Herstellen van een hernia Eerst het goede nieuws: 95% van de hernia's genezen uiteindelijk vanzelf. Zonder hulp en zonder operatie. Dat is een bijzonder goede prognose. Veel beter dan de meeste andere pijnklachten die wij voorbij zien komen in onze praktijk voor chiropractie.
De kans is groot dat je hernia-klachten binnen een half jaar vanzelf over gaan. Bewegen is goed voor een hernia. Gebruik pijnstillers op vaste tijden. Ga zo veel mogelijk door met je werk, huishouden en andere activiteiten.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Omdat tachtig procent van alle hernia's binnen zes tot acht weken vanzelf genezen, vindt er bij voorkeur geen hernia operatie plaats. Dit betekent dus dat lang niet iedere hernia geopereerd hoeft te worden.
Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten. In veel gevallen zal de huisarts daarnaast ook pijnstillers voorschrijven.
De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken. Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been.
De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn. Het kan wel een jaar of langer duren voor de hernia helemaal is verdwenen en ook op de MRI niet meer is te zien.
Het algemene advies bij een hernia is rustig blijven bewegen. Ofwel, ga ondanks de pijn regelmatig wandelen of op een andere ontspannen manier rustig bewegen . Het liefst meerdere keren per dag, 20 tot 30 minuten per keer. Tijdens die activiteit is het veilig om een beetje pijn te voelen.
Als de slaaphouding niet optimaal is, hoeft dat bij mensen zonder klachten geen probleem te zijn. Maar bij mensen met een hernia kan een beetje scheef of gedraaid liggen al snel tot extra klachten leiden en het herstel vertragen.
Fietsen. Fietsen is ideaal voor mensen met rugklachten zoals een hernia. Het is hierbij belangrijk dat het zadel op de juiste hoogste staat, zodat het mogelijk is om met een rechte rug te fietsen. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang te fietsen.
Hernia is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies. Bijvoorbeeld het onvermogen de voet naar de scheen toe te trekken of een 'doof' gevoel.
Een veelvoorkomende vraag is of je kunt wandelen met een hernia. Het antwoord hierop is gelukkig ja! Sterker nog, beweging wordt door specialisten aangeraden om het genezingsproces van de hernia te versnellen. Een goede conditie van de spieren en wervelkolom is belangrijk voor het verminderen van pijnklachten.
Tachtig procent van alle hernia's genezen spontaan binnen zes tot acht weken, of de klachten verminderen in deze periode sterk. Heeft u na zes tot acht weken nog steeds klachten, dan kunt u een operatie overwegen. U moet zich dan afvragen wat de impact van de klachten is op de kwaliteit van uw leven.
Op welke leeftijd komen herniaklachten voor? De gemiddelde leeftijd voor herniaklachten ligt tussen de 20 en 45 jaar. Hernia's na 45 jaar komen minder vaak voor. Dit komt omdat er naarmate je ouder wordt minder vloeistof aanwezig is om naar buiten te drukken.
Tachtig procent van alle hernia's worden namelijk binnen zes tot acht weken door het lichaam zelf opgelost. De restgroep van zo'n twintig procent die klachten blijft houden kan na zes tot acht weken geopereerd worden; Individuele redenen maken dat sommige patiënten zich binnen zes tot acht weken laten opereren.
Lichaamsklachten: hernia
Het veroorzaakt ernstige pijn en dit meestal ter hoogte van de rug of nek. Tijdens een massage bij hernia wordt de pijn enorm verlicht, wordt de spierspanning geëlimineerd, en wordt de kracht en de mobiliteit van de ledematen herstelt.
Fysiotherapie na een hernia
Naast algemene oefeningen, zal er aandacht zijn voor tillen, lopen, traplopen en algemene adviezen voor een juiste houding. Verder is het regelmatig wisselen van houding belangrijk om te voorkomen dat de rug voor langere tijd op dezelfde manier wordt belast.
Hoesten, niezen en persen verhoogt de druk in het wervelkanaal en de druk op de zenuwwortel. Hierbij kan de pijn toenemen. Door neurologisch onderzoek en door te kijken waar de pijn het sterkst voorkomt, kan de neuroloog nagaan welke zenuw beklemd is.Ook onderzoekt hij op welke plek de hernia zich bevindt.
Als de hernia links of rechts uitstulpt, kan het aangenamer zijn om op de rug te slapen.Mensen met een hernia die naar achter uitstulpt, liggen normaal gezien beter op de zij.
Wanneer je last hebt van een hernia of andere rugklachten, is het belangrijk dat je over een matras beschikt die je onderrug een maximale ondersteuning biedt. Maximale ondersteuning betekent immers een minimale druk op je onderrug, waardoor je tussenwervelschijven zich makkelijker kunnen herstellen tijdens je slaap.
Wanneer bel je de huisarts na een hernia-operatie? Spoed: Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost als je 1 of meer van deze klachten hebt: Als je geen gevoel of kracht meer hebt in je been. Als je een paar dagen na de operatie koorts krijgt en de huid rond de wond rood is.
De symptomen van een hernia herken je aan de volgende klachten: Scherpe pijn in je (onder)rug; Uitstralende pijn naar de rug, de benen en/of billen; In sommige gevallen trekt het uitstralende gevoel door tot onder de knie of naar de voeten.
Een hernia kan acuut of chronisch zijn. Als u een acute hernia niet laat behandelen of deze niet spontaan geneest, dan gaat deze vrijwel altijd over in een chronische aandoening. Een chronische hernia is vaak het gevolg van het slechter worden (degeneratie) van de tussenwervelschijf.