Bloedluis kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en regelmatig grondig te reinigen. Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Hang zitstokken zwevend op of maak een buffer zodat bloedluizen niet naar de zitstokken kunnen kruipen. Maak het kippenhok vogeldicht. Vogels die op bezoek komen nemen bloedluizen (mijten) mee. Bestrijd de bloedluis door plaatselijk te verhitten met een stoomreiniger of verfstripföhn.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Inzet van lavameel kan ook een oplossing zijn, kippen baden in het lavameel en ze nemen het lavameel mee naar hun zitstokken. De nog aanwezige bloedluizen gaan dood door het lavameel. En de luizen hebben minder kans om bij de huid van de kip te komen door de aanwezigheid van de lavameel.
Voor de zekerheid kunt u aan het water ook nog Parasite Clean aan toevoegen. Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Bloedluizen zijn parasieten die bloed zuigen bij gevogelte en zich op die manier kunnen voortplanten. Vooral kippen en kanaries zijn geliefd bij de bloedluizen. Zonder vogelbloed kunnen ze zich niet voortplanten.
Spuit het hok van binnen goed schoon en ontsmet het daarna goed met chloor en wit het. Ontsmet de kippen ook met een spuitbus,vooral de poten. Volgens een bevriende boer heb je geen bloedluis bij kippen als je ze samen houdt met konijnen. Reinigen met Dasty-ontvetter, verkrijgbaar bij Wibra.
Bloedluis kippen eieren eten
Bloedluizen kunnen eieren besmetten, waardoor ze eigenlijk niet meer te eten zijn. Het probleem is dat bloedluis bestreden moet worden. Daarbij kunnen ook chemische middelen ingezet worden.
Lang zonder voeding overleven
Het belangrijkste doel in het leven van de bloedluis is de voortplanting. Bloedluizen kunnen alleen eitjes leggen wanneer zij bloed van kippen of vogels hebben gegeten. Zonder bloed kunnen uitgekomen luizen kunnen maximaal 14 dagen overleven.
Deze parasiet is slecht voor de gezondheid van het dier en kan zelfs dodelijk zijn. Om te weten of u bloedluis in uw kippenhok heeft dan kunt u dat het beste 's avonds als het donker is bekijken. Door middel van een zaklamp op de wanden te schijnen kunt u ze zien lopen.
Als er veel vogelmijten zijn, gaan kippen soms het hok niet meer in. Na een tijdje zien de veren er ruw en verward uit en raken de dieren door bloedarmoede verzwakt. Het resultaat: vermagerde kippen met een fletse kamkleur die geen eieren meer leggen. In het ergste geval kunnen kippen sterven.
Hoe zit het met bloedluis bij mensen en/ of huisdieren? Als pluimvee sterk besmet is door bloedluis, kunnen ook personen of huisdieren die in stal komen ook besmet worden. De besmette personen worden gebeten en krijgen daardoor ook jeuk.
Waar bloedluizen precies vandaan komen, is onbekend. De bloedluis drinkt het bloed van de kip. Een beet van de bloedluis veroorzaakt jeukt. Bij een echte plaag zullen kippen sterven door bloedluis, omdat er teveel bloed van het dier wordt weggenomen.
Bij bloedluis aantasting geldt de regel “beter voorkomen dan genezen”! Zorg er dan ook voor dat kooien en hokken absoluut vrij zijn van bloedluis en bloedluiseieren, wanneer nieuwe dieren erin gebracht worden. Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol.
Normaal zien ze grijs maar als ze zich vol gedronken hebben met het bloed van uw kippen, zijn ze rood van kleur. 's Nachts wanneer de kippen slapen, komen ze boven. Honderden, duizenden of zelfs miljoenen kleine diertjes van amper 0,1mm groot zetten de aanval in naar hun prooi.
Knoflook geven aan kippen
Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes.
Deze kruidensnack zorgt door de toevoeging van peterselie, biergist, kokosnoot, rozemarijn, zwarte komijn en lavendel dat de lichaamsgeur van de kip veranderend, waardoor mijten en parasieten de kip niet meer aantrekkelijk vinden. Dit is dus ook een goede natuurlijke bestrijding tegen bloedluis!
Gebruik tabakstro in de legnesten of meng het met de bodembedekking in je kippenhok. De sterke geur helpt om uitwendige parasieten zoals mijten, luizen en bloedluizen weg te houden. Maak een zandbad voor je kippen.
Als u een pluimveehouderij hebt of hobbykippen houdt, dan kunt u te maken krijgen met bloedluis. Ze voeden zich met bloed van vogels, maar ze kunnen ook overspringen op de mens. Echt kwaad kan dat niet, maar de rode bultjes en de jeuk zijn wel irritant.
Maak het kippenhok schoon met veel water, bij voorkeur met een hogedrukspuit. Hiermee spoel je al een deel van de eitjes en luizen weg. Zorg ervoor dat het hok erna wel goed droogt.
De zand heeft een afwerend effect op bloedluizen bij kippen. Zorg daarom voor een plek waar de kippen lekker kunnen badderen in droog zand. Kies bijvoorbeeld een zand van verschillende mineralen met een uniforme korrelgrote. Deze hecht het beste tussen de veren en kan eventueel gegeten worden door de kippen.
Wanneer de temperatuur onder de 3 graden of boven de 40 graden komt zullen de levende bloedluizen sterven of ze schakelen over naar een soort van winterslaap. Bloedluizen die overgaan in ruststand kunnen maandenlang zonder voedsel overleven.
Het kan voorkomen dat je bloedluizen in huis krijgt. Vaak doordat er een nestje van wilde vogels tegen het huis aan zit en de bloedluizen via kleine kiertjes dan binnen kan komen.
Bloedluis kippen
Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. 's nachts komen ze tevoorschijn en vallen ze vogels aan. Met behulp van een zaklamp kan je tijdens de nachtelijke uren zien dat de mijten zich overal bevinden.