in hun siropen gebruikten. Daarnaast was de kindermarketing ook een doorn in het oog voor heel veel mensen. De kunstmatige zoetstoffen zouden zeker voor kinderen niet erg gezond zijn.
Roosvicee heeft een gezond imago, veel ouders geven het aan hun kleine kinderen. Het is een siroop uit vruchtensapconcentraat met toegevoegd vitamine C. Ook hier zit echter suiker in, daarnaast natuurlijk aroma en conserveermiddel. Het is dus ook weer natuurlijker dan normale limonade, dat is een voordeel.
Als je let op je calorie-inname, is ahornsiroop een heel goed alternatief om honing te vervangen! Ahornsiroop bevat namelijk veel minder calorieën dan honing. Verder is het rijk aan calcium en zink.
Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop.
De siroop bevat weinig suikers en past binnen elk dieet. Sukrin ahornsiroop is geschikt voor het proteine dieet, koolhydraatarme dieet, low carb dieet en eiwitdieet. Sukrin ahornsiroop is een vezelrijke siroop en een gezonde vervanger voor bijvoorbeeld suikerstroop en honing.
1. Voor 1 liter siroop heb je 40 (!) liter sap nodig. Niet zo gek dus, dat maple syrup aardig aan de prijs kan zijn.
Ahornsiroop (of maple syrup) is een zoetmiddel met een licht caramelachtige smaak. Ahornsap wordt getapt uit de maple tree in Noord-Amerika. Het ahornsap dat zo uit de boom komt smaakt niet erg zoet. Om de zoete siroop te verkrijgen, haalt men een groot deel van het vocht uit het ahornsap.
Ahornsiroop of andere namen: Maple Syrup - Maple Siroop - Esdoornsiroop is een zoetmiddel met een licht caramelachtige smaak.