- Je konijn ligt in een ongemakkelijke of ongebruikelijke houding - gedeeltelijk op de zij om de pijn te verlichten (hoogstwaarschijnlijk met het voorste gedeelte van het lichaam wat omhoog terwijl de achterpoten relaxed lijken); of je konijn wil helemaal niet liggen maar geeft de voorkeur om rechtop te zitten in een ...
Symptomen van darmproblemen
Een konijn met buikpijn wil niet meer eten. Door o.a. gasontwikkeling in darmen en/of maag heeft het konijn pijn. Het zal zich terugtrekken en stilletjes in een hoekje zitten, of in vreemde houdingen gaan liggen en steeds gaan verliggen vanwege de buikpijn.
Vaker liggen: Wanneer staan en bewegen voor het konijn pijn doet zal hij vooral liggend te vinden zijn. Soms gaat dit gepaard met een gebogen, bolle rug. Compleet uitstrekken van het lichaam: Om bepaalde pijnpunten te ontzien kan een konijn zich helemaal uitstrekken bij het liggen.
Hoe lang gasbuik kan duren, verschilt per konijn. Maar let op: vermoedt u gasbuik, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Ook verschilt het per konijn hoe lang een behandeling duurt en welke behandeling aanslaat. Een konijn met een gasbuik of een konijn dat niet eet is altijd een spoedgeval!
Een buikmassage geven is een goede mogelijkheid om het gas richting de 'uitgang' (de anus) te leiden. Konijnen kunnen namelijk niet braken of boeren, dus moet het gas er via de anus uit. Masseer hierbij voorzichtig en zachtjes met je vingertoppen van de bovenkant van de buik naar de onderkant.
Rolt hij op zijn zij of rug, dan voelt hij zich op zijn gemak en is ontspannen. Rechtop staan op twee achterpoten, hij is alert nieuwsgierig en onderzoekend. Territorium uitzetten door met zijn kin ergens overheen te wrijven.
Oorzaken: wat is trommelzucht? Trommelzucht (ook tympanie of gasbuik) is een levensbedreigende en pijnlijke ziekte aan het maag-darmkanaal bij konijnen. Het ontstaat als te veel lucht wordt opgehoopt in het spijsverteringskanaal en hierdoor omliggende bloedvaten worden ingedamd.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Leg de vingers van uw linkerhand over de buik heen op de rug en trek zachtjes richting buik om de kronkeldarmmassa wat te bewegen en zo het gas in beweging te zetten. Zet uw vingers iets meer naar voren en iets lager en masseer zacht omlaag richting lies en langs de lies verder omlaag.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Er wordt te veel voer gegeven of de verkeerde soort voer. Maar ook plotseling veranderen, niet volledig of verkeerde voeding, beschimmeld of rottend (groen)voer, bevroren groenvoer en het vergeten om het konijn water of voer te geven kan een oorzaak zijn van ziekten. Vergiften kunnen een konijn ook ziek maken.
Het kan in sommige gevallen wel twee weken duren voordat de darmen weer goed bewegen, dus geduld en een goede verzorging van het konijn zijn essentieel.
Het is belangrijk dat een konijn met een beginnende verstopping veel vochtige vezels te eten krijgt om de darmwerking te versnellen, dus veel hooi en nat gemaakt groenvoer. Droogvoer kan nu beter tijdelijk achterwege gelaten worden.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
De dodelijke konijnenziekte Epizootic Rabbit Enteropathy (ERE) veroorzaakt vermagering en een opgezette buik. Dat komt door gasvorming in de ingewanden, die ook hoorbaar is als borrelende geluiden in de buik.
Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Zit het dier stil of ineengedoken in een hoekje, misschien drukt het zijn buik tegen de grond? Dan kan je het beste zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Soms kan het juist ook andersom zijn: een konijn dat onrustiger is, actiever dan normaal. Soms zie je dit konijn steeds gaan verliggen of verzitten.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Konijnen zijn actieve dieren, en kunnen zich best snel vervelen. Een konijn dat zichzelf verveeld zal ongewenst gedrag gaan vertonen zo zal hij aan je meubels gaan knagen, je bank opeten, je gordijnen kapot krassen enz.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
De ananas mag niet te rijp zijn, want dan zit er teveel suiker in. De ananas prakken en het sap opvangen. Dit sap kun je aan je konijn te drinken geven, met kleine hoeveelheden tegelijk, een paar keer per dag. De rest van het sap kun je invriezen net zoals ijsblokjes, zo blijft het vers.