Padel (spreek uit als Pá-del) is een combinatie van tennis, squash en beachball. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet.
Bij padel speel je altijd in dubbelteams en volg je tennisregels. Het veld is iets kleiner dan bij tennis en heeft glazen achterwanden. Om de zijkanten staat een hek. Het grootste verschil met tennis is dan ook dat de bal steeds weer terug het veld op stuitert, waardoor je veel langere rally's hebt.
Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin. Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis.
Kinderen. Padel kan al worden gespeeld vanaf 4 jaar. Leren spelen is simpel en ze hebben snel plezier. In Spanje leren kinderen eerst padel spelen om de techniek van tennis te verbeteren.
met 10 miljoen spelers. Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 20 miljoen spelers. Ook in Nederland is padel inmiddels de snelst groeiende racketsport. De eerste baan werd aangelegd bij het Philipsstadion op verzoek van de Zuid Amerikaanse spelers van PSV.
Daarnaast is padel een aerobe training, waardoor er meer zuurstof in het lichaam verbruikt wordt. Deze trainingsvorm zorgt enerzijds voor een betere conditie en anderzijds voor een versterking van je hart en longen.
De techniek is relatief eenvoudig aan te leren
Dat wil zeggen: je kunt al vrij snel een leuk potje spelen zonder dat je je techniek hebt verfijnd. Je hebt minder verschillende grepen nodig dan bij tennis en ook het gebruik van topspin en backspin is minder nodig. Al met al is padel dus een zeer toegankelijke sport.
Er zijn heel wat redenen waarom iedereen aan het 'padellen' slaat: Je hoeft helemaal geen sportervaring te hebben, iedereen kan eraan beginnen, zowel jong als oud. Dat maakt de sport dus heel toegankelijk. Je kunt padel zowel binnen als buiten spelen en hierdoor kan het tijdens alle seizoenen.
Tijdens het spel zijn de wanden onderdeel van het spel. Aangezien de wanden kunnen worden gebruikt is kracht minder belangrijk bij padel. Dit houdt in dat deze sport door iedereen te spelen is en doordat het met 4 personen wordt gespeeld, is padel ook nog eens een zeer sociale sport.
Om een indicatie te geven van de kosten voor een gemiddelde padelbaan (zonder extra zettings- en funderingsmaatregelen) moet je denken aan een prijs rond de 65.000 euro exclusief BTW (2021). Dit kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van de locatie en uitgangspunten.
Kan je padel met 2 personen spelen? Officieel wordt er tijdens de World Padel Tour alleen dubbelspel gespeeld. Er bestaat daarom geen enkelspel competitie. Wel kan je padel met 2 personen spelen om je techniek te verbeteren.
De spelregels van Padel zijn hetzelfde als die van tennis. Door 4 opeenvolgende punten te winnen, win je een game, met 6 games win je een set. Het team dat als eerst 2 sets gewonnen heeft, wint de wedstrijd. Dit noem je ook wel “best of three”.
Het Spaanse woord padel komt van het Engelse paddle. Padel wordt uitgesproken als [padèl].
Via het Spaanse koningshuis werd padel in 1970 geïntroduceerd en groeide vervolgens uit tot de inmiddels tweede populairste sport van het land, na, natuurlijk, voetbal. Op dit moment is padel één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 18 miljoen beoefenaars.
Het is bij squash de bedoeling dat de bal maar één keer op de grond stuitert alvorens via de achterwand weer opnieuw gespeeld te worden naar de tegenstander. Bij Padel mag de bal ook maar één keer stuiteren op de grond voor die wordt teruggespeeld, maar is het niet verplicht de bal via de wanden te spelen.
Padel wordt gespeeld met rackets die verschillen van tennis- en squashrackets. Padel rackets zijn meestal van carbon fiber en hebben verschillende vormen afhankelijk van het niveau. Elk racket heeft een andere “sweetspot”, de plek op het racket waar je de bal het beste kan raken. De ronde vorm is voor beginners.
Uit onderzoek van de NSG blijkt dat padel tussen de 5 en 10 decibel meer geluid dan tennis oplevert. Het aantal slagen per minuut is ook hoger en spelbeleving is anders dan bij tennis.
Je kunt het op verschillende niveaus spelen, waardoor je met elke leeftijd kunt beginnen met padel. Het is vooral belangrijk dat je tactisch bent en snel kan reageren op de tegenstander. Daarnaast is het goed voor je hersenen, je traint namelijk continue je hand-oog coördinatie en daarnaast ben je bezig met tactiek.
Padel is een racket- en balsport, die gespeeld wordt in een omsloten veld, of kooi. Het wordt voornamelijk met vier spelers gespeeld, waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het lijkt een mix van tennis en squash.
In 1924 introduceerde de Amerikaan Frank Beal de sport in de parken van New York en gaf het de naam “Paddle Tennis” vanwege de peddels waarmee deze sport werd gespeeld.
Padel als sport ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, was een rijk zakenman. Hij had thuis niet genoeg plaats om een tennisbaan te laten plaatsen, dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij bakende een terrein van 10 op 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren.
Padel speel je buiten meestal 2 tegen 2 op een baan van 10 x 20 meter. Om te singelen heb je een andere baan nodig van 6 x 20 meter, deze zijn schaars in Nederland. De padelbaan ziet eruit als een gewone tennisbaan, verdeelt door een net in 2 helften met elk 3 vlakken zoals op een gewone tennisbaan.
Houd met je voorkeurshand je padelracket bij het blad vast. Je duim aan één kant en je andere vier vingers aan de andere kant Schuif je hele hand van het blad naar de greep tot de onderkant van je handpalm het handvat bereikt. Sluit vervolgens je vuist. Dat is alles.
Padel kan een erg intensieve sport zijn met veel explosieve sprints. Hoeveel calorieën je hiermee verbrand is per persoon verschillend. Dit heeft te maken met de fysiek van de persoon, als ook de manier van spelen.