Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie.Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
De KNVB organiseert ook het betaalde voetbal in Nederland. Het hoogste niveau in Nederland is de Eredivisie met daaronder de Jupiler League.
Vanaf het seizoen 2001/02 werd door opheffing van de achtste klasse de zevende klasse de laagste klasse van het Nederlandse amateur voetbal.
sinds 2014/2015 zijn het er 6. Het laagste niveau in het amatuervoetbal is de 6e klasse, daarna naturrlijk de 5e,4e,3e,2e en de eerste klasse. Maar de eerste klasse is niet het hoogste niveau van Nederland. Na de klasses komt de Hoofdklasse.
De Derde klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het zesde amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het achtste voetbalniveau van Nederland. De Derde klasse telt 37 competities, 20 in het zaterdagvoetbal en 17 in het zondagvoetbal.
De Vierde klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het zevende amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het negende voetbalniveau van Nederland. De Vierde klasse telt in het seizoen 2023/24 55 competities, 29 in het zaterdagvoetbal en 26 in het zondagvoetbal.
De Tweede klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het vijfde amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het zevende voetbalniveau van Nederland. De Tweede klasse telt 20 competities, elf in het zaterdagvoetbal en negen in het zondagvoetbal.
De Eerste klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het vierde amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het zesde voetbalniveau van Nederland.
De Topklasse is de hoogste amateurvoetbaldivisie in het vrouwenvoetbal in Nederland, die in het seizoen 2011/12 boven de Hoofdklasse werd ingesteld. Het hoogste niveau in het Nederlandse vrouwenvoetbal is sinds het seizoen 2007/08 de Eredivisie.
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse. Mannen veldvoetbal O23 competitie.
De kampioen heeft de plicht te promoveren naar de Eerste Divisie. Dit geldt echter niet in de seizoenen 2017/18 tot en met het seizoen 2022/23. Alleen in het allereerste seizoen sinds de herinvoering van de competitie promoveerde een club naar de Eerste Divisie, dat was in 2016/17 Jong AZ.
Tussen 2006 en 2018 heette de Eerste Divisie zogezegd de Jupiler League. Hiervoor kende de competitie twee andere naamgevers: de Toto-Divisie tussen 1990 en 2001 én de Gouden Gids Divisie tussen 2001 en 2006. Sinds juli 2018 draagt de Eerste Divisie de naam Keuken Kampioen Divisie.
De kampioenen van de Hoofdklassen A en B promoveren rechtstreeks naar de Derde divisie (zaterdag/zondag).
In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse. De jeugd speelt landelijke competitie in de categorieën onder 18 en onder 16.
Voor het juniorenvoetbal wordt voor de teams die uitkomen vanaf de hoofdklassen en lager het 3-fasenmodel toegepast (3 deelcompetities met tussentijds herindelen op sterkte): Fase 1: bekervoetbal in een poule van 6 teams tot de herfstvakantie. Fase 2: reeks tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie.
De U15 is de nationale jeugdploeg voor jongens onder vijftien jaar.
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve tweede klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse.
Je kan de verleende overschrijving (voor categorie B)wel laten opwaarderen naar categorie A. Hiervoor geldt dan wel dat je moet voldoen aan één van de dispensatiegronden (gewijzigde woon-, werk- of studieomstandigheden) of je bent 365 dagen niet uitgekomen in een bindende wedstrijd.
De verlaging van de minimum leeftijd voor profvoetballers van 16 jaar tot 15 jaar. De minimumleeftijd voor professionele voetballers wordt op 16 juni 2018 verlaagd. Waar voorheen de minimumleeftijd om arbeidsovereenkomsten af te sluiten 16 jaar bedroeg, wordt dit nu verlaagd tot het einde van de voltijdse leerplicht.
De meeste stoppen rond de veertig jaar. Maar je mag natuurlijk langer spelen. Het hangt af van persoon tot persoon. Als je niet goed meer kan lopen ofzo dan zal je waarschijnlijk snel stoppen.