Je kan tekenpapier gebruiken voor droge media, zoals grafiet, houtskool, conté, pastelpotloden en kleurpotloden. Voor het werken met pastel- en kleurpotloden bevelen wij uitsluitend tekenpapier aan i.p.v. schetspapier. Je krijgt met tekenpapier diepere kleuren dankzij de diepere korrel van tekenpapier.
Voor het maken van schetsen met zachte potloden (B-potloden) of houtskool kun je volstaan met 120 grams papier. Voor het werken met harde potloden (H-potloden), grafiet stiften en oostindische-inkt gebruik je 170 grams papier. De structuur van het papier bepaalt de gladheid.
Gebruik je te grof papier, dan vallen de mooie details in je tekening weg. Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden.
Houd het houtskool losjes vast en een beetje aan het uiteinde. Zo kan je losse en lichte lijnen zetten die ook weer gemakkelijk uit te gummen zijn. Laat alle lijnen staan totdat de hele omlijning klaar is. Als je tevreden bent kan je de 'foute' lijnen voorzichtig uitgummen, zodat je een nette schets overhoudt.
Zelfs inkt kun je weer “uitgummen” – met de juiste vlakgom
Bijzonder eenvoudig kun je grafiet van potloden uitgummen. Ook bij houtskool lukt dit behoorlijk goed. Maar met de juiste gum kun je zelfs inkt uitgummen.
Houtskool is kwetsbaar. Met één veeg kan een tekening niet meer zijn wat je voor ogen had. Ook een houtskooltekening is kwetsbaar en kan afgeven. Fixeren is dan de juiste manier om dit te voorkomen.
bij potloodtekeningen haarlak overspuiten, dan gaat de houtskool er niet van af en zijn ze langer te bewaren. Met haarlak heb je echter wel grote kans dat het papier vergeelt, dus als je daar niet zo gecharmeerd van bent gewoon fixeerspray van de tekenzaak gebruiken.
Ook voor houtskoolpotloden wordt deze manier vaak gebruikt. Je neemt een scherp mes en zet die schuin tegen het potlood aan. Met de ene hand hou je het mes vast en met de andere ondersteun je het potlood. Met snelle bewegingen en een beetje kracht schraap je zo het hout eraf.
Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood. Druk je er hard op dan wordt de laag die je doezelt donkerder en natuurlijk lichter als je niet hard drukt. Maar het mooiste is als je laag voor laag tekent. Dus eerst een potlood laag, dan doezelen en dan de volgende potlood laag eroverheen.
Schetspapier is een soort papier dat geschikt is voor al uw ontwerpen en schetsen. Het is dus vooral bedoeld om op te oefenen, te experimenteren en voorontwerpen te maken. Schetspapier is vaak iets lichter dan tekenpapier.
Standaard A4 papier is leverbaar van 60 gram tot ongeveer 300 gram. Voor de meeste printers is 250 gram wel het maximum, maar het meest verkochte kopieerpapier is 80 gram. Dit wordt door de meeste printers goed opgenomen en valt perfect in de standaard instellingen van je printer.
Toch kun je een aantal punten aanwijzen waarmee je meer (foto) realistisch gaat tekenen: licht tekenen (het wit van het papier) en shading (vervagen: de manier waarop je schaduwen in elkaar laat overlopen.) Door het tekenen van lagen. Een handige manier die ik vaak gebruikte is de eerste laag met houtskool.
Het papier
Zelf gebruik ik al jaren Canson 1557, 180 grams papier. Dit papier is vrij dik en iets getextureerd. Het zit een beetje tussen ruw en glad in.
Everycolor staat bekend om de kleinere merken, die toch, of misschien wel juist daarom, kwalitatief bovenaan staan. Een daarvan is General's: deze houtskool- en grafietpotloden worden in Amerika gemaakt in een van de oudste potloodfabrieken. De kwaliteit is in al die jaren onveranderd goed gebleven.
Pastelpotloden zijn potloden met een kern van droog krijt. Deze kennen weer een hele andere werktechniek, maar worden ook veel gebruikt voor het maken van gedetailleerde en realistische portretten. Het wordt vaak in combinatie gebruikt met soft-pastels, maar wordt ook vaak opzichzelf gebruikt.
Reacties. Als potloodschrift continu wordt blootgesteld aan licht, hitte en vocht kan het na tien jaar al vervagen. Daarnaast kunnen bovenliggende pagina's steeds een beetje van het grafiet wegwrijven. Maar onder goede omstandigheden kan potloodschrift wel 150 jaar leesbaar blijven.
Zacht pastelkrijt is uitermate geschikt voor allerlei mengtechnieken. Je kunt het aanbrengen op plakkaat- en waterverf, niet te dikke lagen acryl- of zelfs oliekleuren. Ze zijn goed te combineren met houtskool of inkt. Met een vochtig penseel kun je zacht pastelkrijt ook als aquarelproduct toepassen.
Welk potlood om te schetsen? Voor technische tekeningen of losse schetsen raden wij u aan potloden met een harde tot gemiddelde hardheid (9H tot H) aan te schaffen, bijvoorbeeld een 6H potlood. Hiermee zet u strakke perspectieflijnen of creëert u gedetailleerde constructietekeningen, die niet zomaar vlekken of afgeven.
Wanneer je de tekening hebt gemaakt kun je de fixatief gebruiken. Dit doe je door over je tekening heen te sprayen (zelf gebruik ik een fixatief spray). Hierdoor fixeren de deeltjes houtskool, potlood of ander medium in de achtergrond van je gesso.
Het fixeren van je tekening betekent dat je met een fixatiespray je tekening gaat insprayen. Pastel is een kwetsbaar materiaal. Als je per ongeluk met je hand langs de tekening gaat, dan veeg je de tekening uit. Ook blijft je pasteltekening afgeven.
Werk in pastelkrijt kan je ook met haarlak fixeren. Leg bij het fixeren altijd je werk plat op de grond, zodat het vocht neut kan gaan loipen met je kleuren. Laat het goed drogen voordat je het oppakt.