Zet de yoghurt minimaal 3 uur in de vriezer. Als je de yoghurt wil gaan eten of breken haal je hem 10 min van te voren uit de vriezer.
Magere yoghurt is net als melk wel in te vriezen, maar bij het ontdooien kan het wat waterig worden. Een tip is om yoghurt in ijsvormpjes in te vriezen, zodat je het als ijs kunt eten. Zorg dat je koelkast op 4˚C staat, dan is de yoghurt meestal langer houdbaar dan de THT-datum die op de verpakking staat.
Om bederving te voorkomen en de smaak- en structuur zo goed mogelijk te behouden, kun je het beste een aantal stappen doorlopen: Verdeel de yoghurt over diepvriesbakjes en maximaal 2/3 vullen. Wikkel eventueel nog wat extra vershoudfolie eromheen en label de verpakking.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
"Zelfs al is de bevroren yoghurt vetarm, als ze rijk zijn aan suikers, dan zal je lichaam die suiker opslaan als vet", vult voedingsdeskundige Alice Mackintosh aan. "Het biedt ook niet veel nutritionele waarde, dus mag het niet gezien worden als een gezond tussendoortje.
Is frozen yoghurt gezond of ongezond? Het kán gezonder zijn dan ijs. Dat bevat namelijk van nature al minstens tien procent vet. En dat is bij frozen yoghurt meestal niet zo.
"Het is goed om te weten dat yoghurtijs minder verzadigd vet bevat dan een roomijsje, maar tegelijkertijd wel relatief veel suiker. Yoghurtijs klinkt daarom mogelijk wat gezonder in de oren dat het is." De Vries geeft nog wat tips om minder calorieën binnen te krijgen.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt. Ingevroren yoghurt kun je tot zo'n een à twee maanden na het invriezen consumeren. Het is verstandig om je yoghurt te labelen, zodat je terug kunt zien tot wanneer je deze veilig kunt gebruiken.
Bevroren yoghurt gebruiken
Maar ontdooien is niet per se nodig. De bevroren yoghurt werkt bijvoorbeeld uitstekend in smoothies of geblend met wat fruit en suiker als zelfgemaakt ijs.
En wat moet je ermee: weggooien of door je yoghurt roeren? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden.
Hoe Kwark invriezen? Kwark invriezen kan dus, maar naast het goed doorroeren na het ontdooien, moet je ook de kwark goed en luchtdicht verpakken. Dit voorkomt het uitdrogen in de vriezer waardoor een soort korrelige substantie kan ontstaan. Ook kan er door niet goed verpakken vriesbrand ontstaan.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Voor yoghurt en kwark geldt een houdbaarheid van zo'n 5-7 dagen. Voor melk is dit wat korter (3-5 dagen). Ook hier geldt weer: als je het niet zeker weet, gebruik dan je zintuigen (kijk, ruik en proef).
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is.
Het ijs moet zes uur tot een nacht in de vriezer.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Frozen yoghurt is een dessert en een heerlijke verwennerij. Het wordt gemaakt van melk en yoghurt in plaats van room. Het lijkt op gewoon roomijs, maar heeft een frissere smaak door de yoghurt. Het is niet per se 'gezonder' dan gewoon ijs, omdat er door fabrikanten vaak vrij veel suikers aan toegevoegd worden.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.