Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen.
Als je een verfroller gebruikt doop je deze tot de helft in de verf waarna je de verf over de roller kunt verdelen door over het raster te rollen. Hierdoor voorkom je dat je ineens een flinke hoeveelheid verf op de muur aanbrengt.
Voor een mooi egaal resultaat is het nodig om twee laklagen aan te brengen. Schrik daarom niet als de eerste laag een beetje vlekkerig is. Gebruik fijn schuurpapier (maximaal korrel 180 om krassen te voorkomen) om tussen de laklagen het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de volgende laag beter.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'.
Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Strepen op de muur
Gebruik tandpasta. Echt, dat is ook een goede voor als kinderen op de muur tekenen. Mijn moeder en ik gebruiken zelfs een tandenborstel voor het schoonmaken van dergelijke kleine oppervlaktes. Weghalen met een tandenborstel met tandpasta.”
Zorg tijdens het witten dat de overgang naar de muren een beetje doorloopt en het witrandje straks dus dezelfde kleur als het plafond heeft. Plak dan met een goede kwaliteit schilderstape recht onder het plafond een lijn af en laat de tape over de niet te verven muren ongeveer 10 cm doorlopen.
Primer voorkomt strepen
Sommige mensen vergeten een grondlaag te gebruiken. Grondlagen als Boss-one Silk of Bossprim sluiten de ondergrond af ('isoleren' in het jargon) zodat de zuiging van de ondergrond gestopt wordt. Op deze manier verhinder je dat je afwerkingslaag in je ondergrond wordt gezogen.
Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen! Na de eerste laag kun je de deur licht opschuren en dan kun je het beste nog een keer de deur in de grondverf zetten. Na ongeveer 5 uur is deze laag overschilderbaar.
Bij het gebruik van een nieuwe of schone kwast doop je deze eerst tot ongeveer de helft van de haren in de verf. Strijk de kwast goed af en doop de kwast daarna telkens max. 1/3 in de verf en breng de kwast, al draaiend tussen de vingers, op het te verven oppervlak.
Verf eerst een laag een verticale richting en ga er dan nog eens overheen in de horizontale richting. Als laatste breng je weer een laag in de verticale richting aan. Op deze manier krijg je een mooi, egaal effect.
Breng de muurverf dik aan op de roller, maar voorkom dat het veel wordt. De muurverf aanbrengen op de roller moet op zo'n manier dat de verf gelijkmatig verdeeld kan worden over de muur. Dus goed muurverf aanbrengen over de gehele roller en van boven naar beneden uitsmeren.
Begin bij het deel dat u het eerst geschilderd hebt. Herhaal dat voor elke vierkante meter en rol de verfrol zo ver mogelijk uit over de verschillende stukken. Een laatste tip: schilder uw plafond in één enkele keer. Zo vermijdt u vlekken door twee keer op dezelfde plaats te schilderen.
Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.
Een dikke rand aan de bovenkant van de muur in dezelfde kleur als het plafond, zorgt er namelijk voor dat het plafond optisch verlaagd wordt. In ruimtes met een hoog plafond is dat niet erg, maar als je een laag plafond hebt, dan zal je plafond nóg lager worden.
Afkitten van naden, kieren en scheuren voor het spuiten of schilderen, voorkomt dat deze ongewenste openingen zichtbaar blijven na het latex spuiten van muren, wanden en plafonds. Nog belangrijker dan vooraf kitten bij het verven of spuiten van donkere kleuren, is afkitten vóór het aanbrengen van lichte kleuren.
Strepen en vlekken in muur en plafond ontstaan door een (te) sterke zuiging van de ondergrond. De baan die u rolt droogt daardoor te snel. De volgende baan wordt hierdoor deels over de al aangedroogde muurverf gerold. Hierdoor onstaan dus allemaal banen, strepen en vlekken.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Gebruik een vochtige doek of een spons met wat water en wrijf met weinig druk. Bij hardnekkige vlekken gebruik je beter een geschikt reinigingsmiddel zoals Formule Mc Neutral. Tip: Test vooraf uit in een klein hoekje en laat drogen om het resultaat te zien.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Een goede schilder weet over het algemeen vooraf nauwkeurig in te schatten wat zijn werk kost. Daarbij vinden veel mensen het prettig om exact te weten wat zij voor een klus kwijt zullen zijn. Kies om deze reden voor een schilder welke geen stelposten in de offerte opgenomen heeft.
Werk in de juiste volgorde
De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.