Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer. Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.
Doe de zwarte bonen in een pan en vul de pan met driemaal zoveel water. Gedroogde zwarte bonen moeten ongeveer 12 uur geweekt worden, voordat ze gebruikt kunnen worden. Vervolgens kan je de bonen gaan koken. Je hoeft het weekwater niet weg te gooien, dit kan gewoon gebruikt worden als kookwater.
Geweekte en gekookte bonen kun je 1 tot 2 dagen in een afgesloten bak bewaren in de koelkast, of ongeveer 3 maanden in de vriezer.
Week gedroogde witte bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de bonen en te controleren door te proeven. Hoe ouder de bonen, hoe langer de weektijd.
Laat de bonen minimaal 12 uur weken.
Je kunt de weektijd van peulvruchten verkorten door ze te weken in gekookt water.
Voor het bereiden van gedroogde bruine bonen was je ze eerst goed, liefst meerdere malen. Daarna zet je de bonen met koud water in de week voor ca.8 uur, gebruik 4 keer zoveel water als de hoeveelheid bonen om in te weken.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder. Koken in schoon water heeft als voordeel, en dat is niet onbelangrijk voor je omgeving, dat je wat minder winderig wordt van je bonenmaaltijd ;-).
Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Officieel hebben gedroogde bonen een houdbaarheid van één tot twee jaar. Onofficieel kun je ze eigenlijk… voor altijd bewaren. Gedroogde bonen kunnen namelijk niet bederven.
Gedroogde peulvruchten koken
Week de bonen en erwten voor een nacht. En gebruik drie keer meer water dan het gewicht van je peulvruchten. Na het weken kook je de peulvruchten zo'n anderhalf uur. Dit geldt voor bruine bonen, groene erwten, kievitsbonen, witte bonen en kapucijners.
Als de bonen er nog goed uitzien en ruiken (of nou ja, zoals kidneybonen dat normaal doen), kun je ze prima opeten, ook als de houdbaarheidsdatum al maanden verstreken is.
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor het invriezen om de kleur en textuur te behouden.
Peulvruchten bevatten natuurlijke stoffen, zoals fytaten en enzymremmers, die de opname van voedingsstoffen belemmeren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Door de peulvruchten te weken, worden deze stoffen verminderd, wat resulteert in betere verteerbaarheid en voedingsopname.
Een portie is ongeveer 75 droge bonen per persoon. Uiteraard afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Als de bonen slechts een onderdeel van een gerecht zijn, is 80 g misschien al voldoende voor twee personen.
Daarnaast geldt ook dat je sperziebonen een dag van tevoren kunt schoonmaken als je ze later wilt gebruiken.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
De perfecte groene bonen hebben een verse uitstraling en moeten kunnen 'breken”. Dit is een goede manier om te testen op versheid. Echter is die versheid niet altijd gegarandeerd. De meest voorkomende klachten gaan over slappe bonen, roest en bruinverkleuring.
Laat kidneybonen ca. 12 uur weken en kook ze vervolgens in ongeveer 45 minuten gaar. Neem zeker 3 keer het gewicht van de kidneybonen aan water, de bonen nemen veel water op tijdens het koken. Kidneybonen uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken.
Wat doet Fytinezuur
Doordat het bindt met de mineralen calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Hierdoor krijg je tekorten aan vitamines en mineralen in je lichaam! Hierdoor krijg je tekorten aan vitamines en mineralen in je lichaam!
Gekookte peulvruchten zijn 3 maanden houdbaar in de diepvries. Denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen. Het gaat om peulvruchten uit blik die al zijn voorgekookt, of die je zelf hebt geweekt en eventueel voorgekookt.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Bewaar de bonen op een koele, droge en donkere plek. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder.
Overtollig zout
De gezondste variant zijn gedroogde bonen, maar dat vraagt meer aandacht en tijd. Veel mensen kiezen dan ook voor bonen uit blik of uit een pot, maar die moet je dan wel eerst even goed afspoelen. Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen.