Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens. Lavendelthee wordt zowel warm als koud gedronken.
Het kruid kent veel positieve eigenschappen. Zo staat het (vooral) bekend om zijn rustgevende en kalmerende werking. Ideaal om de dag mee af te sluiten. Ook bij onrust, stress of angst geeft het je ondersteuning.
Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan?
Lavendel wordt gebruikt als kruidenthee. Neem een koffielepeltje gedroogde bloemetjes per kopje, overgiet ze met kokend water, laat tien minuten trekken, zeven en opdrinken. Eventueel zoeten met honing. Lavendel is erg geschikt om in een kruidenmengsel te gebruiken.
Tevens werkt de Lavendelthee ontstekingsremmend, bloeddrukverlagend, voorkomt maagkrampen misselijkheid, spijsverteringsstoornissen, reumatiek, griep, en verkoudheid. De Lavendelthee, zet je zo; Schenk kokend water over 1-2 theelepels voor een beker of 1 eetlepel voor een pot. lavendelbloemen.
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
De echte lavendel is een medicinale plant met een aangenaam geurig aroma. Vanwege de kalmerende en reinigende eigenschappen kan het bij verschillende kwalen worden gebruikt. Lavendel staat vooral bekend om zijn gezondheidsvoordelen ten aanzien van stress, nervositeit, slapeloosheid, hartkloppingen en hoofdpijn.
De bloemen worden gebruikt in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten. Het kruid lavendel is dan ook (traditioneel) onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bloemen worden ook gesuikerd ter decoratie gebruikt.
Sommige lavendelsoorten smaken wat bitter of nog erger zeepachtig. Deze kan je beter niet gebruiken in de keuken, omdat ze niet zo lekker zijn. Alle lavendel is in principe eetbaar, dus kwaad kan het niet. Het is wel zo dat de lavendel onbespoten moet zijn.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Doe dit met veertig gram gedroogde lavendel in een luchtdichte pot en laat het drie tot zes weken op een zonnige plek staan. Lavendelolie is een aantal maanden houdbaar en je kunt de olie ook gebruiken om lavendelzalf te maken.
Lavendel (Lavandula)
We kennen hem van de velden in Zuid-Frankrijk, maar jawel, ook binnen doet deze plant het goed. Zijn geur wordt een ontspannende werking toegeschreven. Veel verzorging heeft hij hier niet voor nodig. Het enige wat hij verlangt is zon.
Gezondheidsvoordelen: Goed voor geheugen
In traditionele Chinese geneeskunde, rozemarijn thee voor maagstoornissen en voor het kalmeren van de zenuwen. Met zijn anti-inflammatoire eigenschappen, wordt dit helende kruid ook gebruikt tegen verteringsproblemen, menstruatie stoornissen en verlies aan eetlust.
Recept. 1 eetlepel gekneusd vers blad overgieten met een kopje heet (niet kokend) water. Laat dit 15 minuten afgedekt trekken en zeef het. Drink bij bovenstaande problemen 3-5 kopjes van deze thee per dag.
Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Het gebruik van 2 druppels lavendel op je kussen is makkelijk, het geeft rust op je zenuwstelsel en via de neus gaan de stofjes direct naar de hersenen. Door het gebruik van de druppels te herhalen, herkennen de hersenen de geur en deze wordt gekoppeld aan het slapen gaan waardoor het inslapen steeds makkelijker gaat.
Lavendel brengt rust in hoofd en lichaam. Door het desinfecterende en genezende vermogen van lavendelolie kan men veilig een druppel olie gebruiken op een (brand)wondje of insectensteek. In een huidolie (bijvoorbeeld jojoba olie) werkt lavendel bij puistjes, acne en huidproblemen. Lavendel brengt de huid in balans.
“Lavendel, sandelhout, ylang ylang, mandarijn, sinaasappel, vetiver of ho-hout, ceder en bergamot worden vaak voor het het slapen gebruikt”, tipt aromatherapeut en docent Ellen Wagenaar. “Het is wel belangrijk dat je de geur ook écht lekker vindt, anders lukt het niet om te ontspannen.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
U voelt zich moe, kunt zich minder concentreren of bent wat prikkelbaar. Maar als het slaapgebrek langer aanhoudt, bouwt u een slaapschuld op. Dat resulteert in een chronisch slaaptekort. Dat is moeilijk te herstellen, maar moet wel ernstig genomen worden.
Lavandin is een hybride (kruising) tussen twee soorten lavendel: echte lavendel (Lavandula officinalis of L. angustifolia) en spijklavendel (Lavandula spica of L. latifolia). De geur is als lavendel, maar iets minder bloemig en licht naar kamfer ruikend.
De beste essentiële oliën zijn afkomstig van Lavandula Angustifolia. Deze bloem is ook bekend als Engelse Lavendel en heeft een zachte, zoete geur en is daardoor ideaal voor aromatherapie. Een andere soort die veel wordt gebruikt voor de vervaardiging van olie is lavandin, of Lavandula Hybrida.
Die smaak valt namelijk te omschrijven als sterk, fris, licht zoetig maar ook een tikkeltje bitter. Het best combineer je lavendel met andere kruiden.