Het bureau. Zittend aan het bureau is het belangrijk om de hoek tussen de boven- en onderbenen op 90° te houden. Stel de hoogte van het werkblad zo in dat deze precies gelijk is aan de bovenzijde van de armsteunen. Als het bureau niet in hoogte te verstellen is, is deze hoek vaak groter of kleiner.
Een vast werkblad dient tussen de 74 en 76 cm hoog te zijn. Een verstelbaar werkblad dient in hoogte instelbaar te zijn tussen 62 en 82 cm. De hoek tussen boven- en onderbenen dient minimaal 90° te zijn.
Het bureaublad
Minimale afmeting bureaublad dient 120cm breed te zijn en 80cm diep. Werkblad moet mat zijn en mag geen licht reflecteren. Vast werkblad moet circa 75cm hoog zijn. Een zit-sta bureau moet verstelbaar zijn van circa 65-130cm.
De beste hoogte voor precisiewerk is 5 cm boven de ellebogen. Opdat iedereen voldoende beenruimte zou hebben, vormt de grote werknemer de referentie. Voor lichte manueel werk zonder al te veel precisie, is de ellebooghoogte maategevend. Dat verklaart een vaste hoogte van 85 cm.
Plaats de bolling van de rugleuning goed in de holte van de onderrug. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker rechtop blijft zitten. De rugleuning dient de wervelkolom tot onder de schouderbladen te ondersteunen. Als de rugleuning te hoog staat ingesteld drukt deze tegen de schouders aan, waardoor je inzakt.
Bij een beeldscherm van 21/22 inch is een afstand van 90 cm optimaal, 75 tot 105 cm is acceptabel. De optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22°. De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger.
Stel de hoogte van de stoel zodanig in dat je voeten plat op de grond kunnen. Gebruik anders een voetenbankje. Zorg dat er genoeg steun is in de rug en de binnenkant van je knieën niet strak tegen de zitting komen. Dit kun je instellen door de zitdiepte aan te passen.
De belangrijkste methode om de houding te verbeteren, is het oefenen van een goede houding! Je moet in het dagelijks leven bewust zijn en blijven van je houding en er zodoende iedere dag actief mee bezig zijn. Dus ook thuis, in de lift op het werk, etc.
Rugklachten kunnen grote gevolgen hebben bij het zitten. De Fitform vario 570 is de ideale stoel voor rugklachten. Juist de comfort functies van een maatwerk Fitform sta-op stoel kunnen verlichting geven. Door regelmatig de kantelfunctie op de sta-op stoel te gebruiken zulen uw rugklachten in de onderrug verminderen.
Mensen die met de knieën tegen elkaar zitten geloven dat hun problemen uiteindelijk vanzelf oplossen. Communiceren met mensen die zo zitten gaat heel gemakkelijk; ze zijn niet saai maar juist heel creatief. Het zijn charmante mensen die een tikkeltje kinderachtig zijn en eerst iets zeggen voordat ze erover nadenken.
Stel de bovenkant van het beeldscherm af op jouw ooghoogte. Maak gebruik van een beeldschermstandaard als je een klein beeldscherm hebt. Let ook op de kijkafstand tot het beeldscherm. Als algemene regel geldt dat de monitor op zo'n 50 à 70 centimeter van je ogen af moet staan.
Plaats je scherm op 50 à 70 cm afstand.
Letterlijk. Plaats je scherm recht voor je, op een armlengte afstand. Met je rug tegen de rugleuning van je stoel moet je met uitgestrekte arm het beeld kunnen raken. De ideale kijkafstand ligt tussen 50 en 70 centimeter.
Beenruimte; zorg voor voldoende beenruimte onder je bureau met een minimale vrije ruimte van 65cm diep en 60cm breed.
De hendel of knop die je nodig hebt om de zithoogte in te stellen bevindt zich vooraan onder de zitting van je bureaustoel. Trek de hendel omhoog of druk de knop in en laat de hendel of knop vervolgens los op de gewenste hoogte om de zithoogte lager te maken.
Zitdiepte. Het zitkussen moet het zitvlak en de bovenbenen ondersteunen. Met de zitdiepte instelling kun je het zitkussen naar voren of naar achteren schuiven. Stelregel is dat de ruimte tussen de voorkant van het zitkussen en je knieholte minimaal twee vingers tot maximaal een vuist is.
Uw houding moet goed en ontspannen aanvoelen. De hoogte van de rugleuning is ook belangrijk. De kromming in de rugleuning moet goed aansluiten bij de natuurlijke holte van uw rug. N.B. Indien de rugleuning is voorzien van een verstelbare lendensteun, dan kunt u de bolling in de rugleuning aanpassen.
Beeldscherm en toetsenbord mogen bij gebruik van meer dan 2 uur per dag niet aan elkaar vast zitten. De laptop moet in die gevallen dus voorzien zijn van een los beeldscherm of van een los toetsenbord. De werkplek, dus zowel de stoel als de tafel, moet in hoogte verstelbaar zijn en voldoen aan de NEN-normen.
Als vuistregel kun je aannemen dat de kijkafstand twee keer zo groot moet zijn dan de hoogte van het scherm. Bij een 24”-monitor zit je dus met je hoofd op een afstand van zo'n 65 cm tot aan het scherm. Bij een 27”-beeldscherm wordt dat ongeveer 70 cm.
Blijf in beweging. Wie in beweging blijft, zorgt goed voor zijn lichaam. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je regelmatig van houding wisselt, met of zonder steun van de rugleuning: actief, rechtop, etc. Ook kun je rekoefeningen doen, heel belangrijk om je lichaam actief te houden.
Wat is Cognitieve ergonomie? Cognitieve ergonomie kijkt naar mentale processen zoals denken, geheugen en motorische reacties. Hierbij is belangrijk de mentale werkbelasting dus hoe zwaar vindt men het werk, interactie tussen mens en computer, menselijke betrouwbaarheid, stress en training.
Met je benen over elkaar zitten: niet meer doen!
Zo zorgt het ervoor dat de zenuwen van je benen afgekneld worden. Daarnaast belemmer je de bloedtoevoer van een heel groot deel van je lichaam: van je onderbuik tot in de puntjes van je tenen. Op de lange termijn kan dit spataderen veroorzaken.
Lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is de taal die we spreken met ons lichaam. Mensen communiceren onbewust en bewust via dat wat ze zonder woorden met hun lijf doen. Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat mensen voelen of denken zonder dat ze het zeggen.