Het kiezen voor een fellere lamp is belangrijk bij inspanningen, zodat je ogen minder snel vermoeid raken. Door te kiezen voor functionele verlichting met dimmer kun je zelf de intensiteit van het licht bepalen. Denk aan bureaulampen of tafellampen, die je gebruikt bij de werktafel of naast de bank als leeslampje.
Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Vuistregel is dat de kap ongeveer 40% van de totale lamphoogte bedraagt. Let er ook op dat de lampenkap over de 'nek' van de lampenvoet valt, zodat je de fitting niet ziet.
Algemene verlichting zorgt ervoor dat de woonkamer gelijkmatig wordt verlicht. Dit kan je bereiken door te werken met indirecte verlichting die te dimmen is. Gebruik bijvoorbeeld een staande lamp, plafondlamp of wandverlichting. Goede algemene verlichting maakt schaduwen zachter.
De Europese unie adviseert 200 - 300 lux in je woonkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je woonkamer bijvoorbeeld 40m² dan heb je 300x40 = 12.000 lumen nodig om je woonkamer goed te verlichten.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage. Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen.
Meestal het eerste waar je aan denkt bij verlichting in de woonkamer zijn hanglampen boven de eettafel. Van groot belang hierbij is het model van je eettafel, de hoogte van de ruimte en de stijl van het interieur. Verlichting boven de eettafel is een goede plek voor een statement.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Dat ligt aan de kap, aan de lamp (lichtbron) die je er in wil gebruiken en op welke hoogte je die lampvoet wil zetten. Kappen voor hanglampen zijn zo gemaakt dat je ze bovenaan vastzet, de fitting komt van boven en de lichtbron hangt dus in de kap. Bij hanglampen heb je dan ook het meeste licht onder de lamp.
Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen. Heb je direct licht nodig voor het lezen van een boek of is meer indirect licht essentieel om een behaaglijke sfeer voort te brengen? Bedenk goed voor jezelf wat voor soort licht je nodig hebt.
In alle gevallen is het fijner om de zithoek aan te lichten vanuit drie punten in de hoeken van de kamer. Neem daarvoor in één hoek een lamp die vooral licht naar het plafond geeft. Je profiteert dan van het terugkaatsende licht. Deze lamp moet je wel kunnen dimmen, zodat je er verschillende sferen mee kunt maken.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
3000K, ook wel warm wit: warm wit is een wat feller, witter licht en wordt wel eens gebruikt in een hobbykamer of schuur. Deze kleur licht komt u ook tegen in klaslokalen of de wachtkamer van de dokter. 2700K, ook wel extra warm wit: extra warm wit wordt over het algemeen het vaakst gekozen.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Hanglamp bij de bank
De vloerlamp en de wandlamp zijn de twee meest populaire vormen van verlichtingen bij de bank. Maar een hanglamp is ook zéker een goede optie. Hiermee bedoelen we geen hanglamp die je centraal boven de zithoek ophangt, wat heel vaak voorkomt.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Meer watt zuigt beter? Hoe hoger het motorvermogen, hoe meer energie de stofzuiger verbruikt. Maar stofzuigers met een laag wattage zuigen ook prima. Dat blijkt keer op keer uit onze tests.
aan stroom door gaat en warmte vrij komt. Bij te sterke lampen zou de bedrading kunnen smelten en verders de fittingen en de lamp oververhit kunnen raken.