In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden. In BINAS kun je de tabel vinden waarin het verband tussen temperatuur enn druk word aangegeven.
Fase 8: als je blijft doorverwarmen stijgt de temperatuur van het water niet boven 100 oC. Wel gaat de verdamping steeds door zodat je steeds minder water overhoudt. Vloeibaar water kun je niet heter laten worden dan het kookpunt. Waterdamp kun je wel heter maken.
Water kookt pas bij 101 graden
Tenzij je een pannetje water op het vuur zet. Water kookt bij een luchtdruk van 1.048 hPa namelijk pas bij 101 graden Celsius, aldus Weerplaza. Normaal is dit 100 graden. Ook topsporters kunnen soms last hebben van hoge luchtdruk.
Door de luchtdruk in een doorzichtige wijnfles die gedeeltelijk met water van 80 oC gevuld is, met een vacuvin pompje te verlagen, gaat het water koken. Zie ook onderstaande foto. Omgekeerd geldt ook dat water onder een hoge druk pas bij hogere temperatuur gaat koken.
Kookpunt en druk
Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Je zou misschien denken: water bevriest toch bij nul graden, maar dat is niet altijd het geval. Om te kunnen bevriezen, moeten watermoleculen ergens een beginnetje van een ijskristal maken. In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden).
Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
De meeste waterkokers op exacte temperatuur hebben verschillende knoppen met verschillende temperaturen. Hoe meer verschillende temperaturen je kan ingeven hoe beter. Zelf merk ik dat ik vooral 80, 90, 95 en 100 graden gebruik. En ook het subtiele verschil tussen 90 en 95 vind ik heel handig.
Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter. Wilt u bij u thuis graag altijd zacht water bij de hand? Dat kan met een huishoudelijke waterontharder. Zo'n toestel is erg praktisch en neemt bijzonder weinig plaats in.
Een kokendwaterkraan levert water van 100 °C. Een bijna-kokendwaterkraan of stomend-heetwaterkraan levert iets koeler water – dit wisselt per fabrikant, maar onze eigen stomend-heetwaterkranen kunnen worden ingesteld om water tussen de 88 °C en 99 °C te leveren.
In een gemiddeld wintersportdorpje kookt theewater al bij ongeveer 95ºC. Op de top van de Mount Everest (8848 meter) ligt het kookpunt rond de 70 graden.
De temperatuur van een vlam varieert, meestal is dat tussen de 300° en (bijvoorbeeld bij een autogeenbrander) 3100° Celsius. Als materie zo heet wordt dat het begint te gloeien, dan ontstaan er gassen die vervolgens kunnen oxideren.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt. Op termijn krijg je dan last van een droge en geïrriteerde huid.
Zet de temperatuur voor het tapwater nooit lager dan 60 graden om een besmetting met legionella te voorkomen.
De watertemperaturen wisselen sterk in Nederland. In de winter koelt het water af tot net boven het vriespunt. Tegen het eind van de zomer wordt het water echter maar liefst 20 graden celcius!
Het bovenste laagje water koelt dan af tot 0 graden of net daar beneden en bevriest. Het warmere water onder het ijs dat niet bevriest is bij een temperatuur van 4 graden of net daaronder zwaarder en zakt langzaam naar de bodem.
Als de watertemperatuur rond het vriespunt zit zal het slachtoffer slechts enkele minuten bij bewustzijn blijven. Snel ingrijpen bij een drenkeling is dan ook van levensbelang. Afhankelijk van de fase van onderkoeling heeft een slachtoffer de juiste behandeling nodig.
Tijn. Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C. Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt van zout water kan wel zakken tot -22°C.
Het klinkt misschien raar, maar water kookt eerder als je je hoog in de bergen bevindt. Als je je op zo'n 3000 meter hoogte bevindt, kun je water al laten koken bij 90 graden Celsius. Voor iedere 150 meter die je vanaf zeeniveau omhoog klautert, gaat het kookpunt van water zo'n halve graad Celsius omlaag. Hoe kan dat?
Warm water om te koken
Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen.
Hard water heeft een 'hardheid' die hoger is dan 18 Duitse graden. Hard water leidt vaak tot kalkaanslag in apparaten en in de badkamer. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water.