Het maakt de mesheft een bijzon- der multifunctioneel aas voor onder meer schar, wijting, bot en zeebaars.” “De sardine wordt veel gebruikt bij het vissen met dood aas op snoek, maar is in de zeevisserij een onbekende en onderschatte aassoort.
Het mesheft is een schelpdier dat in de zeebodem van de west- en zuidkust van Europa leeft. Een mesheft, ook wel een scheermes of een Amerikaanse zwaardschede genoemd, heeft een langwerpige smalle schelp met een mooie kleur.
Het is een zacht soort aas, bij het beazen van de haak zul je een bindelastiek nodig hebben en dan wel zo dun mogelijk, dit elastiek draai je dan rond het vlees op je haak zodat het er niet afglijd.
Met krabbetjes en garnalen kan je diverse zeevissen vangen. Krab werkt vooral goed voor het vangen van gul en zeebaars. Garnalen als zeevis aas leveren vaak platvis of zeebaars op.
Net als met de zeepier vang je met zagers ook gul [kabeljauw], wijting, steenbolk, aal, alle bekende platvissen en natuurlijk bijvangsten als meuntjes, puitalen, zeedonderpadden en meer van dit soort mooie maar veelal onbeduidende visjes.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.
Het beste allround aas waarmee je alle vissoorten kunt vangen zijn grote witte maden. Hoe gretiger de vis, hoe meer maden je aan het kontje op de haak prikt.
Lood. Gebruik een zwaar stuk lood zodat je aas blijft liggen bij sterke stroming. Strandvissers gebruiken zwaar lood van 150 tot 225 gram.
In de visserijzonde, de kustwateren en het zeegebied heeft u voor het vissen met hengels geen toestemming van de visrechthebbende of een vergunning nodig.
Door de zagers zo te bewaren worden ze wat harder, mooi rood van kleur en blijven beter op de haak zitten. Op deze manier kun je ze in de koelkast nog twee tot drie dagen bewaren. Overigens moet je oude zagers die stinken zeker niet weggooien: Dit is een perfect aas voor de tong!
Smaak en bereiding
Scheermessen kunnen rauw gegeten worden maar zijn ook zeer geschikt om te roerbakken of te koken als mosselen.
Scheermessen kunnen maar liefst vijf jaar oud worden! Na de bevruchting ontstaat er een kleine larve in een doorzichtig schelpje, die zweeft door het water. Door zich continu te voeden met plankton groeien de vrucht en schelp en als hij zwaar genoeg is is, zakt hij naar de bodem van de zee.
Scheermes (mesheft) Wanneer: van juli tot en met mei. Liever niet van april tot en met mei in verband met de voortplantingsperiode. Waar: langs de gehele Nederlandse kust, Waddenzee en Zeeuwse wateren. Na een storm spoelen ze vaak massaal op ons Noordzeestrand aan.
Tips om je scheermes te reinigen: Hou de mesjes onder stromend water na een aantal halen, en laat het water er van achter naar voren door stromen om vastzittende haartjes en deeltjes te laten wegspoelen. Schud het overtollige water van het mes om het te laten drogen.
Goed voor brasem, baars en paling. Kaas Is een goed vangend aas, zeker voor barbelen, kopvoorns en karpers, maar ook voor andere vissen die in dit aas een lekkere hap zien. Dat getuigen de talrijke bijvangsten. Mijn favoriete kaas is het Babybel-mini kaasje.
Maïs is de meest klassieke partikel voor het vissen op karper en grotere witvis. Maïs is gigantisch zoet en zit hierdoor bomvol koolhydraten. Dit lichtverteerbare zoete aas kun je het gehele jaar prima mee uit de voeten. Maïs is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Voer telkens kleine beetjes bij, de brasem wordt namelijk getriggerd door zakkend/wolkend voer en geluid. Een mix van zoet, vismeel en geknipte wormen maken een erg goed voer voor brasems.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden. Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.
Maart: leng, pijlinktvis (calamar), poon, rog, scharretong, tarbot, zeebaars, zeeduivel. April: pijlinktvis (calamar), poon, roodbaars, zeebaars. Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis.
Een goede gevlochten lijn voor het strandvissen is de Spiderwire Smooth 8 Yellow. Deze lijn is gemaakt uit 8 dunnere lijnen en samen geweven tot een lijn. Hierdoor is de lijn enorm soepel waardoor je erg ver kunt werpen.
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
De vis leeft vooral in meren met veel planten, maar ook wel in stromend water en zelfs in brak water. Hij leeft in scholen en eet slakken, tweekleppigen, kreeftachtigen, insectenlarven en plantaardig voedsel.
De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen. De brasem leeft van insecten, insectenlarven, mosseltjes en wormen. Eigenlijk is hij een alleseter en ook gewoon brood in een pluim gedraaid kan hele goede resultaten opleveren!