Het grootste verschil tussen Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met Gebaren (NmG) is dat NGT een taal is. NmG is dat niet. NGT is een zelfstandige taal die beïnvloed is door, maar niet gebaseerd is op de Nederlands gesproken taal. Het is de taal van dove mensen.
Het is niet zo dat in alle landen dezelfde gebarentaal wordt gebruikt. Elk land heeft namelijk zijn eigen gebarentaal. Dit heeft te maken met het feit dat een taal zich ontwikkelt in een gemeenschap dus waar mensen bij elkaar zijn en communiceren, ontstaat een taal.
Het antwoord is nee: gebarentaal is niet universeel. Er zijn zeker 137 verschillende gebarentalen wereldwijd. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer gebarentalen die wetenschappers nog niet kennen. Duitse doven zullen een gesprek tussen Nederlandse doven niet zo maar kunnen volgen, om maar een voorbeeld te noemen.
Gebarentaal is niet internationaal
De verschillende gebarentalen hebben wel één heel erg belangrijke overeenkomst, ze zijn allemaal visueel! Je maakt de taal op dezelfde manier: de gebaren zijn anders, maar je hebt dezelfde mogelijkheden.
Erkenning via Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal
Voor mensen met een gehoorbeperking is het vaak lastiger om gesproken en geschreven informatie goed te begrijpen. Voor veel doven en slechthorenden is NGT daarom hun moedertaal. Maar werd de taal die zij spreken nooit eerder door de wet erkend.
Nederlandse Gebarentaal (NGT)
Gebarentaal is een echte taal met een eigen woordenschat, grammatica en gezegden. Het gebruik van de handen, het gezicht en de ogen staan centraal. De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is een Nederlandse taal voor de communicatie met doven en slechthorenden, en mensen die niet kunnen spreken.
Gebarentaal is een echte taal met een eigen grammatica
Gebarentalen zijn door niemand verzonnen maar op natuurlijke wijze ontstaan. Dit verklaart waarom er in de wereld verschillende soorten gebarentalen worden gebruikt. Elke gebarentaal heeft dus een eigen grammatica, structuur en geschiedenis.
De erkenning van LSFB kwam er al in 2003. Deze twee gebarentalen zijn sterk verwant. Vlaamse Gebarentaal verschilt dan weer sterk van Nederlandse Gebarentaal, de gebarentaal die in Nederland wordt gebruikt, ook al delen Vlaamse en Nederlandse doven wel een gesproken (en geschreven) taal, het Nederlands.
Sommige mensen die niet bekend zijn met gebarentaal denken dat gebarentaal op de een of andere manier beperkt is, dat je er niet alles mee zou kunnen zeggen. Dat is niet waar. Gebarentalen zijn in principe net zo geschikt om over elk onderwerp te praten als gesproken talen.
Voor de hbo-opleiding gebarentolk staat vier jaar, maar dan moet je daarna nog veel werkervaring opdoen om het echt vloeiend te kunnen.” Er is nog een alternatief: Nederlands praten en spraakondersteunende gebaren maken. “Dat is vaak een uitkomst voor de 1,7 miljoen slechthorenden in Nederland.
Er zijn verschillende vormen van tactiele gebarentaal, afhankelijk van het gezichtsvermogen, maar de meest gebruikte vorm is die waarbij gebaarders de gebaren aftasten door de handen lichtjes op de handen van de gebarende gesprekspartner te houden.
Inmiddels zijn er zo'n 5000 gebaren gestandaardiseerd. Ze zijn te zien op het online gebarenwoordenboek van het Nederlands Gebarencentrum (zie externe links) en verkrijgbaar op dvd-rom Standaard lexicon deel 1 en 2. In 2004 hebben veel prelinguaal doven in Den Haag gedemonstreerd voor erkenning van hun gebarentaal.
Tussen 1910 en 1980 was het verboden onderwijs te geven in gebarentaal, omdat op een conferentie in Milaan in 1880 was besloten dat doven beter konden leren liplezen. Wat uit de geschiedenis van gebarentalen vooral blijkt, is dat mensen zich niet door wetten laten weerhouden om te communiceren.
De Nederlandse Gebarentaal, die al eeuwen in Nederland gebruikt wordt, is de moedertaal van de meeste doven in Nederland. De eerste school voor doven in Nederland werd in 1790 in Groningen opgericht door Henri Daniël Guyot.
Grammaticaal anders dan gesproken Nederlands
In de NGT is de volgorde van een zin onderwerp-lijdend voorwerp-werkwoord: Jan boek pakken. Ook de beweging van de handen in de ruimte voor het lichaam speelt een grote rol in de grammatica van de NGT.
Ieder land heeft zijn eigen gebarentaal
Er zijn vaak ook verschillende 'dialecten'. De Nederlandse gebarentaal kent vijf dialecten, wat te maken heeft met de vijf oorspronkelijke dovenscholen waar de taal zich ontwikkelde.
In Nederland zijn ongeveer 500.000 dove mensen. Zo'n 30.000 zijn afhankelijk van gebarentaal. Dat wil zeggen dat gebarentaal hun eerste taal is. De officiële Nederlandse Gebarentaal is een zelfstandige taal die beïnvloed is door, maar niet gebaseerd op de Nederlands gesproken taal.
Je kan gebarentaal leren door cursussen te volgen. Maar als je ouders kunnen horen, waar kijk kindjes de gebarentaal dan af? Vanaf 2.5 - 3 jaar, gaan de dove kindjes al naar een speciale school waar ze gebarentaal kunnen leren. Dat is later dan de leeftijd waarop horende kinderen leren praten.
De NGT is een taal met een eigen grammatica en woordenschat, sterk verbonden met de identiteit en de cultuur van de dovengemeenschap. Waar mensen samenkomen, daar ontstaan talen.Wie niet kan horen, communiceert door middel van een visuele taal. Zo is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) ontstaan.
Wil je de Nederlandse Gebarentaal leren, omdat je slechthorend of doof bent? Of omdat je kind, kleinkind, vriendin of collega slechthorend of doof is? Volg een cursus Nederlandse Gebarentaal (NGT) voor beginners of gevorderden en leer gebaren.
Er bestaat niet één gebarentaal. Praktisch elk land heeft zijn eigen taal, net als bij gesproken talen. Sterker nog: hoewel we in Nederland en Vlaanderen (grotendeels) dezelfde taal spreken, is daar in de gebarentaal maar weinig van te merken.
Wil je net zoals gebarentolk Irma Sluis op tv komen, dan moet je zijn bij de Hogeschool Utrecht, Instituut voor Gebarentaal, Taal en Dovenstudies. Daar kan je de opleidingen Leraar Nederlandse Gebarentaal of Tolk Nederlandse Gebarentaal doen.
Nederlandse Gebarentaal, afgekort NGT, is de taal die Doven in Nederland gebruiken. Er zijn in Nederland naar schatting 5.000 mensen die NGT als moedertaal hebben geleerd, en nog eens 10.000-15.000 mensen die de taal op latere leeftijd hebben geleerd.
Gebarentaal is wel een vorm van lichaamstaal, maar is géén non-verbale communicatie. Non-verbaal betekent: zonder woorden. In gebarentaal is feitelijk elk gebaar een onuitgesproken woord met vaste betekenis. In de menselijke communicatie geeft de non-verbale communicatie vaak de doorslag.
Ik Hou Van Je Gebaar ð¤
Deze emoji toont een menselijke hand met de wijsvinger, duim en pink omhoog, gebruikt om 'Ik hou van je' te gebaren in Amerikaanse Gebarentaal.