De 1 euro die een espresso in Italië jarenlang maximaal mocht kosten – staand aan de bar, want drinken aan een tafeltje is meestal duurder – is dus niet meer heilig. De gemiddelde prijs ligt inmiddels rond de 1,10 euro, maar de regionale verschillen zijn groot.
Op de meeste plaatsen betaal je tegenwoordig voor een espresso een prijs tussen de 1 euro en 1,20 en ligt de prijs voor een cappucco tussen de 1,20 en 1,50 euro.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Door te veel warme melk te drinken na zware maaltijden kan er volgens de Italianen Lactose-intolerantie (allergie) ontstaan. Dit wordt in Italië gezien als een zwakte. Ook om dit te voorkomen drinken de Italianen gedurende de dag, naast een enkele cappuccino in de ochtend drinken, dus espresso's.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
De Italianen zelf drinken gedurende de dag meestal een espresso, een klein kopje koffie dat ze in een slok achteroverslaan. Als je in Rome ook een espresso wil bestellen, vraag dan niet om un espresso maar om un caffè. Later op de dag kun je ook kiezen voor een caffè corretto, een espresso met een scheutje likeur.
Je drinkt het bij voorkeur vóór het ontbijt. Daarna eet je iets, Italianen houden van zoet, en voor ze echt aan het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Daar nemen ze om precies te zijn 3 seconden de tijd voor, een kopje espresso is namelijk niet meer dan één slok.
Wat altijd goedkoop is in Italië; zelfs in de grootste steden, is koffie! Neem je een caffè al bar, dus staand aan de bar, dan kost dit je tussen de €0,80 en €1,20 voor een espresso. Voor een cappuccino zul je tussen de €1,20 en €1,60 betalen.
Je zult zien dat je op veel plekken goed kunt eten voor rond de 20 euro per persoon. Goede pizza's zijn op veel plekken echt nog te bestellen voor onder de 5 euro. Wat in Italië ook niet duur is, is een koffie. Een espresso kost je in veel gevallen slechts 80 cent tot 1 euro.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.
Als je in Italië een caffè bestelt, krijg je geen grote kop zwarte koffie. Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.
Alles wordt duurder, de inflatie in Nederland en Italië is min of meer gelijk (3% vs 2,9%). Maar in Italië koop je wel veel meer voor je euro, aldus de gegevens van Numbeo. Zij houden consumentenprijzen wereldwijd bij en vergelijken deze met elkaar.
'De boodschappen zijn gemiddeld 13% duurder, terwijl tabak & alcohol 6% goedkoper is. ' Hoewel de belasting op voedsel het grote verschil niet bepaalt (4% in Italië tegenover 9% in Nederland), bepalen de accijnzen wel het verschil bij de alcohol & tabak.
Water bij de koffie
Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Espresso – dé Italiaanse koffie. Dé Italiaanse koffie is de espresso. Zo kennen wij het tenminste, in Italië heet het natuurlijk gewoon een caffè. Espresso is een koffiebereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
Maar in Italië drink je na het eten een caffè espresso of een caffè corretto. In die laatste zit een scheutje sterke drank, zoals grappa of amaretto. Wil je een espresso? Dan bestel je een caffè of een caffè espresso.
Koffie drinken in Italië
Drie kleine tips voor het bestellen: Wanneer je een espresso wilt, zeg dan niet un espresso wanneer je wilt bestellen, maar altijd un caffè. Un caffè staat namelijk altijd voor deze sterke koffievariant. Wil je wat minder sterk, bestel dan un caffè lungo of un caffè americano.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.